Ik speel nog steeds… The Sims!

Ik speel nog steeds… The Sims!

Mijn echte kennismaking met gaming was The Sims. Ik snapte er de ballen van, maar cheats maakten het een onvergetelijke ervaring. Deel twee heb ik niet eens meer gespeeld en daarna is de franchise, mede door de achterlijke hoeveelheid uitbreidingen die ervoor uitkwam, een beetje bij me in de vergetelheid geraakt. Tot ik laatst de aankondiging van een nieuwe mobiele versie voorbij zag komen. Toen kreeg ik er ineens weer zin in.

Ik weet het nog goed, ik zal een jaar of elf oud geweest zijn. De achterbuurjongen, mijn beste vriendje destijds, kwam naar me toe en vertelde me dat ‘ie iets had wat ik echt moest zien. Het heette The Sims. In eerste instantie dacht ik dat hij het had over ‘The Simps’, een game met The Simpsons in de hoofdrol. Maar het was verre van dat.
Het eerste wat hij me liet zien, was een vrouwelijke sim die naakt (met de welbekende blokjes ervoor natuurlijk) onder de douche stond. Dat was me wat (come on, ik was elf)! Vervolgens liet hij twee sims met elkaar zoenen. Wat gepiel verder liet ‘ie ze met elkaar naar bed gaan. Wauw! Ik wist niet wat ik zag. Kon dit zomaar? Kon ik de controle hebben over deze digitale mensen? En konden ze dan zulke vieze (little did I know) dingen met elkaar doen? Het bleek nog niks.

De volgende game die ik te zien kreeg, was een huis zonder deur. Helemaal volgestouwd met meubels, behalve één vakje. Daarin stond een sim. De aanwezige open haard werd ontstoken en de dichtst bij de haard staande bank vatte vlam. Het vuur verspreidde zich (mede door de doorspoeloptie) redelijk snel en de sim legde het loodje. Een dramatische ‘in-het-vuur-zak-scene’ later verscheen er een urntje op de plek waar de sim tot voor kort stond. Ergens kreeg ik een knoop in mijn maag, maar het was stiekem toch ook wel hilarisch. Je kon écht met die mensjes doen wat je wilde.

Ik zal maar niet uitweiden over het latere gebruik van nude-cheats en -patches en wat dat met mijn jonge puberhormoontjes deed, maar feit is dat – zeker voor jongeren – The Sims best wel een twisted spelletje kon zijn. Ik kan het niet meer precies terughalen, maar volgens mij heb ik het tot en met de tweede uitbreiding nog redelijk intensief gespeeld, en daarna is het in de kast verdwenen. Een kleine opleving kwam toen ik een paar jaar later de PlayStation 2-versie voor (ik meen) Kerst kreeg, maar het was niks meer in vergelijking met vroeger qua verslaving.
Juist door die achterlijk grote stroom aan uitbreidingspakketten denk ik dat EA de Sims-community een beetje de nek omgedraaid heeft. Althans, een deel ervan. Weinig mensen kochten echt iedere uitbreiding, en het steekt dan natuurlijk als je niet kunt spelen met alle items die op dat moment publiekelijk beschikbaar zijn. Daarnaast ontbreekt het aan een echt doel in het spel, wat op een gegeven moment wel op de verveling kan gaan werken.

Echter, inmiddels zijn we jaren verder en lijkt EA de tijd wel weer tijd te vinden om haar aloude spelformule weer wat nieuw leven in te blazen. Natuurlijk hebben we nog wel wat Sims-games gehad, maar die grote populariteit van vroeger is nooit meer teruggekomen. Maar, wat tegenwoordig natuurlijk helemaal hip is, is het snel tussendoor spelen van spelletjes op je telefoon. En voor zoiets is de formule van The Sims bij uitstek geschikt. Daarom vind ik het een hele goede zet dat er nu een échte Sims-game naar de mobiele platformen lijkt te komen.

Zozeer zelfs dat ik spontaan zin kreeg om The Sims weer op te pakken. Nu ben ik inmiddels overgestapt op een Mac, dus het was niet even snel het CD’tje installeren. Sterker nog, ik kreeg geen goede manier gevonden om (zonder te betalen, zo gierig ben ik dan weer wel) het spel lekker aan de gang te krijgen. Dus toen ben ik uit pure wanhoop maar YouTube-filmpjes en streams gaan (terug)kijken. En jawel, de nostalgie kickte in. Ik betrapte me er zelfs op dat een veelgebruikt stopwoord van me (YUK!) afkomstig is uit dit spel. Had ik me helemaal niet gerealiseerd. Grappig hoeveel invloed zo’n game toch op je als persoon kan hebben.
Ik ben in ieder geval weer volledig hyped om op mijn (tegen die tijd hopelijk iPhone 8) telefoon met mijn oude vrienden de Sims aan de slag te gaan. Hopelijk krijgt EA de interface een beetje op orde, want op zo’n relatief klein scherm kunnen al die mogelijke opties wel eens onduidelijk overkomen als ze niet op een overzichtelijke manier ingedeeld worden. Laat die app maar komen!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.