Mafia III Review

Bij gamers gaan de alarmbellen meestal rinkelen wanneer een uitgever de reviewcopies niet voor de release wil versturen. Mafia 3 is zo’n titel waarbij deze alarmbellen bij een hoop gamers afgingen. Niet dat dit alles hoeft te zeggen. DOOM werd ook niet voor release verstuurd en die game scoorde toch een dikke vette 9 op GameParty. Toch werden de wenkbrauwen gefronst, hebben 2K en Hangar 13 wat te verbergen? Is de game dan toch niet zo tof als dat de eerste trailers en gameplaybeelden beloofden? Of is er niks aan de hand en doet Mafia 3 misschien wel een aanval op GTA V? Ik zocht het voor je uit!

Als je de auto’s en de soundtrack van Mafia 3 bekijkt, lijkt het einde van de jaren ’60 een mooie tijd. Toch kende het zuiden van de Verenigde Staten behoorlijk wat problemen in deze tijd. Racisme is daar de grootste van. Niet voor niets start de verhaallijn van Mafia 3 met een waarschuwing. 2K en Hangar 13 waarschuwen namelijk voor het racisme in de game. Niet dat zij achter dit racisme staan, het hoort nou helaas eenmaal bij de tijdsgeest. En dus kent Mafia 3 een hoop racistische gebeurtenissen en opmerking. Want een hoop personages hoeven niet zo veel te hebben van ‘nigger’ Lincoln Clay. Clay krijgt al snel te maken met een ander probleem, te weten de bendeoorlogen. Hij keert terug uit Vietnam en de pleuris lijkt haast meteen los te breken in New Bordeaux. De zwarte maffia wordt namelijk een kopje kleiner gemaakt. Een hoop bekenden van Lincoln komen om. Wonderbaarlijk overleeft Lincoln het. En dat is niet zo’n goed nieuws voor de daders van deze aanslag…

Want Lincoln mag nu wel een deel van zijn ‘familie’ zijn verloren, hij is niet het type wat thuis op de bank gaat zitten huilen om zijn verlies. Hij maakt een plan om niet alleen zijn eigen wijk – die nu is overgenomen door een andere maffia-groep – terug te veroveren. Lincoln wil als wraak de gehele stad overnemen. Dit doet Lincoln wijk per wijk. Te beginnen dus met die van hem welke is overgenomen door een stelletje rednecks. Deze rednecks houden er nogal wat duistere praktijken op na. Zo hebben ze van een oude dansclub een hoerentent gemaakt. Als Lincoln deze rednecks pijn wil doen, zal hij ondermeer de prostituees moeten bevrijden en deze tent weer in handen nemen. Zo neem je stukje bij beetje steeds meer van de handel van de rednecks af. Op een gegeven moment heb je genoeg schade gedaan om de bendeleider ‘naar buiten te lokken’. Maak hem even een kopje kleiner en de wijk is van jou.

Hoewel, daar moet ook een kanttekening bij worden gezet. Lincoln kan het namelijk niet alleen. Die wijken die je hebt veroverd moet je namelijk uiteindelijk aan een van de drie verschillende onderbazen toewijzen. Elke onderbaas heeft weer zijn of haar eigen voordelen. Maar je wil die onderbazen ook tevreden houden, dus moet je de wijken wel een beetje eerlijk verdelen. Dat klinkt tof? Is het ook zeker wel. Het probleem is echter dat je hier continu bezig mee bent. Systematisch wat handeltjes overnemen door iedereen in dat handeltje omver te knallen begint op een gegeven moment te vervelen. Heel af en toe gooit de game er een leuke variatie in, maar voor het grootste gedeelte van de game ben je bezig met haast steeds dezelfde missies.

Dat is jammer, want de actie in Mafia 3 zit voor het grootste gedeelte wel goed in elkaar. De cover-based actie voelt heftig en is gewelddadig. Lincoln heeft een aantal coole executies in zijn arsenaal. Er zijn weinig games waar het maken van een headshot zo lekker voelt als in Mafia 3. Maar hier beginnen er toch wat scheurtjes te vertonen. De AI is namelijk niet al te slim. Bijna nooit zal de AI je proberen te flanken. Soms kun je rustig boven aan een trap staan wachten totdat een computer-gestuurde bad guy je tegemoet komt. Sowieso reageert de AI soms raar. Waar je in GTA echt paniek kan zaaien onder burgers, gaan burgers in Mafia 3 gewoon rustig door met leven als je gewelddadig te werk gaat. Ze zullen misschien ooit een keer de politie bellen, maar daar blijft het bij.

De actie is dus meestal tof, maar de missies zijn eentonig. Hoe zit het dan met de wereld van Mafia 3? Ook die kent (helaas) twee kanten. Want als je door New Bourdeux scheurt (het rijden in Mafia 3 is overigens dik in orde) vallen er twee dingen op. Allereerst kan de wereld ontzettend sfeervol zijn. Vooral als je ’s nachts door de smalle straatjes die gebaseerd zijn op de French Quarter uit New Orleans rijdt, is het ontzettend sfeervol. Met de sfeer zit het sowieso gebakken in Mafia 3: fantastische muziek eind jaren ’60 en ook in sommige missies zit het goed met de sfeer. Een missie (vrij in het begin van de game) in een verlaten pretpark zal me in ieder geval lang bijblijven. Ook de manier waarop het verhaal wordt verteld is fantastisch. Wij krijgen het verhaal in de vorm van een documentaire te zien. Uniek en het werkt ook nog eens.

Maar als je wat beter kijkt, zie je de andere kant van New Bordeaux. De lege kant van New Bordeaux. Maar ook de glitchy kant van New Bordeaux. Naast de missies is er eigenlijk bar weinig te beleven in New Bordeaux. Dat is jammer, want met die eentonige verhaal-missies hadden zij-missies voor wat meer leven in de brouwerij kunnen zorgen. Bovendien wordt de wereld van Mafia 3 geteisterd door glitches en bugs. Vast komen te zitten in een missie komt regelmatig voor. Problemen met de belichting zijn alom aanwezig. Een weg die aan de ene kant donker en aan de andere kant licht is? In New Bordeaux hebben ze blijkbaar bijzondere weersomstandigheden. Het is jammer, want Mafia 3 kan er bij nacht ontzettend mooi uit zien.

Hierdoor is Mafia 3 een game geworden waar echt nog behoorlijk wat aan had kunnen worden verbeterd. Het verhaal en de sfeer van de game zijn absoluut de beste punten. Het is lang geleden dat is zo geïnteresseerd was in een verhaal van een game. Ook de actie is meestal dik in orde. Maar dan beginnen de problemen. Een hoop glitches en bugs. AI die zich raar gedraagt. Missies waarin je continu hetzelfde doet. Het ontbreken van leuke dingen om in New Bordeaux naast het verhaal te doen. Hierdoor vraag ik me af wat er van Mafia 3 had kunnen worden als de game een paar maandjes was uitgesteld. Nu is het zeker een vermakelijke game door de toffe actie. Maar er zijn te veel problemen die er voor zorgen dat Mafia 3 ook niet meer is dan een vermakelijk tussendoortje. Erg jammer, want er had duidelijk meer in gezeten!

Good

  • Bij tijden zeer sfeervol
  • Fantastisch verhaal
  • Toffe actie

Bad

  • Zeer eentonige missies
  • Weinig te doen in New Bordeaux
  • Hoop bugs en glitches
7.2

Goed

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.