Metal Gear Flashback: Part IV

Metal Gear Flashback: Part IV

Metal Gear. Solid Snake. Allebei namen die iedere gamer kent. Namen die veel mooie herinneringen op kunnen roepen. De vele avonturen van (Solid) Snake door de jaren heen, de offers die hij bracht, Big Boss, zijn laatste missie. Stuk voor stuk stonden ze garant voor prachtige momenten. Met Metal Gear Solid V: Ground Zeroes en Metal Gear Solid V: The Phantom Pain aan de horizon kijken wij terug naar wat er voorafging aan deze komende strijd.

Lees voorafgaand het eerste, tweede en derde deel van deze flashback.

Hoewel de totstandkoming van The Patriots een lange voorgeschiedenis kent, is Major Zero, de oude commandant van FOX, het meesterbrein achter de nieuwe schaduworganisatie. Het was Zero die Ocelot op pad stuurde om het hoofd van de CIA om te leggen en de Philosophers’ Legacy te bemachtigen. Het zou ervoor kunnen zorgen dat zijn nieuwe organisatie de wereldpolitiek zou kunnen beïnvloeden. Net als The Boss wil Zero de wereld verenigen en de wens van The Philosophers hierbij koesteren. Dit keer alleen met The Patriots als de oppermacht. Para-Medic, Sigint, Big Boss (Snake) en EVA volgen het voorbeeld. Big Boss wordt het boegbeeld van de onderneming.

Wanneer in 1971 FOX definitief ten einde wordt gebracht krijgt Snake de leiding over FOXHOUND, een nieuwe legereenheid die onder het altijd wakende oog van The Patriots militaire operaties uitvoert. Hierin is Snake niet alleen, zijn oude vriend Roy Campbell volgt hem snel. Echter beginnen er problemen te ontstaan tussen Snake en Major Zero. Snake is het niet eens met de manier waarop Zero leiding geeft en krijgt steeds meer het idee dat hij het puur doet voor de macht. Dit terwijl iedereen in heeft gestemd om de laatste wens van The Boss te vervullen en de wereld te verenigen tot een plek waarin soldaten niet langer gebruikt worden als pionnen in de strijd tussen overheden.

Een jaar nadat FOXHOUND opgericht is besluit Big Boss om mee te gaan vechten in de oorlog in Vietnam. Zijn acties daar brengen hem schade toe, hij raakt gewond en belandt in een coma. Para-Medic krijgt hierdoor het bevel om van start te gaan met het Les Enfants Terribles-project. Met het DNA van Big Boss worden klonen gemaakt. Twee genetische zonen worden geboren: Solid en Liquid. Later wordt er besloten om de derde kloon te creëren: Solidus. Solid en Liquid vertonen fouten terwijl Solidus een perfecte kloon van Big Boss is. Niemand weet op dat moment over de belangrijke toekomst die ‘The Sons of Big Boss’ met zich mee gaan brengen.

Big Boss, Snake, ontwaakt een jaar later uit zijn coma en krijgt te horen dat er drie klonen van hem gecreëerd zijn. Hij besluit per direct zowel FOXHOUND als The Patriots te verlaten. Snake voelt zich bedrogen, verlaten door zijn team en hij richt een huurlingenleger op. Daar leert hij Kazuhira ‘Kaz’ Miller (Master Miller) kennen tijdens een missie in Colombia. Samen richten ze een nieuwe organisatie op die de strijd aan moet gaan met Zero en zijn Patriots. Militaires Sans Frontières (soldaten zonder grenzen) is een feit en Snake reist naar Costa Rica. Daar krijgen hij en Miller de opdracht om het op te nemen tegen een losgeslagen eenheid van de CIA. Snake en zijn volgelingen staan los van een staat en ideologie en zijn hierdoor de perfecte mensen voor de klus. Hier worden ze door Professor Gálvez en Paz gevraagd om af te rekenen met de Peace Sentinals. Als beloning belooft de overheid van Costa Rica een militaire operatiebasis in de Caraïbische Zee aan Militaires Sans Frontières te schenken.

Omdat Snake Gálvez ervan verdenkt een KGB-agent te zijn heeft hij geen interesse om gehoor te geven aan diens wensen. Maar wanneer Paz hem een cassette-opname laat horen met daarop de stem van The Boss veranderen er dingen. De stem is opgenomen vlakbij het kamp van de Peace Sentinels. Leeft The Boss nog? Ondanks dat Gávez inderdaad lid blijkt te zijn van de KGB accepteert Snake de missie. Mocht zijn oude mentor nog leven, dan mag hij haar niet laten vallen. In 1974 reist Snake naar de Costa Ricaanse kust en infiltreert de basis van de Sentinels. Het duurt niet lang voordat hij in contact komt met enkele rebellen onder leiding van Amanda Valenciano Libre en haar broer Chico. Ze vertellen dat de CIA inderdaad achter de problemen in Costa Rica zit en dat de rebellen gesponsord worden door de KGB om het tegen ze op te nemen. Door een aanval van de Peace Sentinels kan het gesprek niet tot een voltallig einde komen. Chico wordt meegenomen en Amanda blijft zwaargewond achter. Snake is genoodzaakt om haar op te laten pikken en Chico te bevrijden. Tijdens deze missie stuit hij op het plan dat de CIA nucleaire wapens vervoert naar een basis in de bergen. Snake gaat op onderzoek en stuit op een gesprek tussen wapenexepert Huey Emmerich en Hot Coldman. Hier hoort hij voor het eerst de woorden ‘Peace Walker’.

Met een nieuwe Metal Gear is Coldman (leider van de in Centraal-Amerikaanse CIA) van plan om een nucleair wapen af te vuren. Het moet de perfecte afschrikking worden. Deze Metal Gear, Peace Walker, kan opereren zonder dat er een menselijke tussenkomst benodigd is. Tijdens een gevecht valt Huey van de trap en ontfermt Snake zich over hem. Hij laat weten dat Peace Walker nog niet zover is dat het nucleaire wapens af kan vuren, omdat het artificiële brein nog niet aanwezig is. Huey belooft zijn leven te wijden aan het stoppen van Peace Walker en sluit zich aan bij Militaires Sans Frontières.

Tijdens zijn missie komt Snake erachter dat ene Dr. Strangelove verwantwoordelijk is voor de kunstmatige intelligentie van Peace Walker. Tijdens zijn confrontatie met haar komt hij erachter dat het brein gebaseerd is op dat van zijn oude mentor; The Boss. Hoewel Snake het niet kan geloven hoort hij haar stem. Een confrontatie met het verleden volgt wanneer Snake het gesprek aangaat met dit brein genaamd de Mammal Pod. Emoties nemen het betere van Snake en hij laat weten dat The Boss meer dan tien jaar geleden haar leven gaf. De Pod is maar een oppervlakkig stuk techniek dat het niet kan redden bij de echte Boss. Het is een schande voor haar. Wat de machine ook is, het is niet ‘zijn Boss’.

Voordat Snake met zijn woede de Mammal Pod kan vernietigen, dient Coldman zich opnieuw aan. Hij vertelt dat hij een nieuwe wereldorde gaat stichten met Peace Walker. Een wapen zonder menselijke emoties zal het perfecte middel zijn om de wereld in angst te hullen en om de Koude Oorlog nieuw leven in te blazen. Wederom bevindt Snake zich aan de verkeerde kant van een marteling maar weet opnieuw te ontsnappen. Hij ontdekt dat de basis van Militaires Sans Frontières het eerste doelwit van Peace Walker is. Hij moet de Metal Gear stoppen.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.