Hij is hier: de PlayStation 4!

Hij is hier: de PlayStation 4!

Vandaag is de dag waar we lang naar hebben uitgekeken. De verwachtingen zijn hoog, en het lijkt alsof Sony ze allemaal (of in ieder geval de meeste) waar gaat maken. Je kunt het vanaf vandaag zelf uittesten, mits je je pre-order hebt binnengekregen of dat je misschien een van de weinige gelukkigen bent die er nog eentje in de winkel heeft kunnen kopen. Die laatste kans schatten we laag in, aangezien er van tevoren al veel gesproken is over een gelimiteerde oplage. Laatste nieuws is dat de tweede batch niet heel lang op zich laat wachten, waarschijnlijk komt ‘ie nog voor de Kerst. Daar hoop ik persoonlijk ook op, aangezien dat de periode zal zijn dat ik ‘m pas kan aanschaffen. Maar waarom zou je eigenlijk de PS4 willen kopen? Wat zijn de verwachtingen en waar mag je op rekenen? Waarom niet gewoon lekker op de PS3 blijven spelen? Of de Xbox One, is dat misschien meer jouw ding? Je leest het hieronder.

Waarmee onderscheidt de PS4 zich van de Xbox One?
Eigenlijk is deze vergelijking minder belangrijk, mede omdat de verschillen in specificaties uiteindelijk minimaal zijn. De keuze tussen beide is dan ook meer een gevoel dan dat het gebaseerd is op feiten. Als je vrienden allemaal PS4 spelen, is het aannemelijker dat jij ook een PS4 koopt. We zullen daarom ook geen specificaties vermelden, maar ons toeleggen op bijvoorbeeld het design. De PS4 is namelijk een stuk kleiner en dat vinden we fijn. De console valt bijna niet op tussen je andere apparatuur. Daarnaast is de controller aanzienlijk beter geworden. De touchpad werkt fenomenaal en de sticks zijn een stuk gevoeliger, wat je spel ten goede komt. De interface is even wennen aangezien nu niet meer alle opties naast maar onder elkaar staan. Toch lijkt het zo een stuk overzichtelijker omdat je alles op één pagina heb staan.

Verder is Sony’s console heel erg gericht op social media. Met directe links naar Facebook en Twitter kun je door middel van de Share-button op de controller heel snel foto’s en filmpjes uploaden. En laten we vooral de Twitch-app niet vergeten te vermelden. Hiermee is het mogelijk om je gameplay te streamen op je eigen Twitch pagina, een awesome nieuwe feature die de PS4 misschien wel het meest onderscheidt van de Xbox One. Op dit moment althans, de One krijgt deze app op een later tijdstip.

(non-)Exclusives
De launchtitels vallen enigszins tegen. We moeten het nu eigenlijk nog even doen met Need for Speed: Rivals, Resogun, Knack en Killzone: Shadow Fall. Daarentegen kun je wel je current-gen games upgraden naar next-gen, zoals Call of Duty Ghosts, Battlefield 4 en Assassin’s Creed: Black Flag. Er komen nog wel wat exclusieve titels uit, maar ook dit is nog niet om over naar huis te schrijven. In het eerste kwartaal van volgend jaar mogen we Driveclub en Infamous: Second Son verwachten. Andere exclusives die nog geen datum hebben gekregen zijn de nieuwe Uncharted, Rime en Shadow of the Beast. We wachten eigenlijk ongeduldig op nog meer exclusieve titels en zijn tegelijkertijd erg nieuwsgierig naar de non-exclusives zoals Watch Dogs, The Crew, Diablo III, Kingdom Hearts 3, Destiny en mijn persoonlijke favoriet The Division.

Feitjes en weetjes
– Het is met de Playstation 4 mogelijk om een chatgroep aan te maken. Hierin kun je tijdens het gamen met je vrienden praten. En je hoeft niet eens dezelfde game te spelen. Als je trouwens wel dezelfde game op je PS4 hebt staan, kun je je op elk moment bij je vriend(in) voegen om hem/haar eventueel uit de brand te helpen. Je kan trouwens je eigen favoriete headset direct in je controller pluggen. Er zit nu namelijk een universele ingang op je controller die dus elke koptelefoon accepteert. Mocht je visite hebben en je speelt met twee controllers op één console, kan ook je vriend of vriendin zijn of haar eigen koptelefoon gebruiken.

– Het is bij de PS4 een vereiste om Playstation Plus aan te schaffen om online te kunnen gamen. Waar we jarenlang hebben kunnen genieten van gratis online gaming, moeten we nu gaan betalen. Het leed wordt enigszins verzacht doordat PS Plus vaak goedkope/gratis games aanbiedt. En dat zijn vaak niet de minste. Zo hebben we bijvoorbeeld nu de mogelijkheid om GRID 2 te downloaden. Voor de PS3 weliswaar, maar toch een toptitel.

– Met de remote play-functie kun je je games blijven spelen op de PS Vita. Als je dus lekker op bed wilt liggen maar toch nog even een volgend level wilt bereiken, kun je al liggend verder gamen op de PS Vita, die overigens de grafische kwaliteit bijna één op één overneemt.

– Het PlayStation menu is flink onder handen genomen. Recent gespeelde games komen nu handig bovenaan te staan en je kunt in één overzicht zien waar je vrienden mee bezig zijn, of wat ze kort geleden hebben gedaan. Of dat nu games betreft of trofeeën die ze hebben verdiend, het staat er in één oogopslag. Naar wat we hebben begrepen staan er ook links naar hun geüploade films en foto’s.

– Tijdens het downloaden van een nieuwe game kun je halverwege al beginnen met spelen. Het is dus niet meer zo dat je eerst moet wachten tot het hele bestand binnen is. Ook erg fijn als je iets wilt downloaden, maar eigenlijk al met een andere game bezig bent.

– Hoewel de voice-commands een stuk beperkter zijn dan bij de Xbox One kun je de PS4 toch de belangrijkste opdrachten laten uitvoeren, zoals het aan- en uitzetten van je console, het starten van een game of het nemen van een screenshot. Dit kan je doen door middel van de (bijgeleverde) headset, of met behulp van de microfoon in de PlayStation Camera, die los verkocht wordt.

http://www.youtube.com/watch?v=zywlk2t7_LY

– De Share-knop op de controller laat je snel en gemakkelijk foto’s of video’s delen. Door het twee keer indrukken van deze knop zal je PS4 automatisch beginnen met opnemen. Nadat je je gekozen stuk hebt opgenomen, kom je direct in een menu waar je je filmpje eventueel kunt monteren om het daarna te uploaden naar bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Alles bij elkaar moet dit ongeveer 2 minuten van je tijd kosten en kan iedereen daarna je fantastische doelpunt bekijken. Foto’s staan al binnen een paar seconden op je gekozen media.

Het feit dat de PS4 nu al wel in Nederland te verkrijgen is en de Xbox One nog niet, is natuurlijk een flinke opsteker voor Sony. Ze speelden hier overigens op een grappige manier op in met hun sarcastische slogan “This One is coming”. Misschien een beetje een stoot onder de gordel naar de Xbox One, maar wel een leuke. De redactie van GameParty is al dagenlang de mail in de gaten aan het houden om te zien of hun pre-order op tijd binnen zal zijn. We kunnen niet wachten om de volgende stap in gaming te gaan maken en zullen hier ook vol mee aan de slag gaan zodra de eerste consoles binnen zijn. Ook wij zullen onze games gaan streamen via Twitch. Zowel persoonlijke pagina’s als een Gameparty-pagina op Twitch zullen aangemaakt worden zodat we jullie kunnen laten meegenieten van de nieuwste games. We gaan een nieuwe generatie in en dat delen we graag met jullie. Wie neemt samen met ons de stap in de toekomst?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.