Lego Marvel Avengers Gamescom Preview

Lego Marvel Avengers Gamescom Preview

Ik mag met redelijke zekerheid zeggen dat ik op de redactie de grootste liefhebber ben van de LEGO-games. Stuk voor stuk speel ik ze van voor tot achter uit. En hoewel ze vaak hetzelfde zijn, blijf ik genieten. De aankondiging van LEGO Marvel’s Avengers deed mij echter even achter de oren krabben. Gaat dit een herhaling van LEGO Marvel Super Heroes worden? Met die vraag in mijn achterhoofd schoof ik bij de ontwikkelaar aan.

In die vorige LEGO Marvel zagen we een groot New York, gevuld met avonturen en personages uit de comics van de stripuitgever. Iron Man, Hulk, Captain America, stuk voor stuk waren ze aanwezig. Hoewel daar de nadruk niet lag op het teamverband, is het idee van The Avengers altijd aanwezig. Is dit team wel interessant genoeg om nogmaals op te komen draven in een vergelijkbare game? Kort antwoord: ja. Al snel liet de ontwikkelaar zien dat de bron van deze nieuwe game niet puur te vinden is in de twee Avengers-films, maar ook in de geschiedenis van Marvel.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Waar je in het vorige LEGO Marvel aan de slag kon gaan met Iron Man, krijg je nu de beschikking over meerdere incarnaties van het personage. Elk pak dat hij in de films gehad heeft, is dan ook speelbaar in deze Avengers-editie. Van het originele pak wat Tony Stark ooit wist te bouwen in een grot, tot het pak dat hij uit een koffer weet te halen. En ja, zelfs de Hulk Buster is aanwezig! Leuk hierbij is dat elke vervanging van het pak een eigen animatie met zich mee krijgt. Zo komt Stan Lee bijvoorbeeld zelf de onderdelen van de Mark 1 brengen, terwijl een ander pak juist weer aan komt vliegen. De Hulk Buster valt uit de lucht waarna Tony zelf instapt. Zo brengt elke versie van Iron Man iets eigens met zich mee. En ja, zelfs Stan Lee heeft een eigen Hulk Buster-editie!

Niet alleen Tony Stark krijgt verschillende versies met zich mee, ook andere personages kleden zich naar hun tijdsgeest. Captain America ziet er in Avengers 2: Age of Ultron heel anders uit dan in de comics van dertig jaar geleden. En hier speelt de ontwikkelaar dan ook leuk op in. Naast de Avengers ga je meer dan honderd nieuwe personages zien. Uiteraard keren sommige terug uit Lego Marvel’s Super Heroes, maar wel op een nieuwe manier, met nieuwe aanvallen en nieuwe manieren van spelen. Zelfs de vrouwelijke Thor is aanwezig! Hierdoor moet het spel toch fris aan gaan voelen, in plaats van een herhalingsoefening. Of dat idee tijdens de game terug gaat komen durf ik nog niet te zeggen. In het ene level wat ik mocht spelen, de aanval op New York uit de eerste Avengers-film, kwamen wel leuke nieuwe gameplay mogelijkheden naar voren.

Omdat The Avengers een echt team zijn, wilde de ontwikkelaar dit tijdens het spel meer en meer laten blijken. Samenspelen met een vriend op de bank is natuurlijk al sinds LEGO Star Wars een leuk gegeven, maar om het teamgevoel te benadrukken kun je nu pas ‘echt met elkaar spelen’. Jouw personage kan zijn aanvallen namelijk combineren met die van speler twee. Zo wist ik met Hawkeye meerdere pijlen snel op Captain America af te vuren, waarna hij deze met zijn schild driehonderdzestig graden om zich heen wist te slaan. Een laser vanuit het pak van Iron Man terugkaatsen via de hamer van Thor was ook een leuke mogelijkheid. Helemaal wanneer Thor zijn hamer snel rondjes laat draaien in zijn hand, waardoor er een heus vuurwerk aan Starktechnologie in de rondte vloog.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Nieuw in de franchise is dat personages een krachtbalk hebben. Deze laat zich vullen wanneer je flink wat combo’s loslaat op de diverse tegenstanders. Wanneer je dit gedaan hebt en de balk vol is, kun je een heuse supercombo maken. De superheld die je op dat moment onder de knoppen hebt zal zijn ware krachten tonen en losgaan op zijn toekomstige slachtoffer. Ook zijn er finishing moves aanwezig. Wanneer je de laatste vijand in een grote groep tot pulp weet te slaan, zal het beeld vertragen en de actie van dichtbij in beeld brengen. Filmisch!

LEGO Marvel’s The Avengers heeft met het verhaal van de twee films, de geschiedenis van het Marvel universum en diverse hubwerelden wederom uren en uren aan gameplay. Hoewel de vernieuwingen leuk zijn, zijn ze misschien minimaal. Of Avengers zich daadwerkelijk anders weet te onderscheiden van LEGO Marvel Super Heroes is dan ook nog even de vraag

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.