Metal Gear Flashback: Part II

Metal Gear Flashback: Part II

Metal Gear. Solid Snake. Allebei namen die iedere gamer kent. Namen die veel mooie herinneringen op kunnen roepen. De vele avonturen van (Solid) Snake door de jaren heen, de offers die hij bracht, Big Boss, zijn laatste missie. Stuk voor stuk stonden ze garant voor prachtige momenten. Met Metal Gear Solid V: Ground Zeroes en Metal Gear Solid V: The Phantom Pain aan de horizon kijken wij terug naar wat er voorafging aan deze komende strijd.

Het eerste deel van deze flashback is hier te lezen.

Een jaar na de moord op Kennedy krijgt Naked Snake de missie om een Russische wetenschapper uit de handen van de Russische Geheime Dienst (de KGB) te redden. Volgens Washington is de wetenschapper van hoge waarde. In het grootste geheim werkt hij aan een nieuw, destructief wapen. Boven het Russische luchtruim, ver achter de vijandelijke linies, springt Naked Snake uit een vliegtuig. Tijdens zijn missie, welke hij in zijn eentje moet zien te klaren, staat hij constant in contact met medisch expert Para-Medic, wapenspecialist Sigint, Major Zero, de officier die de leiding heeft over de missie en The Boss, de mentor van Snake. Het lukt Naked Snake om ongezien naar een geheime Sovjet-basis te sluipen en de Russische wetenschapper Sokolov te vinden. Daar worden de geruchten uit Washington bevestigd: Sokolov werkt aan het gevaarlijke wapen ‘Shagohod’, een mobiele tank die het mogelijk maakt om nucleaire wapens af te vuren.

Sokolov weet dat de kwaadaardige Russische Kolonel Yevgeny Borisovitch Volgin van plan is om Shagohod te gebruiken en zo op sadistische wijze de macht in zijn moederland op te eisen. Het redden van Sokolov is prioriteit nummer één wanneer een jonge Spetsnaz-agent van Volgin zijn intrede doet. Revolver Ocelot staat bekend om zijn omgang met de schietijzers in zijn handen. Toch lukt het Naked Snake om zijn belager te verslaan. Het moment van euforie lijkt echter snel te veranderen in een totale depressie. Snake wordt verraden door The Boss. Samen met haar Cobra-eenheid is ze overgelopen naar de vijand. Amerika en al haar idealen worden de rug toegekeerd. Samen met Volgin schiet ze een Amerikaanse atoombom af op een nabijgelegen Sovjet-basis. Eigen soldaten bekopen het met hun leven. Ze sterven voor een hoger doel. De bom was Amerikaans, Amerika krijgt de schuld van deze nucleaire aanval. Om een nieuwe oorlog te voorkomen krijgt de voor dood achtergelaten Naked Snake de opdracht om zijn oude mentor uit te schakelen en Volgin te stoppen. De dood van The Boss is de enige manier om de VS onschuldig te laten blijken. Operatie Snake Eater begint.

Snake reist af naar Groznyj Grad, (Russisch voor verschrikkelijk bos of verschrikkelijke stad), een militair fort van Kolonel Volgin. Het is daar dat Major Zero hem informeert over twee overlopers binnen Volgin’s volgers. ADAM en EVA. EVA blijkt de goedgevormde Tatyana te zijn terwijl ADAM nooit op komt dagen. Opnieuw is er een confrontatie met Ocelot, alsook met de overgelopen Cobra-eenheid. Naked Snake zet alles op alles om zijn vijanden te overmeesteren en komt in contact met Granin, een Russische wapenbouwer en het brein achter de ‘Metal Gear’. Hij informeert Snake over het feit dat Volgin de Philosophers’ Legacy in handen heeft. Volgin blijkt de zoon te zijn van de Russische boekhouder. Ook is het hier dat Snake leert dat de Amerikaanse regering ook achter de Legacy aan zit. De financiële middelen kunnen dan op hun beurt voor de VS ingezet worden om wapens te fabriceren.

Het duurt echter niet lang meer voordat Naked Snake op de hoogte is gesteld van de voltooiing van Shagohod. Een wapen dat het einde kan betekenen voor het leven dat we kennen ligt in de handen van vreselijke mensen. Mensen die hem opsporen, ontmaskeren en onderwerpen aan martelingen. Een duidelijk opgewonden Volgin en Ocelot kijken met blijdschap toe terwijl Snake de immense pijn moet zien te verdragen. Tijdens dit moment staat Ocelot met zijn pistolen te jongleren. Een ongeluk, een kogel verlaat zijn wapen en raakt Naked Snake in zijn oog. Het duurt niet lang voordat het iconische ooglapje zijn introductie maakt.

Toch weet Snake het tij te keren. Na een geslaagde ontsnapping neemt hij het samen met EVA op tegen Volgin en Shagohod. Na een intense strijd wordt de Kolonel verslagen en de Shagohod veilig gesteld. Er rest nog maar één ding: het uitschakelen van zijn oude leermeester The Boss. Tijdens zijn confrontatie met haar leert ze hem dat zij het laatste kind van de oorspronkelijke Philosophers is. Haar vader behoorde tot de ‘Wisemen’, de oprichters uit de jaren twintig. In hetzelfde gesprek zweert The Boss dat ze haar land nooit de rug toe heeft gekeerd maar altijd trouw is gebleven aan haar missie. Net als haar vader vocht ze voor een wereld zonder oorlogen, de financiële kant van The Philisopher’s Legacy kan haar daarbij helpen. Het mondt uit in een gevecht tussen meester en leerling, Snake weet zijn oude mentor te verslaan. Er is echter maar plek voor één Boss en nadat The Boss Snake een diskette met informatie over de verblijfplaats van de Legacy geeft, smeekt ze haar oude vriend om haar uit haar lijden te verlossen. Haar meest geliefde leerling brengt haar om. Cobra is niet meer. Missie Snake Eater is een succes. Een succes voor de wereld, een succes dat de nodige schade bij Naked Snake heeft aangebracht. Zowel lichamelijk als geestelijk.

EVA en Snake vinden elkaar in de zware periode die volgt en delen het bed. Echter, na een avond vol erotiek is EVA verdwenen. Haar verhaal blijkt niet te kloppen, ze was niet alleen een dubbelspion voor de CIA (FOX) en de KGB, maar had ook banden met de Volksrepubliek China. Ze neemt de diskette met de informatie over Legacy mee en laat de bouwplannen van Shagohod niet achter. Snake kan het niet geloven en keert terug naar het land waar hij bijna zijn leven voor moest geven. Daar wordt hij onthaald als een ware held, hij is een patriot en heeft een nucleaire oorlog voorkomen. President Johnson geeft hem de titel Big Boss, het bewijs dat Snake de meerdere was ten opzichte van zijn oude mentor. De titel kwelt hem en Snake moet er niets van weten. Hij bezoekt het ongemarkeerde graf van zijn mentor en brengt haar een groet alvorens hij FOX verlaat.

De diskette blijkt geen goede informatie te hebben bevat. De echte data was eerder al in handen gevallen van Revolver Ocelot, een CIA-spion met de codenaam ADAM. Middels een telefoongesprek laat hij weten dat het overlopen van The Boss inderdaad een list was zodat Amerika The Legacy in handen kon krijgen. Een list die ze mocht bekopen met haar dood. Ze was loyaal tot het einde en heeft haar leven gelaten voor de idealen van The Philosophers.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.