Ik speel nog steeds… UFC 2!

Ik speel nog steeds… UFC 2!

Mijn eerste kennismaking met de UFC was een aantal jaren geleden toen ik aan het rondreizen was door de VS. In onze hotelkamer was ik aan het bij komen van een lange wandeltocht door de Grand Canyon, toen ik op tv een gevecht voorbij zag komen. Ik had al eerder gehoord van de UFC en wist dat het iets te maken had met vechtsporten, maar meer dan dat wist ik nog niet. Ik werd meteen gegrepen door de spanning, de actie en het enorme Amerikaanse showelement. Sindsdien volg ik de UFC met regelmaat en, ik speel nog steeds… UFC 2.

De UFC begint steeds meer aan populariteit te winnen in Nederland, er is vorig jaar zelfs een evenement geweest in Rotterdam. Dit jaar staat er opnieuw een evenement in de planning en we hebben zelfs een Nederlandse kampioene genaamd Germaine de Randamie. De meest bekende en de grootste showman van de UFC is echter nog steeds de Ierse Connor “The Notorious” McGregor. Deze man weet hoe belangrijk het showelement is in de sport en weet zijn tegenstanders altijd op de kast te jagen door ze te beledigen en uit te dagen. Niet voor niets staat hij daarom op de voorkant van UFC 2. Genoeg over de sport zelf, laten we het over de game gaan hebben.

De game die uit is gekomen in 2016 is de opvolger van het eerste UFC deel van EA dat in 2014 in de winkels lag. In de game kun je vechten met alle fighters uit elke gewichtsklasse die er in de UFC beschikbaar zijn en ook een aantal die al met pensioen zijn. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om onder andere Bruce Lee en Mike Tyson vrij te spelen. Dat zijn er bij elkaar meer dan 250 in 10 verschillende gewichtsklassen die er allemaal fenomenaal uitzien. Wat ook gelijk één van de grootste pluspunten van de game is. De fighters lijken sprekend op hun evenbeeld en de bewegingen zijn zeer realistisch.

In de game zijn er verschillende modi, waaronder natuurlijk de carrière waarin je met een zelf gemaakte vechter begint onder aan de ladder en het de bedoeling is dat je aan het einde van je carrière de kampioen bent geworden in jouw gewichtsklasse. Tussen de gevechten door moet je trainen en kun je zelf kiezen of je een lichte, middelzware of zware training wil doen. Met de zware trainingen heb je een grotere progressie in het door jou gekozen onderdeel maar is het risico ook groter dat je een blessure oploopt. De carrière is leuk om een keer door te spelen, maar mist voor mij de showelementen van de sport zoals de interviews en de face-offs die voor de partijen plaats vinden. Een nieuwe toevoeging is de Ultimate Team modus waarin je met een zelf gecreëerde fighter punten kan verdienen om pakketjes te ontgrendelen waarin verschillende moves te vinden zijn van bekende UFC fighters. Verder kun je natuurlijk ook met alle meer dan 250 namen in de game online vechten of op de bank je vrienden virtueel total loss slaan.

De gameplay is enorm verbeterd ten opzichte van het eerste deel en dit is voornamelijk te zien in het gevecht op de grond. Waarin het eerste deel het grondgevecht systeem nog heel lastig en onoverzichtelijk was, is dit in het tweede deel een stuk logischer en werk het ook een stuk beter. Hierdoor heb ik wel het idee dat ik weet wat ik aan het doen ben. Dit betekent echter niet dat dit gedeelte makkelijk is, integendeel zelfs. Het maken van een submission lukt mij vaker niet dan wel, maar ik kan mij in ieder geval redelijk verdedigen waardoor ik snel weer terug op mijn voeten kan gaan staan. Dit is voor mij het gedeelte waar ik het meeste plezier uithaal. De verschillende stoten en trappen werken intuïtief en de verschillende combo’s komen als een trein uit mijn controller. Het gevoel als een uppercut of een flying knee vol in het gezicht van mijn tegenstander komt en ik de zweet en bloeddruppels door het beeld zie vliegen is heerlijk.

Om de paar weken is er weer een groot UFC evenement dat ik live op tv volg en dan vind ik het heerlijk om alvast in de sfeer te komen door een paar potjes online te gaan vechten. De game laat je ook alvast voorspellingen maken voor de opkomende gevechten waarmee je nieuwe pakketjes kan verdienen voor je Ultimate Team, waardoor ik met grote regelmaat de game weer even opstart. Verder is UFC 2 gewoon een heerlijke vechtgame waar je in je ééntje of met vrienden veel plezier aan kunt beleven.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.