LEGO Dimensions Gamescom Preview

LEGO Dimensions Gamescom Preview

Toys to life. Het genre lijkt wat bekoeld te raken. Disney Infinity is geen franchise meer die door kan gaan en ook op het gebied van Skylanders komt er dit jaar geen nieuwe game. LEGO Dimensions, ook een game die gebruik maakt van de techniek waarbij je fysiek speelgoed moet kopen om door te kunnen spelen, was echter wel aanwezig op de Gamescom. Ik nam een kijkje.

Met LEGO Dimensions hebben spelers in de voorgaande jaren al heel wat leuke avonturen mogen beleven. In het verhaal van de game troffen we Gandalf, Wyldstyle en Batman die samen verschillende portalen naar andere dimensies moesten sluiten. Dimensies die ze brachten naar werelden van The Simpsons, The Wizard of Oz, Portal, Doctor Who en Back to the Future. Meteen kon je merken dat dit een franchise kon worden die van andere franchises af kon hangen. Het toffe is dat de diverse uitbreidingen steeds per download aangeboden worden en toegankelijk worden door het kopen van nieuw speelgoed. Niet elk jaar een nieuwe game waar je zestig euro voor neer moet leggen dus. Inmiddels heb ik bijvoorbeeld avonturen met Newt Scamander mogen beleven in de Fantastic Beasts and Where to Find Them-uitbreiding, heb ik op spoken mogen jagen met Ghostbusters en heb ik het avontuur van de LEGO Batman Movie na mogen spelen. En dan nog niet te spreken over de vele, kleinere uitbreidingen die missies gaven bij The Goonies, Mission: Impossible, Midway’s oude arcade games, Jurassic World, Scooby Doo en meer.

Tijdens de korte demo die ik op de beurs kreeg van Warner Bros. stond wave 4 centraal. De volgende lichting poppetjes en levels die losgelaten gaat worden op de spelers. Naast Teen Titans en Beetlejuice zijn er de Powerpuff Girls. En dat is dan precies wat ik mocht spelen. Met een ontwikkelaar naast me die duidelijk verveeld was (en op momenten enorm irritant), was het aan mij om te kijken of de meiden genoeg sugar, spice en everything nice mee hadden gekregen voordat ze in een hoopje Chemical X werden gedropt. De Powerpuff Girls werden geboren en met Blossom, Bubbles en Buttercup kon ik een nieuwe hub ontdekken, gevuld met zachte kleuren, bekende figuren en flink wat gouden blokken om te verzamelen.

https://www.youtube.com/watch?v=Tfu94z9Dg7M

De stad die voor me lag was de stad die je kent uit de tekenfilmserie. Ja, geef maar toe, ook jij hebt een periode gehad waarin je jezelf schuldig maakte en trouw naar de drie vrolijke superhelden keek. Geeft niets, deden we allemaal. Of het nu de oude serie is, of de nieuwe, de Powerpuff Girls zullen voor veel mensen leuke herinneringen ophalen. Met tegenstanders als Mojo Jojo en de Rowdyruff Boys, bijvoorbeeld. Met mijn Bubbles vloog ik door de stad. Uiteraard nadat ik haar poppetje op het LEGO Dimensions portaal had gezet. Want he, dat poppetje moet wel eerst gekocht gaan worden. Al snel zag ik hoe de vrolijke stad aan me voorbij trok terwijl er een streep van blijheid uit mijn meisje vloog. De eerste missie die ik kon doen was het mixen van een potion bij Professor X, uiteraard met de juiste ingrediënten. Want zo niet, je weet nooit wat er anders uit kan komen.

Leuk is dat je natuurlijk alle andere personages die je hebt kunt gebruiken in deze wereld. Zo kwam ik niet verder en had ik duidelijk even de hulp van Gandalf nodig, alsook Batman. Ieder personage in LEGO Dimensions heeft zijn eigen krachten en het is zaak om vaak samen te werken. Natuurlijk, om alles uit de game te halen zul je vaker dan eens de portemonnee moeten trekken om meerdere poppetjes te kopen om ze weer digitaal te kunnen gebruiken. Maar, ergens blijft het een leuk concept. Ja, de game is hierdoor wel wat duurder dan normaal, maar aan de andere kant kun je het zien als DLC waar je speelgoed bij krijgt. En dat zal het, vooral bij de jongere generatie, steeds goed blijven doen.

Eigenlijk kon ik weinig meer dan dit uit mijn speelsessie halen. Ik heb één kleine, simpele missie gedaan en wat rondgevlogen door Townsville. Ja, grafisch zag het er exact zo uit als dat je van een Powerpuff Girls-game verwacht, zonder de charme van LEGO te verliezen. Het doet dan ook wat het moet doen. Als in september de nieuwe pakketten gaan verschijnen zal ik ze vast weer aan willen schaffen om de collectie compleet te maken….

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.