Metal Gear Flashback: Part III

Metal Gear Flashback: Part III

Metal Gear. Solid Snake. Allebei namen die iedere gamer kent. Namen die veel mooie herinneringen op kunnen roepen. De vele avonturen van (Solid) Snake door de jaren heen, de offers die hij bracht, Big Boss, zijn laatste missie. Stuk voor stuk stonden ze garant voor prachtige momenten. Met Metal Gear Solid V: Ground Zeroes en Metal Gear Solid V: The Phantom Pain aan de horizon kijken wij terug naar wat er voorafging aan deze komende strijd.

Lees voorafgaand het eerste en tweede deel van deze flashback.

Na de dood van The Boss reist Snake, Big Boss, de wereld rond om te strijden als huurling. Hier doet hij verschillende militaire conflicten aan. Tijdens de Mozambicaanse Onafhankelijkheidsoorlog leert hij een kindsoldaat kennen. Het jonge soldaatje, Frank Hunter, bezit een enorme potentie en Snake ontfermt zich over hem. Al snel veranderen ze zijn naam naar Fran Jaeger. Snake weet de soldaat uit de oorlog te laten ontsnappen en brengt hem onder in een rehabilitatieprogramma van Amerika. Later zal de CIA erop toezien dat Jaeger ontvoerd wordt om hem te gebruiken als testobject in het Perfect Soldier Project.

Nadat zijn oude collega’s Major Zero, Para-Medic en Sigint zijn aangeklaagd wegens het verraden van hun eigen land, vindt Snake zich in 1970 terug in gevangenschap. Volgens de verhalen is de FOX-eenheid overgelopen naar Rusland en spelen ze belangrijke, gevaarlijke informatie door. Daarnaast worden Snake en Major Zero ervan beschuldigd een geheim wapen van het Amerikaanse leger te hebben gestolen naast de helft van de Philosophers’ Legacy. Het zou Snake zijn die op had geroepen tot een opstand binnen FOX en leiding had gegeven tijdens de moorden op iedereen die niet instemde met zijn aankomende revolutie.

Snake doet er alles aan om zijn onschuld te bewijzen. Hij heeft FOX jaren geleden al de rug toegekeerd, de verhalen kloppen niet. Hij is onschuldig. Al snel ontsnapt hij aan de helse martelingen van FOX-commandant Cunningham en neemt contact op met Para-Medic en Sigint. Ze stellen hem op de hoogte dat FOX inderdaad een nucleair wapen heeft gestolen dat ze in willen zetten om een nieuwe, onafhankelijke militaire staat op te richten vlakbij de Colombiaanse kust. Snake weet de gevangen genomen marinier Roy Campbell te bevrijden en komt er met hem achter dat Gene (codenaam Viper) het meesterbrein is achter de opstand die binnenin FOX woedt. Gene staat er niet alleen voor, met hem is een compleet nieuw FOX-team. Samen starten ze een nieuwe missie: soldaten overtuigen om zich opnieuw tegen FOX te keren.

Op deze manier komen beide mannen in contact met Elisa, een wetenschappelijke jongedame die verantwoordelijk is voor het Perfect Soldier Project. Ze is bezig om de perfecte soldaat te creëren. Emoties worden verwijderd, twijfels zijn niet aanwezig, angst bestaat niet. De perfecte oorlogsmachine zonder het menselijke aspect te verliezen. Met codenaam Null toont ze Frank Jaeger, de soldaat der soldaten. Terwijl Snake het opneemt tegen diverse FOX-soldaten zoals Python en Ursula, de tweede persoonlijkheid van Elisa, wordt hij gecontacteerd door Sokolov. De Russische wetenschapper die aan de wieg stond van Shagohod laat hem weten dat Gene hem heeft gedwongen om een nieuwe, betere en vooral krachtigere versie te maken. Metal Gear RAXA kan raketten met meerdere nucleaire kruiskoppen afvuren. Wederom vervalt de wereld onder een grootse dreiging.

Er gaat een zieke gedachte binnen de CIA en FOX door. Spionnen moeten in stand worden gehouden, dus FOX deed alsof het overgelopen was naar de Sovjet. Gene laat weten dat hij met RAXA een nieuwe wereld wil creëren. Een wereld genaamd Army’s Heaven: een plek waarin iedereen bevrijd is van de macht van The Philosophers en soldaten de dienst uit kunnen maken in plaats van hun bevelhebbers. Snake weet te ontsnappen en maakt zich op voor de strijd tegen Metal Gear RAXA. Null en Cunningham staan hem in de weg. Die laatste blijkt een dubbelspion voor het Pentagon te zijn. Wanneer Snake dan eindelijk oog in oog staat met RAXA blijkt dit slechts het prototype te zijn voor Metal Gear ICBMG en blijkt Gene er een eigen agenda op na te houden. Hij wil het Pentagon en de thuisbasis van de CIA vernietigen om een nucleaire oorlog met Rusland te starten. Daarnaast zweert hij dat de dood van The Boss gepland was door het Pentagon en zou Volgin niet zomaar een nucleaire raket af hebben gevuurd. Het was een order vanuit Washington. The Boss werd volgens hen te machtig en Gene kreeg toestemming om haar plaats op het slagveld in te nemen. Wanneer hij Snake nog één keer over wil proberen te halen om zich aan zijn zijde aan te sluiten weigert hij. Elisa moet het met de dood bekopen.

Snakkend naar adem vertelt Elisa dat ze conflicterende dromen heeft gehad en de toekomst van Snake enkele keren zag. Snake kan Metal Gear ICBMG vernietigen, gevolgd door een toekomst vol met afschuw en de ontwikkeling van een eigen Metal Gear. Zijn kinderen, Les Enfants terribles, worden genoemd in de voorspelling van Elisa. Eén van hen zal de wereld op het randje van de ondergang brengen en een heuse vijand van het volk worden. De andere zal de wereld redden. Elisa sterft in de armen van Snake. Het gevecht tussen hem en Gene zal uitwijzen wie de ware opvolger is van The Boss. Gene gebruikt zijn psycho-kinetische krachten op Snake om een ware uitputtingsslag voor hem te creëren. Het mocht niet baten, Snake weet zijn belager te overwinnen en terwijl hij ligt te sterven geeft Gene zijn plannen, soldaten en financiële middelen voor Army’s Heaven op in de hoop dat Snake alsnog zijn droom kan verwezenlijken. Vijftien jaar later bestaat Outer Heaven.

Hoewel het Successor Project, een geheim experiment van de Amerikaanse overheid waarin militaire wetenschappers de ultieme commander wilden creëren om zo de perfecte soldaat te leiden, faalde, is het nog steeds aan Snake om Metal Gear ICBMG te stoppen. Door enkele raketaanvallen weet hij het ultieme wapen te verslaan. De opvolger van The Boss verzamelt zijn nieuwe soldaten, waaronder Roy Campbell en Frank Jaeger, en keert terug naar de Verenigde Staten. Snake is een held, een ware patriot.

Wanneer het hoofd van de CIA sterft door toedoen van Revolver Ocelot, die ook nog eens enorm geheime documenten weet te stelen met informatie over The Philosophers en de locatie van de Philosophers’ Legacy, laat hij zijn opdrachtgevers weten dat ze deze Legacy nu voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken. De eis is dat Big Boss, Snake, onderdeel uit moet maken van deze plannen. The Patriots zijn geboren.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.