Madden 19 Review

Het NFL seizoen is weer begonnen en ik kan niet blijer zijn dat mijn favoriete sport weer terug is na een paar maanden zonder te hebben gemoeten. Helemaal speciaal omdat mijn favoriete team afgelopen seizoen de Super Bowl heeft gewonnen en ik niet kan wachten om te zien hoe ze het er dit seizoen vanaf gaan brengen. Met een nieuw seizoen komt ook weer een nieuwe Madden die uiteraard weer in mijn collectie te vinden is. Ik neem alvast een voorproefje op het daadwerkelijke NFL seizoen en kijk gelijk of het nieuwe deel weer een vooruitgang is op het voorgaande deel.

 In Madden wordt de in ons land niet zo bekende sport van American Football met ieder deel weer een stukje realistischer neergezet. In Madden 19 is dit niet anders en wordt de sport op een nog nooit eerder zo realistische manier neergezet. De game ziet er weer net iets strakker uit met de Frostbite engine die alle zweetdruppels tot op de millimeter nauwkeurig weergeeft. Ook de gameplay is weer net iets strakker zodat alle tackles, jukes, hurdles en spin moves weer net wat soepeler aanvoelen. Het voelt daarom ook alsof je meer controle kan uitoefenen over de bewegingen die een speler maakt en meer invloed hebt op het spelverloop.
Een groot deel wat de gameplay beter maakt is de zogeheten Real Player Motion van EA. De bewegingen van spelers voelen realistischer en met de nieuwe “one-cut” feature kan je sneller een verandering van richting maken met spelers en makkelijker de verdedigende spelers passeren. Hierdoor wordt rennen met de bal een belangrijker onderdeel, wat erg leuk is om te zien; in de echte sport is dit ook een belangrijk onderdeel van het spel en dit is nu dus ook toegankelijker in de game. De veranderingen zijn echter voornamelijk voelbaar voor doorgewinterde spelers. De American Football leek onder ons zal de verschillen niet zo snel opmerken en Madden 19 een vrijwel regelrechte kopie vinden van Madden 18. Dit is echter niet zo en de echte Madden fan zal de veranderingen wel merken en kunnen waarderen.

Zoals al eerder gezegd ziet de game er weer een stukje mooier uit dan vorig jaar en lijken de spelers nog meer op hun evenbeeld dan voorheen. De weerkaatsing van het licht en het effect van het weer zijn nog mooier geworden en geven de game een nog realistischer uitstraling dan deze al had. Een terugkerend probleem van Madden is er helaas nog steeds, en dat is de bewegingen van spelers die soms een klein beetje raar eruit kunnen zien. Ik heb soms armen en benen bewegingen zien maken die in het dagelijkse leven toch echt tot een flinke botbreuk zouden moeten leiden. Of armen die verdwijnen in de grond en zelfs een bal die op een miraculeuze wijze ver de lucht in vliegt zonder aanleiding. Dit zijn kleine oneffenheden die gelukkig niet al te vaak voorkomen en vaak wel weer lachwekkend zijn, maar het realisme minder ten goede komen.

Iets waar ik mij vooral in FIFA heel erg aan kon irriteren was het commentaar tijdens de wedstrijden wat na een tijdje verschrikkelijk eentonig werd. In Madden 19 is het wedstrijdcommentaar echt subliem te noemen. Het voelt totaal niet gemaakt en echt alsof je naar het commentaar van een live wedstrijd aan het luisteren bent. Ook het commentaar tijdens de pauzes is ontzettend vermakelijk en af en toe echt grappig te noemen. Door het seizoen heen zal het commentaar ook geüpdate worden zodat het aansluit bij daadwerkelijke gebeurtenissen in het echte NFL seizoen.

Dan komen we bij de modi die de game heeft. Vorig jaar was het eerste jaar dat er een verhalende modus was toegevoegd in de vorm van Longshot. Iets wat we vanuit de FIFA franchise al kende, waarbij je een speler volgt en wedstrijden met hem moet spelen en daartussen beslissingen moet maken in hoe er in bepaalde situaties gereageerd moest worden. Vorig jaar heb ik mij hier erg mee vermaakt waarbij vooral de keuzes tussen de wedstrijden door het een erg leuke modus maakte. Dit jaar had ik mij hier dan weer erg op verheugd, maar wat is dit een tegenvaller. Het complete keuze aspect is verwijderd en het enige wat het je nu nog moet doen is wedstrijden, of gedeeltes van wedstrijden spelen en daarna naar cutscenes kijken. Heel erg jammer en een flinke gemiste kans om voort te borduren op het succes van vorig jaar.

Gelukkig is er een andere modus die wel een vooruitgang heeft gemaakt. In de Franchise modus kan je tijdens het seizoen verdiende XP gebruiken om bepaalde attributen van spelers in je team te verbeteren. Ook is er een geautomatiseerde draft class creator toegevoegd waarbij het mogelijk is om draft classes vanuit de community te downloaden, iets wat de echte NFL freak zeker zal kunnen waarderen. Verder is de Ultimate Team modus natuurlijk weer aanwezig, waar voor mij absoluut weer de meeste uurtjes in gaan zitten. Er zijn weer ontiegelijk veel challenges te spelen die door het hele seizoen worden aangevuld en een nieuwe toevoeging zijn de Solo Battles. Hierin speel je tegen teams van andere spelers die door de CPU bestuurd worden in wekelijkse toernooien. Verder zijn er nog MUT Squad Challenges waarbij jij samen met twee andere spelers het in uitdagingen moet opnemen tegen de CPU. Een erg leuke toevoeging die samen met vrienden zeer vermakelijk is.

Ook dit jaar heeft Madden 19 weer genoeg te bieden om het de moeite waard te maken voor elke NFL fan. Voor de leek zal het aanvoelen als meer van hetzelfde, maar zij zijn in Nederland ook zeker niet de doelgroep van deze game. Qua uiterlijk is de game weer een stuk beter en vooral de gameplay voelt weer lekkerder aan. Erg jammer is dat de keuzemogelijkheden zijn weggehaald uit de Longshot modus, waardoor deze voor mij absoluut niet meer interessant is. Gelukkig zijn er genoeg andere modi die mij het hele jaar door weer gaan vermaken. Ik ga alvast de tweede Super Bowl met de Philadelphia Eagles winnen voordat het daadwerkelijk in het echt gaat gebeuren. Fly Eagles Fly!

Good

  • Gameplay is verbeterd waardoor je meer invloed kan uitoefenen
  • Game ziet er watertandend mooi uit
  • Bomvol met verschillende modi en content

Bad

  • Longshot modus mist keuzemogelijkheden
  • De af en toe gekke glitches blijven aanwezig
8.9

Sterk

Game fanaticus die het liefste zijn vrije dag besteedt in de bioscoop tijdens een filmmarathon. Of 's nachts voor de tv zit te genieten van een goede pot American Football.