Halo 5 Preview

Halo 5 Preview

Er heerst een onduidelijkheid onder de fans van Halo. Er is veel aan de hand rondom de geliefde franchise. Dit jaar gaat dan ook bijzonder belangrijk zijn voor de spelers. Niet alleen brengt Steven Spielberg een (interactieve?) tv-serie naar Xbox Live rondom de lang lopende serie, ook brengt ontwikkelaar 343 Industries Halo 5. Of is het Halo 4.5?

Waarschuwing. Deze preview bevat spoilers voor eerdere delen uit de serie.

Tijdens de laatste E3 toonde 343 Industries met trots de eerste beelden van hun volgende project. Het duurde even voordat we doorhadden dat we naar de eerste beelden van een nieuw Halo-avontuur zaten te kijken. Een grote woestijn, een man gehuld in een oud kleed, als je aan Star Wars dacht was je vast niet de enige. Tot dat moment dat het gewaad van de persoon afgeblazen wordt om het masker van de Master Chief te onthullen. In zijn handen ligt een object dat door velen gezien is als de chip waar Cortana ooit op stond. Cortana, de paarse A.I. die sinds het eerste level van Halo: Combat Evolved bij de Chief hoort. Echter, hoe kan het haar chip zijn, Cortana wist Halo 4 niet te overleven. Hoewel ze een computerprogramma is, is de band tussen haar en de hoofdpersoon de meest menselijke uit de gehele franchise.

http://www.youtube.com/watch?v=S-JMX7MVJYg

Wanneer we na gaan denken over wat mogelijk gaat zijn gaan de discussies op het web alle kanten op. Volgens velen krijgt de Chief een nieuwe chip die veel op Cortana gaat lijken, maar in al haar persoonlijke trekjes verschilt van het origineel. Een ander model, mocht dit toegestaan worden. Hier hint Cortana zelf naar in het einde van de vierde Halo. Haar originele chip is vernietigd, haar programma is kapot, een nieuwe Cortana op een nieuwe chip zou logisch klinken. Maar is dit een goede zet? Hoewel ze oogt en klinkt als hetzelfde personage, is het niet de Cortana die de fans in hun hart hebben gesloten. Het is niet de Cortana waar Master Chief al die moeite voor heeft gedaan om haar terug te krijgen. Misschien leeft Cortana nog, het einde van Halo 2 heeft laten zien dat ze de chip niet nodig heeft om voort te kunnen bestaan. Anderen speculeren dan ook dat het een lege chip is om resten van haar programma op terug te krijgen. Maar wat als 343 besluit dat ze echt gewoon dood is? Zou de ontwikkelaar het aandurven om één van de meest geliefde personages uit het spel te halen, precies zoals Bungie dit ook deed met Johnson in Halo 3?

Het zou van Halo 5 een depressief verhaal kunnen maken, een persoonlijker verhaal voor de Chief waarin hij inziet dat na al zijn gevechten het enige echte belangrijke waar hij voor vocht hem ontnomen is. Om het nog een standje duisterder te maken spreken fans over de mogelijkheid dat de planeet waarop de trailer afspeelt misschien wel eens Reach zou kunnen zijn. Reach, de planeet die lang geleden aangevallen werd door The Covenant, de planeet die de begraafplaats werd voor miljoenen mensen. Hoewel de planeet ‘glassed’ is door de buitenaardse bedreiging, zou het wel eens zo kunnen zijn dat de natuur het over heeft genomen waardoor de oppervlakte warm, zanderig en onleefbaar is geworden. Vergelijk het met de oppervlakte van Mars.

Hoewel de speculaties alle kanten op kunnen gaan en we eigenlijk niets meer weten dan dat wat de trailer ons laat zien, belooft Halo 5 een zeer persoonlijke reis voor de Chief te gaan worden. Het lijkt erop alsof 343 Industries de Master Chief in een heus, diepgaand personage wil gaan veranderen in plaats van een mooi armor. De speech op het einde van Halo 4 waarin het verschil besproken werd tussen militairen en machines. Iets wat weer terug lijkt te komen bij Cortana. Het meest menselijke personage uit de serie heeft vaker aangegeven dat ze wil weten hoe het is om de zon om je lichaam te voelen, hoe het is om iemand aan te raken. Iets wat John 117, de Master Chief, vergeten lijkt te zijn. Hij opereert vanuit een pak, emotieloos, onmenselijk. Als een machine.

We zouden er niet raar van opkijken wanneer Cortana dan ook zelf als een mens terug komt. De digitale kloon van Halsey is gebonden aan haar hologram en is gestorven in het laatste gevecht in Halo 4. Ze gaf haar leven om de Chief te redden. Echter, om haar heen waren de Forerunners, een oud ras die miljoenen jaren geleden een bibliotheek hebben aangelegd met data van alle bestaande rassen. Dit om het universum opnieuw te voorzien van leven nadat de zeven Halo’s gebruikt werden om de Flood te vernietigen. Zou het mogelijk zijn dat ze een fractie van Cortana op hebben gevangen op haar laatste moment waardoor ze in een menselijke, gekloonde versie terugkeert naar de franchise?

http://www.youtube.com/watch?v=bkMrL1U2Qt0

Het is pure speculatie. Niets is zeker. We weten niet eens hoe de game gaat heten. Origineel werd het spel aangekondigd als Halo for Xbox One, later kreeg de trailer een nieuwe versie waarin de titel Halo 5 genoemd werd. Echter, nu lijkt het erop dat de game toch geen Halo 5 gaat worden, maar een deel dat tussen 4 en het toekomstige 5 af gaat spelen. Wel weten we dat de game geheel in 1080p te spelen zal zijn en op een vloeiende zestig frames per seconde gaat draaien. Daarnaast weten we ook dat 343 ook nog met een andere game in het Halo-universum bezig is.

We weten eigenlijk nog heel weinig rondom het volgende avontuur van de Master Chief. Wanneer je jezelf in de toekomst van Halo gaat verdiepen kom je de meest uiteenlopende theorieën tegen. En dat is wat Halo zo sterk maakt. Ja, het is nog steeds die shooter die het in het eerste deel ook al was, maar er zijn tegenwoordig weinig games in dit genre waarbij het verhaal er nog steeds zo erg toe doet. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. En dan vergeten we haast nog die multiplayer…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.