Killer Instinct Review

Killer Instinct Review

Fans van de Killer Instinct-franchise zijn inmiddels tot het uiterste getest. Waar games als Street Fighter, Mortal Kombat en Tekken om de zoveel tijd een nieuw deel krijgen, verscheen de laatste Killer Instinct ten tijde van de Nintendo 64. Hoewel de grote fanbase jaren bleef schreeuwen om een vervolg bleef ontwikkelaar Rare angstvallig stil. Totdat Killer Instinct voor de Xbox One het licht zag.

De aanpak waarmee ontwikkelaar Double Helix (Rare heeft de game dus niet gecreëerd) Killer Instinct naar de gamers brengt, is fris. Ga eens bij jezelf na. Wanneer jij een fighting game speelt, speel je meestal met de drie, misschien vier, zelfde personages. Je kent hun moves, hun speelstijl en gaat dieper op ze in door meer en meer met ze te spelen. Die overige twintig personages komen niet aan bod. Waarom zou je er dan voor betalen? Dat moeten de mensen bij de ontwikkelaar hebben gedacht. Killer Instinct is namelijk gratis te downloaden met één vechter. Wil je meer, dan kun je bijbetalen. Zo heb je dus exact de content die jij wil, die jij gebruikt. Voor de rest hoef je niets bij te leggen.

De combat in Killer Instinct is vloeiend, snel en gemakkelijk door te krijgen. Double Helix heeft goed gekeken naar de voorgangers en is doorgegaan op dat wat succesvol was bij de fans. De roots van de franchise zijn overal te vinden terwijl problemen uit het verleden verholpen zijn. Zo is het mogelijk om die bizar lange combo’s van je tegenstander af te breken zodat je niet het lot van de vele klappen hoeft te ondergaan. Jawel, de combo breaker is een move die je snel onder de knie wilt hebben. Het voegt een laag tactiek toe aan de game en zorgt ervoor dat de snelle, slimme speler die de vele combo’s niet kent toch een winst kan boeken. Uiteraard kan de tegenstander de breaker opvolgen door een nieuwe combo. Inzicht en snelheid zijn nog steeds belangrijke vereisten.

Tijdens de speelsessie heb ik kennis mogen maken met enkele vechtersbazen. Zo is daar Jago, een sterk personage dat je uit elke situatie kan redden. Of Sabrewolf die zijn snelheid in kan zetten om diverse klappen uit te delen voordat de tegenstander ook maar door heeft wat er aan de hand is. Glacius is weer compleet anders, aangezien hij meer ruimte nodig heeft om zijn ding te doen. Tijdens de lange survival mode die de game aan boord heeft leert de game je hoe je jouw vechtersbaas onder controle kunt houden. Al snel leer je lange combo’s aan elkaar te rijgen, lukt het je om die combobreaker op tijd in te zetten en weet je welke aanval op welk moment slim is.

Geloof me wanneer ik zeg dat je Killer Instinct niet zomaar even door gaat spelen. Hoewel er geen verhalende mode aanwezig is, de arcademode compleet ontbreekt en je misschien zelfs maar één personage hebt, weet de game je flink wat uren vast te houden. Zo zijn er trials aanwezig die steeds moeilijker worden om te voltooien. Hiermee verdien je punten om extra content en goodies vrij te spellen. Practice mode leert je omgaan met je personage. Ik merkte na enkele uren dat ik hier daadwerkelijk beter door begon te worden, iets wat in de onlinestand zorgde voor meer overwinningen dan voorheen. In de Dojo krijg je 32 lessen. Van standaard bewegingen tot het vechten vanuit de lucht. De uitleg is simpel, de uitvoering steeds lastiger. Knap persoon die hier in één keer doorheen weet te komen. Het bekijken van je eigen replays laat je zien waar je de fout in ging. Volgende keer doe je het beter. Terug naar de Dojo om de moves verder uit te werken.

Grafisch is Killer Instinct niet de mooiste titel op de Xbox One. De stijl die de ontwikkelaar door de game heeft verweven doet op momenten denken aan Street Fighter IV. Dat is een compliment. Grote, dikke lijnen vormen de personages en de kleuren en particles spatten van je scherm tijdens de meest stoere moves. Sterke belichtingen zorgen ervoor dat de game tot leven komt. De zestig frames die per seconden op je af komen ogen solide, maar de Xbox One kan meer aan. Daarnaast ben ik niet helemaal te spreken over de keuzes die gemaakt zijn rondom het uiterlijk van de personages. Sommige personages zijn net iets te ver veranderd sinds de vorige Killer Instinct, iets waardoor de historische factor minder interessant lijkt te zijn. De designs ogen simpel, niet origineel en niet geïnspireerd door voorgaande titels in de franchise. Eeuwige zonde.

Killer Instinct is in zijn botten een sterke fighter geworden waarbij je zelf kunt bepalen voor welke content je wel of niet wilt betalen. Helaas is het aantal vechters wanneer je iedereen koopt nog steeds aan de lage kant en weet de ontwikkelaar niet altijd de eerdere games in de franchise eer aan te doen. Qua vechtgame heeft de game echter het hart precies op de goede plek. Heb je de historische link met de eerdere KI’s niet en zoek je een toffe, snelle maar vooral diepe fightinggame? Dan is Killer Instinct de titel die jij moet gaan downloaden! C-c-c-combo breaker!!!!

[review pros=”+ Gratis is nooit te duur
+ Betaal voor dat wat jij zelf wilt
+ Vecht heerlijk” cons=”- Grafisch niet altijd even sterk
– Te weinig personages
– Op momenten inspiratieloos” score=79]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.