Het beste van 2017: nummers 4 t/m 2

Het beste van 2017: nummers 4 t/m 2

We zijn er bijna. We zijn bijna toe aan de beste game van 2017. De kurken staan haast klaar om te gaan knallen. Het vuurwerk is in huis. De oliebollen liggen al klaar opgewarmd te worden. Terwijl iedereen klaar is voor 2018, kijken we nog steeds even terug op dat wat 2017 ons wist te brengen. Dit waren net niet de beste games van het jaar…


Er is veel gezegd over Star Wars Battlefront 2. Over de negatieve aspecten, voornamelijk. Maar wat hier vaak niet vermeld leek te worden is dat EA ons gewoon een hele fijne game heeft weten te brengen. Ja, het was ongelukkig, heel het drama rondom de loot boxen, maar Battlefront 2 is zoveel meer dan dat. Zo bracht het spel ons een leuke campaign voor de eenzame speler. En hoewel dit niet het beste is wat Star Wars ons ooit bracht qua verhaalvertellingen, was het een fijne middag om er doorheen te schieten. Online in de multiplayer is het echter waar deze game uitschiet. Met sterke gameplay, prachtige visuals en puur Star Wars spektakel, weet de game ons sinds de release al dagelijks bezig te houden. Inmiddels is het spel ook uitgebreid met ‘The Last Jedi’-content. Nieuwe missies voor de campaign, nieuwe maps voor de multiplayer en nieuwe helden om mee te spelen. En met de belofte dat EA ons nog meer gratis content gaat brengen zien wij die disc voorlopig nog niet uit onze console verdwijnen…
– Bas van Dun


Zijn er na alle accolades en superlatieven richting Breath of the Wild nog dingen die gezegd dienen te worden? Ik heb alle Zelda’s sinds Ocarina of Time dolgraag gespeeld, maar ik denk dat Breath of the Wild de alles overtreffende trap is. Dat komt omdat het een game is die erg veel respect heeft voor de tradities van de reeks, maar dan wel met de speelse drang om te innoveren. Ik heb zelden een game gespeeld met een dergelijk ijzersterk design als dit, waarin de spelwereld om je heen tot leven komt met de belofte van avontuur. Het is een game waarin je op avontuur kan trekken met een duidelijk gevoel voor ogen en vervolgens volledig verdwalen op een heerlijk zijspoor omdat je benieuwd was wat die rookpluim in de verte te betekenen heeft. Het is een game die daar ijzersterk in is, die je als speler constant aanspoort en navenant beloond om op ontdekking te gaan. Op die manier blaast The Legend of Zelda: Breath of the Wild niet alleen de eigen franchise nieuw leven in, maar zet het ook het open world genre volledig op zijn kop. Het is een mijlpaal die net als de nummer 1 en 2 in deze lijst alle recht heeft op de game of the year-award.
– Eefje Schietgat


Wat hebben we er enorm lang op moeten wachten. Een nieuwe sandbox-stijl Mario-game in de stijl van Super Mario 64 en Super Mario Sunshine. Jaren werd er zowel door die-hard Nintendo-heads als door casual gamers om gesmeekt. Dit jaar kwam ‘ie eindelijk, op de console die misschien wel de meest succesvolle van Nintendo ooit gaat worden. De hype rondom Super Mario Odyssey was zó achterlijk groot. De verwachtingen lagen zó onmenselijk hoog. Iedere normale ontwikkelaar was onder die druk bezweken en had een gehaast product afgeleverd dat verre van perfect was. Nintendo niet. Zoals in het verleden wel vaker gebleken is, doen de eigenwijze Japanners lekker hun eigen ding. Soms pakt dat niet goed uit (Wii U), maar in dit geval gelukkig wel. De verwachtingen werden overtroffen. De hype werd ruimschoots waargemaakt. Super Mario Odyssey is een feestje. De kleurrijke omgevingen zijn gevarieerder dan ooit tevoren, het volledige spel loopt op een supergesmeerde zestig frames per seconde en het feit dat er na het uitspelen van de game een enorme bak nieuwe content ontgrendeld wordt, zorgt voor de Mario-game met misschien wel de grootste replay-waarde ooit. Als je nog geen Nintendo Switch in huis hebt, is dit dé reden om er een op te pikken. Stop nu met het lezen van dit artikel en ren naar de winkel. Dat is een bevel.
– Harmen Bootsma

De beste game van het jaar? Denk je het al te weten? Kom morgen terug naar GameParty. Sluiten we met jou het jaar volledig af. Jij, met ons, en de beste game van 2017!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.