Multiplayer in games is veranderd door internet

Multiplayer in games is veranderd door internet

Naast de singleplayer heb je in veel games ook nog de multiplayer. Maar de multiplayer is veranderd. Zo erg zelfs dat we tegenwoordig het woord ‘multiplayer’ een andere betekenis gegeven hebben. Het internet heeft een grote impact hierop en zo ook social media. En streams kijken is logisch. Allemaal nog een beetje vaag, dus lees snel verder!

Ik merk het vooral in de racegames. Waar we eerst lekker met vrienden op de bank tegen elkaar konden racen in splitscreen zie je dat eigenlijk niet meer in de games van tegenwoordig. En waarom? Omdat we steeds meer met internet in aanraking komen. Vooral met de nieuwste consoles zie je dat je eigenlijk altijd internet nodig hebt. Bij games als Battlefield en Call of Duty draait het voor 90% om de online multiplayer.

Ik zeg expres “online” multiplayer omdat de echte multiplayer betekend dat je samen met een paar vrienden op de bank een game speelt, zoals je kan doen bij FIFA bijvoorbeeld. Helaas zijn er steeds minder (race)games die een splitscreen ondersteunen en ik snap niet zo goed waarom. Waarom kiezen ontwikkelaars niet om naast een singleplayer en online multiplayer ook een splitscreen mode in hun game te implementeren? Is het een kwestie van luiheid, of hebben gamers er geen interesse meer in?

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Vooral het laatste is denk ik het geval. Omdat internet niet meer weg te denken is in het dagelijks leven gaat iedereen er natuurlijk gebruik van maken. En zo ook gamers. De sociale functies van de consoles zoals het delen van screenshots of het livestreamen word steeds populairder en er is dus eigenlijk geen splitscreen meer nodig. Hoewel er nog een handjevol gamers is die soms wel eens een splitscreen ronde wil doen. Door de steeds grotere rol van het internet is ook de oorspronkelijke betekenis veranderd van “multiplayer”. Vroeger wist iedereen dat je dan splitscreen bedoelde. Tegenwoordig denken mensen direct aan het online spelen met meerdere mensen, want wat is splitscreen? Splitscreen is aan het verdwijnen uit games.

Om nog even terug te komen op het sociale gedeelte en livestreamen tegenwoordig; het is logisch. Mensen/gamers krijgen het steeds drukker, hebben minder tijd en als ze tijd hebben willen ze zelf gamen. Als je dan een game koopt die tegenvalt, is het helemaal een rot avond geworden. Uitkomst; livestreams. Livestreams zijn een goede manier om te kijken of de game is wat jij ervan hebt verwacht. Hiervoor hoef je je huis niet uit en een internet verbinding en pc/smartphone of tablet heeft iedereen tegenwoordig. Waarom zou je elke keer naar vrienden gaan om een game te checken terwijl je het kan thuis kan doen op de wc? In dat opzicht is het logisch dat livestreamen ook een grotere rol speelt.

Met de nieuwste consoles hebben social media-websites als Facebook en Twitter een grote rol gekregen bij gamers. Even een screenshots tweeten van hoe mooi de omgeving in Destiny is of even een filmpje uploaden naar Facebook van mijn prachtige goal in FIFA. Het is allemaal leuk en je krijgt er meestal reacties op of likes. In het ergste geval heb je geen vrienden, en krijg je helemaal niks…

Het is weer een ander soort multiplayer. Jij speelt iets, mensen kunnen daar op reageren. Naast het online gamen en de singleplayer heb je dus ook Facebook, Twitter en Twitch/Ustream aan de zijlijn. Wil je echt meer doen met het delen van je filmpjes dan kan je natuurlijk een Twitch-kanaal opbouwen en bijvoorbeeld aangeven wanneer je gaat streamen en welke games. Of je maakt montages van games en zet je op je Youtube-kanaal.

We dwalen af. Het multiplayer is niet meer als wat het was. Gelukkig zijn er nog wel genoeg games die nog wel een beetje de “oude” multiplayer hebben. Denk bijvoorbeeld aan Mario Kart. Die game heeft altijd een multiplayer met splitscreen gehad. Erg goed van Nintendo want de Mario Kart-games zijn ook nog eens erg leuk om te spelen, alleen of met vrienden. Het vliegende blauwe schild waarvan je het geluid al hoort en jij net eerste geworden bent, of iemand die net een banaantje gooit als jij er langs wilt, het zijn leuke games die een leuke multiplayer hebben. Maar er is nog een andere soort multiplayer. Games als Tekken, Mortal Kombat en Street Fighter hebben natuurlijk ook een multiplayer. Kies beide je personage in Tekken en begin het button-bashen. Ram alle knoppen die er zijn en hoop op winst. Natuurlijk kan je ook de verschillende combinaties leren, maar dat zijn er zoveel dat het eigenlijk vrijwel niet te doen is.

De splitscreen-mode in games is snel aan het verdwijnen en Mario doet daar lekker niet aan mee. Het internet heeft een grote impact op de multiplayer ervaring gekregen en de naam “online multiplayer” gecreëerd. Na het schrijven van deze feature heb ik weer zin om online te knallen. Merk alweer dat het internet ook bij mij mainstream geworden is. Destiny, ik kom er aan!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.