Ik speel nog steeds… Rocket League!

Ik speel nog steeds… Rocket League!

Ik heb het zelf de laatste tijd nogal druk. Een nieuwe baan, in combinatie met een poging om nog een soort van sociaal leven te onderhouden vergt nogal veel tijd. Zoals je weet zitten er maar 24 uur in een dag en kom ik op het einde van de dag toch wel weer tijd tekort. Ik kom dus ook behoorlijk wat tijd tekort om goed te kunnen gamen. De laatste tijd beperk ik me daarom voornamelijk tot games die je gemakkelijk tussendoor kunt spelen. Geen uitgebreide RPG’s, maar gewoon even een race of een potje multiplayer tussendoor. Van al die games die je even tussendoor kunt spelen, blijft er voor mij één game bovenuit steken. De game is al meer dan drie jaar oud, maar ik kan maar niet stoppen met het spelen van deze game. Daarom speel ik nog steeds… Rocket League!

Er is op dit moment één hele goede reden waarom ik nog steeds zo veel Rocket League speel. Diegenen die GameParty al een tijdje volgen weten dat ik een grote fan ben van de Nintendo Switch. De laatste keer dat ik over Rocket League schreef, schreef ik dat ik heel erg uitkeek naar de release van Rocket League op de Switch. Op die manier zou ik in staat komen om nog meer Rocket League te spelen. Ik zou dan niet meer mijn PlayStation 4 hoeven op te starten en in de buurt hoeven zijn van de televisie waar deze PS4 op is aangesloten. Nee, ik zou waar ik wil, wanneer ik wil aan de slag kunnen gaan met Rocket League. Al die dromen zijn uitgekomen met de Switch-versie van Rocket League. De Switch versie loopt ook nog eens beter dan dat ik had durven dromen. Het was natuurlijk maar de vraag hoe een titel die eerder op de PS4 verscheen zich zou houden op de (iets zwakkere) Switch. Daar hoeven we ons gelukkig geen zorgen om te maken!
Maar wat maakt Rocket League nou zo goed? Allereerst natuurlijk de gameplay. Makkelijk op te pikken, maar ontzettend moeilijk om onder de knie te krijgen. Iedereen kan zijn voertuig richting de bal sturen. De bal richting goal krijgen is misschien ook wel te doen. Maar zoek maar eens op YouTube of Twitch naar ‘professionele’ Rocket League gameplay. Het is werkelijk waar ongelofelijk wat deze gamers allemaal voor bizarre capriolen uithalen om goals te maken. Kom je online de verkeerde tegen, dan kun je zo maar eens flink ingemaakt worden. Bovendien kent Rocket League een prima online systeem. Er zijn bijna nooit echt problemen met de servers. Daarnaast kent de ranked-mode een verslavende opzet. Je moet hard werken om jezelf naar een hogere divisie te krijgen. Dat loont overigens wel: wanneer je in die hogere divisie komt kun je ook zeer zeldzame items vrijspelen. Daar komt binnenkort bij dat we een geheel nieuwe manier van levelen gaan krijgen in Rocket League. De manier waarop je XP gaat verdienen gaat geheel op de schop, en zal dus zorgen voor een nieuwe dynamiek in de game.

Die items zijn ook wel een dingetje. Het zijn cosmetische items, dus eigenlijk heb je er helemaal geen fluit aan. En de makers van Rocket League hadden er voor kunnen kiezen om allerlei enorm dure betaalde DLC aan te bieden. Daar hebben ze echter niet voor gekozen. Gedurende die drie jaar zijn er zo ontzettend veel updates gekomen, met niet alleen cosmetische items maar ook een hoop nieuwe arena’s en achievements/trophies die gratis aan de game zijn toegevoegd. En alsof dat nog niet genoeg was, voegen de makers ook nog eens regelmatig nieuwe spelmodi toe. Als je niet van voetbal houdt is er dus nu ook de mogelijkheid om een potje te basketballen of te ijshockeyen. Dat de makers dan nieuwe auto’s aanbieden voor een klein prijsje (1 of 2 euro) neem ik maar voor lief. Sterker nog, ik heb als eens zo’n auto aangeschaft om de makers te steunen. Binnenkort gaat ook de manier waarop je items kunt verdienen op de schop. Natuurlijk, de traditionele manier waarop je items kunt verdienen zal blijven bestaan. Ook zullen er nog altijd speciale evenementen zijn gebaseerd op de seizoenen. Maar nieuw is de Rocket Pass, gebaseerd op de Season Pass zoals je die ook uit Fortnite kunt kennen. Gedurende een periode zijn er een aantal items gratis te verdienen als je levels omhoog gaat. Maar je kunt er ook voor kiezen om eenmalig de Rocket Pass te kopen. Op deze manier zul je veel meer items verdienen, elke keer als je een level omhoog gaat. Van te voren kun je zien welk item je voor welk level krijg, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en naar dat ene item toe kunt werken. Nu Psyonix zo veel gratis updates door het jaar heen uitbrengt vind ik het zeker toelaatbaar dat zij met zo’n constructie komen.
Je leest het, ook na drie jaar heb ik nog steeds frisse moed om door te gaan met Rocket League. Psyonix blijft maar vernieuwen en dat is zeker een goed ding. Op deze manier kan Rocket League nog wel eens drie jaar meegaan. Het pas ook goed in het huidige beeld van games: een basis game die jarenlang meekan door verschillende updates en DLC. Wat dat betreft is Rocket League ook revolutionair!

 

 

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.