Verslag PC Gaming Show

Verslag PC Gaming Show

Dit jaar was er voor het eerst een evenement tijdens de E3 dat helemaal draaide om pc-games. Georganiseerd door PC Gamer en AMD moest dit het event gaan zijn waar elke pc-gamer blij van zou worden. De namen op het affiche beloofde in ieder geval al veel goeds, want zo zouden onder andere Xbox en Cliffy Bleszinksi langskomen. Wist dit event uiteindelijk de verwachtingen waar te maken en ons doen verlangen naar de nieuwe pc-titels?

De PC Gaming Show begon eigenlijk direct al met een achterstand. Oorspronkelijk zou de show om 2.00 uur ’s ochtends Nederlandse tijd beginnen, maar dit werd een uur uitgesteld. In plaats daarvan kregen we vanaf twee uur een aftelklok met 100 trivia over pc-games. Ik kan je vertellen dat je daar niet op zit te wachten op zo’n tijdstip. Toen de klok op 0 kwam en de persconferentie begon, was er een tweede minder leuke verrassing. Het event bleek namelijk opgezet als een praatprogramma en niet als een gelikte persconferentie. Ergens is het ook wel logisch want er kwamen veel verschillende partijen langs, maar toch voelde het een beetje vreemd. Uiteindelijk duurde de talkshow in totaal meer dan twee uur, maar was de inhoud niet altijd even sterk. Ik heb daarom de hoogtepunten er even voor je uitgehaald.
We zagen een aantal nieuwe games voorbij komen. De eerste nieuwe aankondiging was voor Rising Storm 2. Dit wordt een first-person-shooter dat zich zal gaan afspelen in Vietnam. De eerste trailer zag er niet heel spectaculair uit, maar liet wel zien dat er ook helikopters aan de game worden toegevoegd. Dat kan nog weleens leuke gameplay op gaan leveren. Een andere nieuwe titel die werd gepresenteerd was Planet Coaster. Frontier Development is bezig met deze pretpark-builder die ergens in 2016 moet gaan verschijnen. Hiermee lijken ze de directe concurrentie aan te willen gaan met Rollercoaster Tycoon World waar we al te lang niks meer van horen. Ook indiegames kregen een podium bij de PC Gaming Show en daar vielen vooral Ion en Beyond Eyes erg op. Beide titels waren al getoond op de Xbox Persconferentie, maar het was goed om te zien dat ze ook richting de pc zullen komen.

Niet geheel onverwacht betrad ook Phil Spencer het podium om mede te delen dat Microsoft zich weer meer gaat richten op pc gaming. De daad werd meteen bij het woord gevoegd doordat bekend werd gemaakt dat Killer Instinct en Gears of War: Ultimate Edition voor de pc zullen verschijnen. Daarbij zal Killer Instinct ook cross play ondersteunen met de Xbox One, wat Fable Legends ook gaat doen. Het laat zien dat Microsoft meer recources in gaat zetten op pc-gaming, wat natuurlijk ook te maken heeft met de aankomende release van Windows 10 en DirectX 12.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Als sponsor van dit event had AMD natuurlijk ook een grote rol op het podium en mochten ze hun nieuwe videokaarten laten zien. De nadruk lag daarbij vooral op de rekenkracht die nodig is om Virtual Reality en 4K-resolutie te kunnen ondersteunen. Verder waren het vooral veel technische termen en wordt het allemaal pas interessant als de eerste benchmarks verschijnen. Wat denk ik meer waarde had was de rol van Bohemia Interactive. Die toonde namelijk de eerste beelden van een uitbreidingspakket voor Arma 3, waarbij de game wordt uitgebreid met een aantal mooie eilanden met dichtbegroeide jungle. En ze hadden nieuws over DayZ: de game krijgt singleplayer ondersteuning, er komen tools om je eigen server op te zetten en er komt een integratie met Steam Workshop. Helaas is niet bekend gemaakt wanneer we deze features kunnen verwachten, maar het beloven wel mooie tijden te worden voor de fans van die game.

Blizzard was ook goed vertegenwoordigd met een aantal games. Zo kregen we meer informatie over de expansionpack voor Heroes of the Storm die enkele zaken uit het Diablo-universum toe zal voegen aan de game. En wat te denken van Starcraft 2: Legacy of the Void? Er zullen daarbij drie prologue-missies verschijnen die plaatsvinden voor Legacy of the Void en er komt een beta in juli 2015. Dat is natuurlijk al best snel! Sowieso waren er nog wel meer uitbreidingspakketten die werden getoond. Guild Wars 2: Heart of Thorns kwam bijvoorbeeld voorbij en daar werd uitgebreid stil gestaan bij de Guild Halls die worden toegevoegd aan de game. Dit worden een soort thuisplaatsen voor de verschillende guilds en zag er best tof uit. En dan was er ook nog The White March, de uitbreiding voor Pillars of Eternity. Daar kregen we ook een mooie trailer van voorgeschoteld.
Als afsluiter had de PC Gaming Show wel een kleine klapper. Ze konden namelijk bekend maken dat No Man’s Sky naast de PlayStation 4 op hetzelfde moment ook op de pc zal verschijnen. Heel leuk nieuws voor al die pc-gamers die jaloers hadden zitten kijken naar Sony persconferentie en misschien al aan het overwegen waren om een PlayStation 4 in huis te halen. Een releasedatum voor No Man’s Sky hebben we nog steeds niet, maar er is beloofd dat we daar niet lang meer op hoeven te wachten.

Alles bij elkaar waren er best wel wat nieuwtjes op te merken bij de PC Gaming Show, maar op een enkele nieuwe aankondiging na was het nergens wereldschokkend. Sterker nog, veel partijen die langskwamen bij de PC Gaming Show hadden eigenlijk helemaal niks nieuws te melden. Met als toppunt toch wel Cliffy Bleszinksi die echt niks te melden had over zijn nieuwe game Project Bluestreak. Ze leken vooral even hun gezicht te willen laten zien om de pc-community tevreden te houden. Al met al was de hoeveelheid écht nieuws te beperkt voor een talkshow van meer dan twee uur.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.