Mortal Kombat Retrospective I

Mortal Kombat Retrospective I

Mortal Kombat. Een franchise die heel wat voeten in de aarde heeft gehad. Niet alleen doordat het nu, drieëntwintig jaar na het origineel, nog steeds een sterke serie is, maar ook doordat het heftige visuele beelden met zich mee nam. Nooit eerder zagen we hoe mensen uit elkaar getrokken werden, hoe ruggengraten gebroken werden en hoe onthoofdingen plaatsvonden; Mortal Kombat bracht het naar de gamer. Met flink wat bloed (of dat nu groen of rood was) gaf het een zeer volwassen kijk op wat gaming kon zijn. Met de komst van Mortal Kombat X is het de perfecte tijd om terug te kijken op de hoofdgames uit de serie.

1992: Mortal Kombat
Mortal Kombat was de game die alle regels net zo hard leek te breken als de botten van de diverse tegenstanders in het spel zelf. Het spel sprak over een toernooi waarin mensen voor hun realm streden. De tweeduizend jaar oude Goro (met vier armen!) had de titel van het toernooi al vijfhonderd jaar op zijn naam staan. Hij werd de Grand Champion of Mortal Kombat door Kung Lao, een Shaolin Monk, te verslaan. Het was tijdens deze tijd dat het toernooi in handen viel van Shang Tsung en er een duistere ondertoon verscheen. Het toernooi was hard, bruut en je leven was alles behalve zeker. Wanneer je bijna verslagen werd, kreeg de kwade tovenaar de laatste zeggenschap over je leven. Helaas werd de term ‘finish him!’ elke wedstrijd gesproken. Het bloedverlies en de harde actie was zo ernstig dat de overheid van Amerika besloot dat er een rating moest komen voor games. De ESRB is dus aan deze game te danken. Mortal Kombat was de eerste game ooit die de rating ‘mature’ toe kreeg gewezen. Flawless victory!

1993: Mortal Kombat II
Wat Mortal Kombat goed deed, werd beter in het vervolg. Het vechten verliep vloeiender, er waren meer personages en de Fatalities werden bloederiger. Daarnaast werd het verhaal een stuk belangrijker. Opnieuw werd er een Mortal Kombat-toernooi georganiseerd, al was het dit keer in Outworld, een andere dimensie. Dit bracht sterkere en vooral gevaarlijke tegenstanders met zich mee, die tegenwoordig synoniem staan voor de serie. Denk aan Kitana, Mileena en Shao Kahn. Tijdens de verschillende Fatalities was het mogelijk om de omgeving waarin het gevecht plaats vond te gebruiken, iets dat we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen in games. Maar het was niet alleen bloed, hersens en ingewanden. Mortal Kombat II introduceerde ook de Babality, waarbij je tegenstander getransformeerd werd naar een hele schattige baby.




1995: Mortal Kombat 3
Shao Kahn wist alles op alles te zetten om in 1995 zijn koningin Sindel opnieuw tot leven te wekken. Hiermee werd de invasie op Earthrealm, de aarde, ingezet waardoor onze wereld versmolt met Outworld. Onze enige hoop waren de krijgers die eerder al mee vochten in het Mortal Kombat-toernooi. Dit keer stond niet alleen hun leven op het spel, maar het leven van de complete mensheid. Mortal Kombat 3 bracht nieuwe personages, waaronder Cyrax, Sektor en Sheeva. Ook brachten de ontwikkelaars de Mercy naar de serie. Op het moment dat je tegenstander verslagen werd kon je hem of haar een kleine levensbalk geven waardoor het gevecht (of de vernedering) nog even door kon gaan. Ook nieuw in MK3 was de Animality: hierbij veranderde je personage in een beest dat de tegenstander in één keer kon verslinden. Later kreeg Mortal Kombat 3 nieuw uitgaves: Ultimate Mortal Kombat 3 en Mortal Kombat Trilogy. Hierin werden meer personages en gameplay verwerkt.

1997: Mortal Kombat 4
De wereld veranderde. Games verlieten de twee dimensies om in 3D verder te gaan. En Mortal Kombat veranderde mee. MK4 was de eerste in de serie die volledig in 3D te spelen was. Het spel liet het originele toernooi even voor wat het was en focuste zich op de gevallen ‘elder God’ Shinnok uit Netherrealm. Het was zijn plan om uit een gevangenis te ontsnappen en werelden te domineren, dus is het opnieuw aan de vechters om de vuisten klaar te maken en er een halt toe te brengen. Dit zorgde voor nieuwe personages. Denk bijvoorbeeld eens aan Quan Chi die hier zijn intrede deed. Daarnaast was het voor het eerst dat vechters wapens konden hanteren. De Brutality liet spelers nog bruter sterven (iets wat zelfs tijdens de credits door bleef gaan!). Toch waren fans minder te spreken over de 2D gameplay in een 3D omgeving.




2002: Mortal Kombat: Deadly Alliance
Het was een lange tijd stil op het gebied van Mortal Kombat. Deeltje vier was financieel een succes, maar fans hadden er weinig mee. Met Deadly Alliance bracht de ontwikkelaar de game terug naar Outworld waar Quan Chi en Shang Tsung hun krachten wisten te bundelen. Samen wisten ze Shao Kahn van de troon te stoten en een onverslaanbaar leger tot stand te brengen om zo Earthrealm aan te vallen. Deadly Alliance wordt gezien als een reboot van de serie waarin de gameplay erg leek op die uit Mortal Kombat 3. De meeste personages kregen drie manieren van vechten inclusief de mogelijkheid om een wapen te dragen. Deadly Alliance werd een hit en bracht de serie terug naar de hoogte waar Mortal Kombat ooit te vinden was.

Mortal Kombat was terug! Deadly Alliance zorgde voor een frisse, nieuwe start na het tegenvallende Mortal Kombat 4. De serie wist waar ze heen moest en kreeg de mogelijkheid om die kant op te gaan. De weg naar Mortal Kombat X is nog een lange. To be Kontinued…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.