Mortal Kombat: de beste Fatalities

Mortal Kombat: de beste Fatalities

Wanneer je de naam Mortal Kombat hoort, denk je aan de Fatalities. Het zijn deze ‘finishing moves’ die de serie hebben gemaakt tot wat het is. In het verre verleden kon het gewoonweg niet om zo bloederig en zo grof tot je einde te komen. Mortal Kombat trok zich er weinig van aan en wist de wereld te veranderen.

Hoe vaak heb je het niet meegemaakt? Je tegenstander is verslagen, de tekst ‘Finish him!’ verschijnt in beeld en je bent klaar om die toffe Fatality uit te voeren. Snel voer je de knoppencombinatie in. Onder, links, onder, rechts Y. Een hele laffe klap tegen het hoofd is het gevolg. Je hebt een fout gemaakt. Geen Fatality, geen tof einde van het bloederige gevecht. Je tegenstander krijgt een lullig klapje tegen het hoofd en valt neer. Je moment is verpest; je faalt. Het had zoveel toffer kunnen zijn. Hoe tof? Daar gaan we het nu over hebben. We bespreken enkele van de Fatalities die ons altijd bij zijn gebleven.

Kano’s Heart Rip / Mortal Kombat
Kano is misschien niet het meest opvallende personage in de geschiedenis van Mortal Kombat, maar toch heeft de man met het rode oog een toffe Fatality in zich zitten. Het is de totale vernedering die je je tegenstander toebrengt. Op het moment dat je de levensbalk tot het minimale hebt weten te slaan en schoppen, is er nog maar één move nodig om jouw tegenstander te laten huilen. Een welgemikte klap tegen de borst, door het borstbeen heen en langs de gebroken ribben om een pompend hart uit de romp te trekken. Een dood voor de tegenstander is een belofte, maar met zijn laatste ademtocht ziet hij zijn eigen hart terwijl Kano deze trots laat zien. Flawless victory!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Noob’s Split / Mortal Kombat 9
Er zijn dingen die te pijnlijk zijn om te zien. Vooral mannen kunnen fantoompijnen krijgen bij het zien van de volgende beelden. Zij weten hoe zeer het doet om met het geslachtsdeel en de daarbij horende ballen op een stang te vallen. Stel je voor dat een tegenstander je bij de beide benen pakt om ze met brute kracht uit elkaar te trekken. Steeds harder, tot de huid van je benen begint te scheuren, botten breken en je bij het geslachtsdeel uit elkaar begint te breken. De benen vallen beide van je af en je bloedende onderkant valt op de grond. Maak Noob dus maar niet boos in de negende Mortal Kombat.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Shang Tsung’s Head-rip / Mortal Kombat 9
We weten allemaal dat Shang Tsung niet zo’n vrolijke, vriendelijke man is. Wanneer hij je weet te verslaan zul je weten dat hij je heeft verslagen. De dood die op dat moment onvermijdelijk is, zal niet snel zijn. Geen haak door je hoofd om snel tot een einde te komen; geen hulpjes die het voor hem doen; niet eens hijzelf die zijn handen vuil maakt aan dat object op het lullige nekje… Nee, dat is allemaal te makkelijk. Met zijn verschrikkelijke krachten neemt hij gewoon je lichaam over en zorgt hij ervoor dat je het zelf doet. Jawel, je leest het goed. Je trekt je eigen hoofd zo hard omhoog dat het geval van je nek af schiet. Een bloedende fontein is het gevolg. Een fles ketchup zal nooit meer hetzelfde zijn.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Sub-Zero’s Spine Rip / Mortal Kombat

Het moment dat dit voor het eerst gebeurde zal voor velen het moment zijn dat ze verliefd zijn geworden op Mortal Kombat. Het is dan ook gewoon een Fatality uit het allereerste deel. Het deel dat zo grof was dat er een heus ratingsysteem moest komen, waardoor games gekeurd moesten worden voor bepaalde leeftijden. Mortal Kombat werd meteen de eerste game die de stempel ‘mature’ opgeplakt kreeg en daar zal deze Fatality aan mee hebben gewerkt. Wanneer Sub-Zero je verslagen had, sloeg hij je niet zomaar neer. Nee, hij greep je bij je nek, trok je hoofd er af en nam meteen heel je ruggengraat mee. Alsof het niets is. De move is vaak in andere vormen teruggekeerd in nieuwe delen van de serie. Geheel terecht.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Kung Lao’s Sawblade / Mortal Kombat 9
Wederom een Fatality uit Mortal Kombat 9. Je gaat haast denken dat het een hele goede MK was (wat het ook was!). De Fatality van Kung Lao bracht een belangrijk hulpmiddel van het personage mee om een gruwelijke dood te bewerkstelligen. Zijn vlijmscherpe hoed wordt in de grond geboord waarna deze flink hard rond begint te draaien. Het lichaam van de tegenstander wordt daarna vakkundig van tussen de benen langs dit scherpe mes getrokken. Van het geslachtsdeel af wordt het lichaam dus in twee stukken gesneden. De slager zou er jaloers op zijn. Dat Kung Lao goed bezig is, bewijst zijn Fatality in Mortal Kombat X ook nog eens. Gruwelijk.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Natuurlijk zijn er veel meer toffe Fatalities dan degene die je hier boven kunt vinden. Zit jouw favoriete er niet tussen? Laat het ons weten in de reacties. En misschien gaan we binnenkort in Mortal Kombat X onze nieuwe fatalities op jou botvieren. Pas maar op, nog even en we hebben je ruggengraat in onze handen. Toasty!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.