Jan Haak vs. The World: Vakantie!

Jan Haak vs. The World: Vakantie!

Al maanden kijk ik uit naar mijn jaarlijkse golfvakantie, waarin ik een week lang met niets anders bezig zal zijn dan golfen. Hoewel, helemaal niets anders is misschien weer wat aan de overdreven kant. Er moet tenslotte ook plezier gemaakt worden. Dus wat zijn nou games die ik leuk vind om te spelen op vakantie? Je hebt daar namelijk, naar alle waarschijnlijk althans, niet de beschikking over een big ass HDTV met bijbehorende console, welke je thuis wel hebt staan.

Als ik in mijn vrije tijd achter de computer zit, gaat het eigenlijk altijd om een strategy game die ik aan het spelen ben, waarbij de games van Paradox Interactive zonder enige twijfel tot mijn favorieten behoren. Zij zorgen voor zo veel diepgang in hun games. Echt geweldig! Denk bijvoorbeeld aan Europa Universalis, Victoria, Hearts Of Iron, Civilization, etcetera. Op vakanties vind ik het daarentegen wel leuk om eens games te spelen die anders net niet de moeite waard zijn om tijd in te steken. Simpelweg omdat er zo veel vettere games zijn die op dat moment dan binnen handbereik zijn.

En nu is het bijna weer zo ver! Over een aantal uur stap ik het vliegtuig in richting Spanje om van een welverdiende week vakantie en van serieus goed weer te genieten (eindelijk!). Eenmaal op mijn eindbestemming aangekomen ga ik de dagen echt wel doorkomen: beetje golfen, beetje aan het zwembad liggen, lekker eten en zo… Hoe nice! Het is alleen het reizen waar ik tegenop zie en dan met name het vliegen. Veel mensen vinden dat hun vakantie al begint zodra ze op Schiphol zijn aangekomen… Nou, een hel vind ik het. Ik heb geen vliegangst of zo, maar om nou te zeggen dat ik lekker comfortabel en op mijn gemak in een vliegtuigstoel zit, nee niet echt. Om de tijd te doden (en mijn zenuwen te vergeten) heb ik daarom maar mijn Nintendo DS XL, mijn iPad en mijn laptop ingepakt bij de handbagage.

De ellende begint al met de busreis van mijn woonplaats naar Schiphol. Deze duurt zo’n 35 minuten en biedt dus uitstekend de gelegenheid om alvast de inleiding van Pokémon Platinum door te spelen en mijn eerste pokémon uit te kiezen van professor Rowan. Ondanks het feit dat deze serie tot het uiterste is uitgemolken en we daardoor een volledig kleurenpalet aan Pokémon-titels voorbij hebben zien komen de afgelopen jaren, blijf ik er toch nog steeds behoorlijk plezier aan beleven. Of dat nou komt door de herinneringen aan vroeger, waarbij velen met hun Gameboy over het schoolplein liepen en badge na badge wonnen, of omdat de game zelf gewoon prima in elkaar steekt. Waarschijnlijk beide, maar deze gaat zeker mee op reis.

Omdat mijn vlucht om 06:00 uur vertrekt moet ik al om 04:00 uur op Schiphol zijn. Dit betekent dus dat zo’n beetje alles nog dicht is, wat het verblijf aldaar nog onaangenamer maakt. Om dit leed enigszins te verzachten, ga ik deze tijd gebruiken om mijn laptop erbij te pakken en mij te verdiepen in Hearts Of Iron III. Een game welke ik al een geruime tijd wil starten en die zich afspeelt in de periode van de Tweede Wereldoorlog (van 1936 tot 1948). Je hebt hierin de controle over een land (serieus, ieder fucking land dat er in die periode ook maar bestond!) dat jij door de Tweede Wereldoorlog moet zien te leiden door middel van militaire, diplomatieke en politieke beslissingen. Wellicht dat ik hier in mijn volgende column wat meer over kan vertellen.

https://www.youtube.com/watch?v=QmxoG8iOrto

Een game die ik zeker niet mag en ook zeker niet zal vergeten mee te nemen, is SimCity. Al vanaf het eerste moment ben ik fan van deze serie. Ik kan dan ook, ondanks de gematigde berichten die te horen zijn, niet wachten tot ook ik de nieuwste versie kan gaan spelen op mijn Mac (11 juni naar verwachting). Ik hoop stiekem nog wel op een update voor die tijd, waarin ook de laatste bugs worden hersteld, zodat ik meteen probleemloos aan de slag kan met het bouwen van mijn metropool. Deze vakantie zal ik nog genoegen moeten nemen met de iPad-versie van SimCity 4, maar ook daar zal ik de komende week meer dan voldoende plezier aan gaan beleven.

Ik weet in ieder geval zeker dat ik me prima ga vermaken de komende week. What the fuck is er nou vetter dan een week lang lol maken en games spelen die je normaal misschien niet (meer) zou spelen!? Waar ik de komende maand sowieso dus erg naar uitkijk is het spelen van Hearts Of Iron III en de nieuwe SimCity. Dat zijn de games waar ik de komende periode, naar verwachting, de meeste tijd in ga steken.

Één keer per maand verschijnt “Jan Haak vs The World”. Hierin vertelt deze strateeg aan welke games hij sinds de 90’s het meeste plezier beleefd. Zijn liefde voor games uit “die goeie oude tijd” staat centraal. Met een vooruitstrevende blik zal hij ons weer doen verlangen naar het verleden.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.