Vrijdagavond Gameavond: Ode aan de vrouw

Vrijdagavond Gameavond: Ode aan de vrouw

Deze maand een ode aan de vrouw. En met vrouw bedoel ik dan mijn vrouw. Of nou ja, mijn vriendin. Mijn vriendin is namelijk de meest begripvolle vrouw als het gaat om mijn gaming-behoefte. Ik ben een vader van twee kleine kinderen die in maart alweer drie jaar worden. Ondanks dit feit, zou ik elke avond kunnen gamen. En dat komt niet omdat het allemaal perfect op rolletjes loopt want dat doet het niet. Dat doet het in geen enkel huishouden met kleine kinderen, dat gaat gewoon niet, het is onmogelijk. Toch kan ik veel tijd aan mijn games besteden. Ja, mijn vriendin geeft een geheel eigen betekenis aan het woord ‘begrip’.

Is ze dan de makkelijkste persoon in de wereld? Nee, dat niet. Ik ook niet. En dat is ook goed, want af en toe lekker de strijd met elkaar aangaan kan heerlijk zijn. Toch zijn we op de belangrijkste vlakken het vaak met elkaar eens, zoals in de opvoeding van onze kinderen. Onze kinderen komen altijd op nummer één. Hoezeer ik hier heel stoer als redacteur van een gamewebsite zou willen vertellen dat games het belangrijkst in mijn leven zijn, begrijpt iedereen dat ik smelt bij het zien van mijn kinderen als ik thuis kom na een lange, stressvolle dag werk. Als ik bij mijn kinderen ben, speel ik zelf overigens nooit games. Soms spelen we samen een spelletje op de iPad, mits het een beetje educatief is. En ergens hoop ik ook wel dat ze gamen net zo leuk gaan vinden als ik. Als ze liever buiten spelen, gaan sporten of een ander hobby willen, krijgen ze daarin mijn volledige steun. In de tussentijd schuif ik ze zo nu en dan de iPad onder hun neusjes. Can’t blame me for trying…

Ik noemde hiervoor al even het begrip dat ik van mijn vriendin krijg wat betreft gaming. Synoniemen van begrip zijn: acceptatie, erkenning, goedkeuring en waardering. Deze woorden betekenen elk iets anders, maar mijn vriendin beheerst ze allemaal. Zo heeft zij geaccepteerd dat ik altijd een kind zal blijven. Iets wat eigenlijk elke vrouw zou moeten accepteren. Dit is al eeuwen zo en daar kunnen vrouwen niks meer aan veranderen. Ook niet proberen dus, gewoon lekker laten gaan. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat speelsheid en vrolijkheid in de top vijf staan van eigenschappen die vrouwen graag in mannen willen zien. Zo erg is het dus niet dat we nooit volwassen zullen worden. Mijn vriendin vindt het dus niet erg dat ik een kind blijf, maar wel dat mijn speelgoed duurder wordt. Ik wil nu bijvoorbeeld een Capture Card voor mijn PS4 hebben, die een kleine €175,- kost. Die mag ik dus uit mijn eigen portemonnee betalen. Beetje jammer…

Nadat we elkaar ontmoet hadden, werd al snel duidelijk dat games een groot deel van mijn vrije tijd in beslag namen. Toen ze na een poosje niet alleen haar tandenborstel had meegenomen, maar ook een puntgave kopie van Metal Gear Solid 3 in een mooie cadeauverpakking, wist ik dat ze mijn nerd-heid erkende. Toentertijd werd je nog een beetje als een nerd bestempeld als je een gamer was, nu is dat gelukkig wel anders. En ik wist dat ik een goede keuze had gemaakt aangezien mijn vriendin mij nam zoals ik was, met mijn liefde voor games, geeky dekbedovertrekken en rijen boeken met walkthroughs. We zijn vandaag, op de dag af, precies tien jaar verder en ik ben nu nog steeds net zo gek op haar als toen. En mijn voorliefde voor games is in deze tien jaar op geen enkel moment getemperd geweest. Misschien ben ik nu zelfs wel nog meer er mee bezig als toen. En dat kom mede omdat ik ook de ongeschreven goedkeuring van mijn vriendin heb gekregen.

Ik kan mij niet heugen dat zij ooit heeft geklaagd dat ik teveel aan het gamen was. Ze heeft er zelfs nog nooit een probleem van gemaakt als ik weer eens een game had gekocht, of een headset, of een nieuwe controller omdat ik er weer eentje had gesloopt. Misschien is daarom de laatste vergelijking in mijn lijstje dus wel meer van toepassing op haar; waardering. Een relatie is soms hard werken. Je hypotheek, je auto en bijbehorende boetes, je baan, financiën, kinderen, toekomst, allemaal onzekerheden die een hoop stress met zich meebrengen en je relatie onder druk kunnen zetten. Mijn games zijn mijn uitlaatklep. En dat weet ze, dat erkent ze, accepteert ze en heeft ze alle begrip voor. Mede daarom waardeer ik haar en hou ik van haar.

De volgende tien jaar gaan wel een beproeving voor haar worden. Het plan is natuurlijk wel dat er straks drie kinderen voor de televisie zitten te gamen. Het lijkt me geweldig om mijn hobby te delen met mijn kinderen. Ik zeg dit nu, wetende dat ik tegen die tijd hoogstwaarschijnlijk in elk genre verslagen ga worden. Als vader wil je dat je kinderen het altijd beter doen dan jezelf. In het geval van gamen ben ik er eigenlijk nog niet uit. Laat ik maar alvast gaan sparen want ik zie een shitload aan gebroken controllers in de nabije toekomst… Stay frosty.

Één keer per maand verschijnt “vrijdagavond gameavond”, een column van Auke van Leersum. Hierin omschrijft deze gamende vader van twee kinderen op geheel eigen wijze zijn zoektocht naar de perfecte balans van de hectiek van de huidige gamewereld in de hectiek van zijn gezinsleven.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.