PRE3: De verwachtingen van Eefje

PRE3: De verwachtingen van Eefje

Het is een tikje gek om zeggen, maar door de jaren heen heb ik een stevige haat/liefde verhouding opgebouwd met de E3 en het circus er om heen. Aan de ene kant sta ik steevast te popelen om de keynotes te bekijken en vol spanning uit te kijken naar de vele aankondigingen, dat kippenvelmomentje toen de Kingdom Hearts 3 trailer werd getoond en ik tranen in de ogen kreeg toen ik het muziekje herkende blijft bijvoorbeeld nog steeds memorabel. Aan de andere kant heb ik ook een hekel aan het zelfverheerlijkende borstgeklop van de grote jongens in de industrie en de manier waarop wij als gamer gewoon voor de gek gehouden worden met gameplaydemo’s waar iedereen van weet dat het uiteindelijke product nooit die kwaliteit haalt of games die gewoon aangekondigd worden en dan gewoon… verdwijnen. Dit artikel wordt dus eigenlijk niet zozeer een lijstje met mijn verwachtingen, want aan voorspellingen rond de beurs waag ik me al een tijdje niet meer. Zie dit eerder maar als een wishlist van dingen die ik graag zou zien.

Beloftes die gehouden worden
Het klinkt als een voor de hand liggend gegeven, maar in het geval van de E3 is het dat uiteraard niet. Agent van RockStar, Beyond good & Evil 2, The Last Guardian, Prey 2, Furious 4, Rainbow Six Patriots… het zijn slechts enkele namen op een lijst van games die ooit met veel bombarie aangekondigd werden, om dan stilletjes van de algemene radar te verdwijnen. Het is met stip één van mijn grootste ergernissen als het op de gamesindustrie aankomt en ze hangt onlosmakelijk vast aan de E3: als je een belofte maakt, doe dan verdomme je best om die te houden. Nu ben ik ook geen domme kip, ik weet heus dat geen enkele uitgever een spel aankondigt met de achterliggende gedachte die vervolgens te cancelen, gewoon om ons te pesten. Wat echter wel hatelijk is, dat is stilte. Je ziet in veel pre e3 artikelen nu bijvoorbeeld dat er druk gespeculeerd wordt of Beyond Good and Evil 2 of The Last Guardian opnieuw getoond zullen worden, zelfs fucking Half Life 3 is weer van de partij zoals gewoonlijk. Ik word er persoonlijk gewoon pisnijdig van. Wij als fans van een game, degenen waarvan verondersteld wordt dat we het product uiteindelijk kopen, spelen en koesteren, verdienen verdomme veel meer dan moeten gissen naar of we misschien, heel misschien opnieuw een glimp te zien krijgen. In feite zou het van een minimum aan respect getuigen om fans gewoon op de hoogte te houden rond de games waar ze zo naar uit kijken! In realiteit echter heb je een geval als Beyond Good & Evil 2 waarvan in 2011 gezegd werd dat de game erg ver gevorderd is qua development, maar waar we sindsdien niks meer rond gehoord, laat staan gezien hebben. Die game is bijna acht jaar geleden aangekondigd for fuck’s sake. Gewoon om het half jaar een kleine status update rond grote projecten waarin uitgelegd wordt waar aan gewerkt wordt, gewoon een teken van leven af en toe rond de staat van een game zoals Kingdom Hearts 3. Het zou het zaakje minder irritant maken en je als gamer niet het gevoel geven dat uitgevers maar wat aanmodderen.

Nintendo gaat gewoon weer knallen met de WiiU
Iedereen mag wat mij betreft de WiiU dissen zo hard ze zelf willen, fans die eentje onder de tv hebben staan weten ondertussen wel beter. Het ding heeft door de jaren heen een bibliotheek van exclusieve toppers opgebouwd waar je als beetje gamer gewoon niet om heen kan en Nintendo kennende gaan ze daar binnenkort gewoon nog een paar extra titels aan toe voegen. De nieuwe console komt nog niet aan bod en Zelda is uitgesteld tot volgend jaar, dus dat betekent dat er ruimte is voor nieuwe aankondigingen voor de U. Star Fox werd vorig jaar al vaagjes aangekondigd, maar wordt dit jaar lekker officieel voorgesteld. Verder zijn alle ogen uiteraard ook gericht op Retro Studios dat sinds 2007 geen nieuwe Metroid meer heeft afgeleverd; tijd om daar even verandering in te brengen vind ik. Nu Nintendo eindelijk ook online gaming omarmd heeft zou een Animal Crossing helemaal tot zijn recht kunnen komen op WiiU.

Games, games en nog eens games
Hier draait het toch allemaal om? Het gaat niet om onvermijdelijke pricedrops of geblaat over techdemo’s voor VR-brillen of een tweede seizoen van Powers op PlayStation dat wij als Europese gamers toch niet kunnen bekijken. Om eerlijk te zijn kijk ik een stuk meer uit naar wat de grote uitgevers zoals Bethesda en Square Enix gaan laten zien, dan Microsoft en Sony. Bij Electronic Arts hoopt iedereen op gameplay van Mirror’s Edge Catalyst en misschien Mass effect 4 en de Star Wars-game van Visceral. Bethesda zit nu reeds gebeiteld met Doom 4 en Fallout 4, maar als ze nog eens een sequel op Dishonored aankondigen, dan gaan fora wereldwijd helemaal uit hun dak. En wat te denken van Square Enix dat met Deus Ex al een prijsbeest in handen heeft? Toont IO Interactive haar nieuwe Hitman-game? Misschien krijgen we zelfs, stel je voor, gloednieuwe ip’s voorgeschoteld.

Ben ik een tikje te cynisch aan het worden voor het hele gebeuren rond de E3? Waarschijnlijk wel. Door de jaren heen heb ik teveel ballonnen doorprikt zien worden om alles wat op de grote keynotes verteld wordt met een goedgelovige ooeh of aah te slikken. Dat neemt niet weg dat ik uiteraard enthousiast uitkijk naar wat getoond zal worden en opgewonden zal reageren wanneer er iets echt vet getoond zal worden. Sta me echter toe dat ik achteraf even mijn zoutvaatje erbij neem en even wat korreltjes naar het scherm gooi.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.