Battlefield 4 Xbox One Review

Battlefield 4 Xbox One Review

Het heeft even mogen duren, maar de Xbox One verschijnt later deze week dan eindelijk in Nederland.. Natuurlijk, het apparaat ligt al een hele tijd gewoon in de winkel, maar de officiële launch is vrijdag dan toch echt een feit. We hebben er een hele tijd op moeten wachten, maar in het geval van Battlefield 4 is dit eerder een zegen geweest dan een vloek.

Vorig jaar schreven Kevin en Harmen beide al een recensie rondom de vierde Battlefield, maar toch vonden we het nodig om nog eens naar de titel van Dice te kijken. Het is een veelbewogen tijd geweest voor de game sinds haar originele launch. De game liep op verschillende platformen alles behalve ideaal. Zo werd de game in haar eerste maanden steeds opnieuw voorzien van nieuwe patches, kregen spelers gratis wapens als excuus vanuit de ontwikkelaar en ging het spel over naar betere servers om lag en ‘rubber-banding’ te voorkomen. Nu, bijna een jaar na de originele launch van de game, is Battlefield 4 op de Xbox One te spelen zoals het hoort. Misschien te laat, maar voor nieuwkomers die de game voor het eerst op de console van Microsoft gaan spelen, is het spel in haar optimale staat te beleven.

Hoewel de meeste spelers Battlefield 4 aan gaan schaffen (of al in huis hebben op een ander systeem) om vele uren online door te brengen, is het goed om te zien dat Dice werk heeft gemaakt van de singleplayer. De verschrikking die de campaign van Battlefield 3 heet, ligt inmiddels achter de ontwikkelaar. Dice heeft gekeken naar wat er in het shooterlandschap aan de hand is en waar mensen meer van willen. Niet alleen oogt de game dus bijzonder fraai (vooral de licht- en particle-effecten zullen je versteld doen staan), ook brengt de campagne je een tof verhaal met voldoende actie. In verschillende delen van de wereld strijd je tegen de vijand. Je doet dit niet alleen, constant heb je jouw team om je heen. Wie is te vertrouwen? Zijn er dubbelspionnen aanwezig? Voor wie vecht jij nu eigenlijk?

Nee, het verhaal zal geen prijzen winnen qua originaliteit en ook de personages om je heen hebben niet de diepte zoals je misschien zou willen. Dice kiest ervoor om het verhaal simpel en doeltreffend te houden. Het draait nu eenmaal om de actie, het leeg schieten van je magazijn en het opblazen van alles in de omgeving. Hoewel dit gegeven goed werkt, zijn er momenten waarop het jammer is dat Dice de personages niet verder uit heeft weten te diepen. Het spel probeert je emotioneel bij de avonturen te betrekken, maar schiet hier net te kort. De personages worden nooit meer dan het zoveelste digitale karakter dat naast je staat in het heetst van de strijd. Toch lukt het de ontwikkelaar om een campagne neer te zetten die van voor tot eind lekker speelt. Elk level speelt in een andere omgeving, de afwisseling is groot.

Nieuw is Levelution, de techniek die ervoor zorgt dat alles kapot kan. Schuilen achter een muur kan, maar wanneer een tank de muur onder vuur neemt, blijft er niet veel meer over. Complete torens storten in, gebouwen worden opgeblazen en nergens voel jij je echt veilig tijdens je missies. Je cover kan in een mum van tijd veranderen in een hoopje stenen. Het zorgt niet alleen gameplay-technisch voor een leuke uitdaging (en plezier wanneer je de rollen om weet te draaien en de verstopte vijand van zijn cover kan ontdoen), het is visueel een enorm spektakel. Hoewel de campagne af en toe door zijn grote explosies, heftige momenten en filmische onderdelen een beetje aanvoelt als Call of Duty, zijn we blij met de richting waarin Dice is gegaan met het spel. Levelution voegt daadwerkelijk iets toe aan de gameplay. Ook online.

Battlefield 4 is voorzien van verschillende DLC-uitbreidingen in de vorm van China Rising, Second Assault, Naval Strike en Dragon’s Teeth.

Ik ben geen persoon die zijn games veel online speelt. Er zijn enkele franchises die mij er toch tot aan kunnen zetten om langer te genieten door te spelen met anderen. Battlefield was er hier geen van. Battlefield 4 wist dit echter te veranderen. Met 64 spelers neem je het tegen elkaar op om de overwinning te pakken. Te voet, op het water, in de lucht en met toffe landvoertuigen. Tanks rollen langs je, heli’s nemen vijandige doelen onder vuur terwijl een boot vanaf het water zijn kogels richting het land spuugt. Wanneer je een game met 64 mensen speelt, voel je de intensiteit van het spel non-stop. Overal gebeurt wat, vijanden vallen dood neer, heli’s storten neer en gebouwen ontploffen. Dit is hoe een oorlog aan moet voelen.

Dice heeft ervoor gekozen om de levels op sommige plekken interactief te maken. Deuren kunnen gesloten worden, paaltjes uit de grond komen omhoog (zodat er geen vijandelijke auto’s door kunnen) en een ladder kan afgesloten worden. Langzaam maar zeker veranderen de levels om je heen naarmate het potje vordert. De Frostbite 3-engine doet zijn werk. Muren worden uit hun voegen geblazen en wolkenkrabbers vallen om. Er is zelfs een map aanwezig waarin het begint te stormen en een compleet vliegdekschip tegen het eiland aan knalt. Prachtig om te zien en het weet de gameplay ‘on the fly’ aan te passen. Je bent nergens veilig.

In de diverse modi is het zaak om punten te verdienen. Maak kills, plaats bommen, verover objectives en verneder de tegenstander. Doordat nieuwe Xbox One-spelers nu meteen aan de slag kunnen met de DLC die in het afgelopen jaar verschenen is, is het mogelijk om potjes te spelen die zich helemaal in de lucht afspelen of om het gevecht naar de zee te brengen. Nog zo’n voordeel van een latere release hier, het Battlefield 4-pakket is meteen helemaal compleet. Wanneer je speelt verdien je XP waarmee je in rang omhoog gaat en steeds nieuwe wapens, gadgets en mogelijkheden vrijspeelt. Zo ben je in het begin misschien een nietsnut met een simpel klapperpistooltje, terwijl je later je team kunt voorzien van verse ammo, als dokter op het veld mensen kunt healen of de ultieme spotter van vijanden bent. Het nodigt uit om in de verschillende klassen te spelen. Weet wel, om alles open te spelen moet je behoorlijk wat uren aan de slag met het spel. Maar dat is natuurlijk de bedoeling. Nu Battlefield 4 eindelijk goed draait is het spel speelbaar tot de volgende zich aandient.

Mensen die Battlefield 4 nu voor het eerst gaan spelen op de Xbox One, zullen een betere game-ervaring krijgen dan spelers die het een jaar geleden al deden. Dice heeft behoorlijk wat fouten uit de game weten te halen, online loopt de game zoals het zou horen en grafisch doet het spel je watertanden naar deze nieuwe generatie. Battlefield 4 is daardoor helemaal geen verkeerde game om de volgende generatie Xbox mee te starten.

[review pros=”+ Grafisch zeer indrukwekkend
+ Vele bugs en fouten zijn verdwenen
+ Online jaren speelbaar” cons=”- Singleplayer diept personages niet uit” score=91]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.