Zijn we klaar voor een nieuwe lading WO II games?

Zijn we klaar voor een nieuwe lading WO II games?

Er is niets zo heerlijk als op een vrije dag lekker lui op de bank liggen en Netflix aanslingeren. Films en series ontdekken waar je anders niet aan had gedacht of misschien wel nooit tegen was gekomen. Als fan van goede documentaires ben ik laatst begonnen aan de serie ‘De Tweede Wereldoorlog in Kleur’, en tijdens het kijken realiseerde ik me ineens iets. Wordt het niet weer eens tijd voor een game die zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt?

De grote hype die rondom dit soort games leefde, ligt inmiddels alweer ruim zes jaar achter ons. De verschijning van Call of Duty 4: Modern Warfare markeerde het einde van een tijdperk dat begonnen was met Medal of Honor. Games die zich afspeelden in de Tweede Wereldoorlog waren mateloos populair. Tussen 1940 en 1945 zijn zo ontzettend veel dingen gebeurd verspreid over de wereld, dat game developers qua verhaal een enorme berg content hadden om uit te putten. Het leeuwendeel focuste zich op de strijd op het Europese vasteland, later (toen de klad er al een beetje in begon te komen) zagen we ook onder andere de Pacific terug als decor.

Door het enorme aantal games rondom het WO II thema dat achter elkaar verscheen (op het hoogtepunt in ieder geval één Medal of Honor (MoH) en één Call of Duty (CoD) per jaar) vond er halverwege de jaren ’00 een ommekeer plaats. Gamers waren wel een beetje klaar met de oude oorlogsverhalen uit de tijd van Hitler. Alle interessante verhalen waren (in minstens één game) wel gecoverd en ontwikkelaars begonnen in herhaling te vallen. In 2007 verscheen eerdergenoemde CoD 4: Modern Warfare; de introductie van hedendaagse/futuristische oorlogsvoering als gamethema binnen het first-person shooter genre. Het was nieuw, het was fris, iedereen hield ervan.

Inmiddels heeft de tijd ons ingehaald. Inmiddels behoort de futuristische setting tot de uitgemolken thematiek – waar (alweer) voornamelijk de CoD-franchise ‘schuld’ aan heeft door het jaarlijks verschijnen van een nieuw deel. We willen weer iets nieuws. Of eigenlijk iets ouds, want van steeds meer kanten komt het geluid dat het wel weer eens tijd wordt voor een goede WO II shooter. For old times sake. De kracht van de next-gen consoles en hedendaagse PC’s kan, naast betere graphics, zorgen voor nieuwe gameplay-mogelijkheden. En los daarvan: er is niets dat zoveel voldoening geeft als het afknallen van nazi’s.

Er is in ieder geval één ontwikkelaar die dat onderkent. MachineGames brengt 20 mei voor het eerst in jaren weer een Wolfenstein-game uit. Een échte Tweede Wereldoorlog-game is dit niet, Wolfenstein: The New Order speelt zich in de jaren ’60 van de vorige eeuw af in een alternatieve wereld waar de nazi’s de oorlog gewonnen hebben, maar we kunnen in ieder geval weer moffen koud maken!

De vraag is alleen of dit ook écht een begin kan worden van een nieuwe (lading) game(s) met WO II als hoofdthema. Dat zal waarschijnlijk niet in de minste zin afhangen van hoe The New Order ontvangen gaat worden. Mocht de game een doorslaand succes worden, dan zullen andere ontwikkelaars ongetwijfeld signaleren dat de tijd misschien wel weer rijp is om (al dan niet eenmalig) terug te keren naar de jaren ’40-’45. Als ze er niet al stiekem aan werken tenminste. We weten bijvoorbeeld dat Sledgehammer hard werkt aan de Call of Duty die (waarschijnlijk aan het einde van) dit jaar uit gaat komen, maar ondertussen is er nog niks bekend over het thema van die game. Hoe awesome zou het zijn als ze gewoon op de E3 aankondigen dat ze back to basics gaan, naar de Tweede Wereldoorlog? Misschien niet heel aannemelijk aangezien CoD vooral op save speelt, maar in theorie kan het zomaar zo zijn dat Sledgehammer verschillende fora nauwlettend in de gaten heeft gehouden en zodoende de beslissing heeft genomen om gehoor te geven aan het verlangen onder gamers naar een nieuwe, goede WO II shooter. Maar goed, dat is speculeren.

Feit is dat de Tweede Wereldoorlog-thematiek in games met de aanstaande release van Wolfenstein: The New Order dichter bij een (al dan niet tijdelijke) terugkeer is dan we ruim zes jaar hadden kunnen bedenken. Gaan we één of meer aankondigingen zien op de E3? Moeten we langer wachten? Of kunnen we wachten tot we een ons wegen? Ik hoop op het eerste.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.