Hoe de Xbox Scorpio jouw huidige Xbox One games beter maakt

Hoe de Xbox Scorpio jouw huidige Xbox One games beter maakt

Eerder vandaag kon je alles lezen over de techniek in de volgende Xbox One, de Scorpio. Met 4K-gaming, zestig frames per seconde en ruimte voor meer, is het een indrukwekkend staaltje hardware. Maar, aangezien het nog steeds een Xbox One is, is de vraag wat de console gaat betekenen voor je bestaande games. Digital Foundry heeft het antwoord.

1) Games lopen beter. Games zullen consistenter met hun framerate om kunnen gaan. Als een game nu op 30 of 60 frames per seconde loopt, maar inkakt tijdens drukke momenten, zal de maximale framerate op de Scorpio gegarandeerd blijven. Ook brengt dit als gevolg dat screentearing bij backwards compatible-games verdwijnt.

2) Dynamische resoluties kunnen verdwijnen. Games zoals Gears of War 4 en Halo 5: Guardians draaien op 1080p, maar tijdens hectische momenten kiest de ontwikkelaar om de resolutie wat omlaag te brengen, zodat de grafische kunsten in beeld kunnen blijven. Je levert dus iets in om de gameplay hetzelfde te houden. Niet meer op Scorpio. Daar zal de uiterste resolutie behouden blijven. En wanneer de ontwikkelaar een update brengt kan de game zelfs in plaats van 1080p naar native 4K gaan.

3) Textures worden beter weergegeven. Bij sommige games zijn textures wat blurry. Denk aan Forza Motorsport waarbij de textures op de wegen vaak in elkaar over gaan en zelfs op een afstandje wat lelijk worden. De Scorpio kan zijn extra kracht gebruiken om deze textures alsnog te verbeteren.

4) De Game DVR. Momenteel kun je beelden op je Xbox One opnemen met een 720p resolutie. De Scorpio zal de nieuwe games kunnen opnemen met zestig frames per seconde, tegen de 4K resolutie. Deze verbeterde techniek zorgt er ook voor dat de normale games nu op de maximale resolutie van 1080p opgenomen kunnen worden. De Game DVR zal dus mooiere beelden op gaan leveren.

5) Laadtijden. Omdat de Scorpio meer kracht aan boord heeft, is het mogelijk dat de oudere games veel minder last hebben van laadtijden. Waar je voorheen even moest wachten, kan de Scorpio hier sneller doorheen blazen. Werelden worden sneller verwerkt, assets worden sneller ingeladen. Je game zal sneller geladen worden.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.