Ik speel nog steeds… Xbox One X Enhanced Games!

Ik speel nog steeds… Xbox One X Enhanced Games!

De Xbox One X is hier! Ik heb al een paar weken het geluk om met het systeem aan de slag te kunnen. Natuurlijk wil je dan het liefste aan de slag met nieuwe games. En hoewel die op mijn harde schijf geïnstalleerd stonden, was ik vooral benieuwd naar de wat oudere titels waarvan Microsoft ons beloofde dat ze beter gingen functioneren op de One X. De One X Enhanced games, zo je wilt. Daarom speelde ik deze week niet één oudere game, maar meerdere!


Gears of War 4
Weet je, Gears of War 4 roemde ik al in mijn originele review voor zijn grafische presentatie. Want we kunnen er niet omheen, Gears is altijd een franchise geweest die liet zien waar Microsoft’s console toe in staat was. Met een 4K upgrade en HDR ondersteuning was het natuurlijk ook daarom één van de eerste games die ik even op wilde starten. Het is sowieso geen straf om Gears 4 te spelen, maar nu helemaal niet meer. De game bied twee mogelijkheden tijdens het spelen. Wil ik knalharde 4K op 30 frames spelen? Of kies ik voor optimalisatie? Dan loopt het spel op zestig frames en zijn de texturen stuk voor stuk nog scherper, maar tikt de resolutie niet altijd die 4K aan (op hele drukke momenten bijvoorbeeld). Het maakt van het spelen van Gears of War 4 in ieder geval een enorm genot. Wauw, wat ziet deze game er geweldig uit!

Quantum Break
Zo’n titel waar ik ooit met goede moed aan begon, maar nooit af wist te maken. Waarom? Geen idee. Volgens mij verschenen er gewoon andere games die mijn aandacht op wisten te slokken. En, nu ik er aan terug denk, is dat eigenlijk jammer. Want ik vond het een hele fijne game om te spelen. De mix met de tv-serie was tof, de gameplay was geweldig, het verhaal interessant. En hoewel ik het jammer vind dat ik de game daarom nooit tot een einde heb gebracht, vind ik het nu eigenlijk wel tof. Want hey, nu kan ik ‘em spelen op een hogere resolutie, met beter beeld en smoother gameplay! Ook Quantum Break heeft een gratis 4K upgrade gekregen en dat was voor mij genoeg om de game opnieuw te starten. Jawel, dit keer gaan we tot dat einde!


Halo 5: Guardians
Ik hou van Halo. Ik hou echter niet van Halo 5. Toen de game verscheen heb ik met collega Harmen de campagne doorgespeeld, maar die viel behoorlijk tegen. Ik speel Halo namelijk voornamelijk voor het verhaal. Ja, ook online kan ik menig uur doormaken (Halo 4 heb ik meer dan 600 uur gespeeld), maar ook hier vond ik de vijfde minder interessant. Nu heb ik toch de game opnieuw geïnstalleerd. Want met een stabiele 60 frames per seconde en volledige 4K oogt de game nu toch wel verdraaid lekker. Daarom heb ik ook besloten om de game nog eens een kans te geven. Maar jeetje, wat oogt de game nu strak. Natuurlijk is de gameplay nog hetzelfde, maar die wil ik gewoon met een verse blik opnieuw over me heen laten komen. Doe je magie, Halo.
Titanfall 2
De eerste Titanfall heb ik best wel veel gespeeld. Natuurlijk was het één van de eerste grote multiplayers op de Xbox One (en was ‘ie zelfs alleen daar te spelen). Het tweede deel, wat ook naar de overige platformen kwam, kreeg een singleplayer (waar deel 1 echt alleen de multiplayer gaf). Laat ik nu net iemand zijn die shooters vooral voor het verhaal speelt! (Ja, we bestaan nog) Toch, tijdens de Gamescom van een aantal jaren terug zag ik de game in actie en vond ik ‘em niet interessant. Het oogde heel erg bekend. Collega Eefje bleef echter roepen dat het verhaal niet alleen goed was, maar gewoonweg geweldig. Daarom ben ik overstag gegaan en heb ik Titanfall 2 tijdens een goede sale kunnen kopen. Het eerste level zit er inmiddels op en smaakt naar meer.


Halo Wars 2
Nog een Halo? Nog een Halo! Jawel, ook Halo Wars 2 maakt gebruik van de Xbox One X en ziet er in 4K met z’n felle kleuren briljant uit. Het verhaal van de game had ik eerder al voltooid voor de review, maar de DLC die daar achteraan is gekomen heb ik genegeerd. Met reden. Ik wist dat de game een One X Enhanced game ging worden, dus besloot ik al vroeg om het spel uit te stellen tot het moment dat het nieuwe beestje onder mijn tv stond. Nu die daar staat geniet ik weer intens van de game. Want Halo Wars 2 blijft een zeer ondergewaardeerde titel. Ga dit spelen!


Rise of the Tomb Raider
Eerder dit jaar kocht ik deze game en speelde ik het verhaal in één ruk uit. Rise of the Tomb Raider liet mij een avontuur ervaren waar ik van hield, dat me volledig op wist te zuigen. Het toonde me de Lara Croft waar ik al zo lang van weet te houden. Met sterke gameplay, prachtige graphics en een geweldige soundtrack wist de game me compleet in zich op te nemen. Nu de game een gratis update heeft gekregen keerde ik terug om enkele van de tombes die ik niet gedaan had tot een goed einde te brengen. In native 4K oogt de game belachelijk goed. Volgens de ontwikkelaar is dit visueel de beste versie van de game. Ook de HDR is duidelijk te merken op momenten dat Lara in het donker door de sneeuw loopt. Gelukkig is het geen simpele upgrade naar 4K. De ontwikkelaar heeft de texturen ook onder handen genomen waardoor alles niet alleen scherper maar ook duidelijker is geworden. Dit in combinatie met prachtige, nieuwe lichteffecten een hogere framerate zorgde er voor dat ik de laatste weken weer vele uurtjes met Lara door heb gebracht. En dat is nooit een straf.

Microsoft heeft duidelijk niet gelogen. Games die al een hele poos in mijn collectie waren, zijn er flink op vooruit gegaan. Interessant om te zien dat het niet alleen op het visuele gebied, maar ook qua prestaties een hele sprong vooruit heeft gebracht. Laadtijden zijn sneller, iets wat altijd een grote win is. Maar het zijn natuurlijk vooral de graphics die het hem doen. Games zien er gewoonweg stukken beter uit. Scherper, met een hogere resolutie, verbeterde lichteffecten en met stabielere framerates. Ja, de One X is een beest voor mensen met een 4K TV, maar ook wanneer jij een normale HD TV hebt, ga je het verschil al merken. Ik duik nog eens mijn kast in. Er staan nog zo’n twaalf games die een One X-update klaar hebben staan…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.