Metal Gear Flashback: Part I

Metal Gear Flashback: Part I

Metal Gear. Solid Snake. Allebei namen die iedere gamer kent. Namen die veel mooie herinneringen op kunnen roepen. De vele avonturen van (Solid) Snake door de jaren heen, de offers die hij bracht, Big Boss, zijn laatste missie. Stuk voor stuk stonden ze garant voor prachtige momenten. Met Metal Gear Solid V: Ground Zeroes en Metal Gear Solid V: The Phantom Pain aan de horizon kijken wij terug naar wat er voorafging aan deze komende strijd.

De geschiedenis van Metal Gear heeft zich verweven door onze eigen geschiedenis. De kracht van de franchise is de manier waarop geestelijk vader Hideo Kojima ware feiten weet te gebruiken om een realistische achtergrond te creëren voor zijn diepe fictie. Het einde van de Eerste Wereldoorlog, 1918, net na een periode van vier jaar die als een zwarte pagina in de geschiedenisboeken is komen te staan. Miljoenen mensen komen om het leven. Soldaten en burgers overleven de zware strijd niet. De Verenigde Staten van Amerika vormen een economische wereldmacht terwijl Rusland ten prooi valt aan de Sovjets. Niet veel later komen belangrijke kopstukken uit delen van de wereld samen om een geheime organisatie op te richten. The Philosophers zal later een machtige schaduworganisatie zijn die haar voeten in de komende geschiedenis zal drenken.

De wereld voelt de nasleep van de oorlog. Een economische crisis steekt de kop op, de grote depressie is in 1929 een feit. Niet alleen de machtige, rijke landen voelen de problemen, ook Nederland zit in de penarie. Duitsland heeft het ook niet makkelijk. De oorlog heeft ze veel gekost, er zijn veel Duitsers omgekomen en het vertrouwen van de rest van de wereld is flink aangetast. Een Duitse politicus, Adolf Hitler, gebruikt de situatie om populariteit te winnen bij het volk. Met zijn Nationaal-socialistische Duitse Arbeiderspartij komt hij in 1933 aan de macht. Er gaan dingen veranderen in het land. Het duurt dan ook maar zes jaar voordat het leger van Duitsland Polen binnenvalt. De Tweede Wereldoorlog staat op het punt om te beginnen. De wereld kijkt met afschuw naar wat er gebeurt en veel mensen zijn hun leven niet meer zeker. Toch zijn The Philosophers niet van plan om hun controle over de wereldpolitiek op te geven. Met alle financiële middelen die zij tot zich hebben richten ze The Philosophers’ Legacy op, een fonds om nieuwe manieren van oorlogsvoering te bestuderen om ervoor te zorgen dat Duitsland verslagen kan worden.

Onder de leiding van Robert Oppenheimer zijn de geallieerden op zoek naar een manier om Duitsland te verslaan. Het Manhattanproject wordt werkelijkheid. De eerste atoombom wordt ontworpen. Een allesvernietigend wapen dat de toekomst van de mensheid kan bepalen. In de tussentijd riskeren de dappere soldaten van de Verenigde Staten hun leven op de stranden van Normandië tijdens D-Day. Het Derde Rijk moet verslagen worden, velen laten het leven. Ook The Boss, een legendarische soldate die haar strepen heeft weten te verdienen in de wereld van spionage en black ops, is samen met haar Cobra-eenheid onderdeel van de invasie in Europa. De wereld gaat opnieuw een duistere periode in. Europa staat in brand, atoombommen vallen op Nagasaki en Hiroshima en de toekomst ziet er niet goed uit. Nadat Europa bevrijd is, de Japanners zich over hebben gegeven en later de Koude Oorlog tot een einde is gekomen, valt The Philosophers’ Legacy in handen van een Russische boekhouder. Hij denkt niet aan het grotere goed en gaat er met het geld vandoor.

Na de Tweede Wereldoorlog beschouwen Amerika en Rusland zichzelf als de grootste supermachten op de planeet. Een nucleaire wapenwedloop houdt de planeet in haar greep. Mensen vrezen voor wat komen gaat. Tijdens de invasie in de Varkensbaai in 1961 en de Cubacrisis in 1962 lijkt het probleem tussen de grootmachten tot twee keer toe te escaleren. Het is de 35e president van Amerika, John F. Kennedy die een nucleaire ramp weet te voorkomen na een geslaagde diplomatieke onderhandeling met Chroesjtsjov, een Russische leider. Toch blijft de president een naar gevoel hebben, een gevoel dat door het Pentagon gesterkt wordt. De CIA krijgt volgens Kennedy en de leiders van het Pentagon een te grote macht nadat ze onderdeel waren van de incidenten met Cuba. Het is op dat moment dat de FOX-eenheid het levenslicht ziet. Een militaire organisatie binnen de CIA waarin The Boss en de onbekende Major Zero de leiding op zich nemen. Het is 1963 wanneer Kennedy de dood vindt. Geruchten noemen Lee Harvey Oswald als schuldige, toch blijkt de CIA ook op de lijst van de verdachten te staan. Hier begint het verhaal van FOX-agent Naked Snake.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.