Ik speel nog steeds… Trials HD!

Ik speel nog steeds… Trials HD!

De keren dat ik op het punt heb gestaan om Trials Fusion te kopen zijn niet meer op één hand te tellen. Vooral tijdens aanbiedingen ging ik meerdere malen bijna overstag. Toch was er telkens iets wat me tegenhield om tot de aanschaf over te gaan. Wat het is? Geen idee eigenlijk. Wel weet ik dat mijn liefde voor de serie is ontstaan door het spelen van Trials HD, die ik sinds een paar weken zo nu en dan weer eens opstart.

Het leuke aan het druppelsgewijs nieuwe titels toevoegen aan de Xbox 360 backward compatibility is dat er zo nu en dan weer een nieuwe game in mijn ‘ready to download’-lijst verschijnt waarvan ik alweer vergeten was dat ik hem had. Nu was dat bij Trials HD recentelijk niet helemaal het geval, maar aangezien het alweer een tijdje geleden was dat ik voor het laatst op het punt stond om Trials Fusion te kopen, was het toch een leuk oja-momentje.

Wat me gelijk opviel, was dat het spel zich op zich nog prima kan meten met de huidige standaarden. Trials HD is alweer zeven jaar oud, maar zou prima een nieuwe (indie)game voor Xbox Live/PSN kunnen zijn. Het enige waaraan te merken is dat we te maken met een oudere titel zijn de wat fletse graphics en een menu dat aardig gedateerd overkomt.
Qua gameplay is Trials over de jaren natuurlijk ook niet al te veel veranderd. De basis blijft om in 2.5D de perfecte balans te vinden in zowel naar voren en achteren leunen als gas geven om op die manier zo snel mogelijk het parkoers van jouw keuze af te leggen. Dat het vandaag de dag nog steeds leuk (en lastig!) is om parkoersen van zeven jaar oud af te leggen zonder je te ergeren aan gedateerde graphics, geeft des te meer aan dat we te maken hadden en hebben met een spel dat erg goed in elkaar zit. Technisch is het overigens erg tof dat de leaderboards van de Xbox 360-versie van de game nog steeds intact zijn, en je dus records die tot zeven jaar oud zijn op je One voorbij kunt zien komen.

Vooralsnog heeft deze backward compatibility-verrassing voor nu in ieder geval de drang om Trials Fusion te kopen even naar de achtergrond verdrongen. Hoewel de hoeveelheid en variatie in content van een Fusion duidelijk beter is dan die van Trials HD is deze titel, helemaal als je er geen (extra) geld aan uit hoeft te geven, nog steeds erg leuk en uitdagend om te spelen. Niet alleen als je het spel nog niet eerder gespeeld hebt, maar ook als je dat wel gedaan hebt. Mijn progressie bleek in de cloud te zijn gezet dus ik hoefde niet per se helemaal opnieuw te beginnen, maar dat heb ik, aangezien het al tijden geleden is dat ik de game voor het laatst gespeeld heb, wel gedaan. Het bleek dat ik me nog wel flarden van sommige levels kon herinneren, maar het overgrote merendeel was als nieuw voor me. De beginlevels vlieg je zo doorheen, maar het gezegde ‘easy to learn, hard to master’ was zelden zo van toepassing op een game als op Trials HD. Hoe verder in het spel je komt, hoe lastig het wordt om het einde van een level (binnen een bevredigende tijd) te halen.

Dat is dan ook de reden dat je Triald HD (of elke andere willekeurige Trials-titel) wilt blijven spelen. Je kunt tot op het bot gefrustreerd raken als een level dat je wilt halen keer op keer net niet lukt, maar tegelijkertijd blijft het dan op den duur klagen om toch weer je tanden erin te zetten en het opnieuw te proberen. Die gouden balans vinden is voor een ontwikkelaar een erg lastig karwei en dat Redlynx dat keer op keer weer voor elkaar krijgt, is een knappe prestatie.

Wat zou nu een mooie vervolgstap zijn? Tijdens de E3 is natuurlijk Trials of the Blood Dragon aangekondigd en uitgebracht, maar ik denk niet dat daar de toekomst van de serie ligt. Sowieso blijft het lastig om rondom dit soort gameplay om de paar jaar een volledig nieuwe game te bouwen; ondersteuning in de vorm van (meer) DLC zou dan ook een logischere stap zijn. En wat ik persoonlijk eigenlijk nog een beetje mis, is deze franchise op mobiele apparaten. Er zijn wel andere Trials-games beschikbaar die door andere teams ontwikkeld zijn, maar ik vind Ubisoft hier toch duidelijk een streepje voor hebben op ‘de rest’. Een game als Trials HD kan met gemak, ik denk alle Trials-titels zelfs wel, op iOS en Android draaien. Breng het als free-to-play titel uit met microtransacties en ik denk dat je een gegarandeerde hit hebt. Mijn stem hebben ze in ieder geval.

Hardcore casual gamer en graphicshoer. Hartje racing/action/adventure met een voorliefde voor sfeer. Schrijft niet alleen zelf, maar eindredacteert ook stukjes van anderen. Daarnaast groot consument van films, series en chocolade(rozijnen).