Up2Date, 15 december 2013

Up2Date, 15 december 2013

Het is weer zondag, de nieuwe week staat alweer te trappelen om te beginnen. Maar dat mag ‘ie nog niet! Eerst nog even bijlezen wat je afgelopen week misschien wel gemist hebt op het gebied van gaming. Welkom bij een nieuwe Up2Date!

We hebben een week met hoogte- en dieptepunten achter de rug. Positief nieuws, maar ook negatief nieuws. Of negatieve geruchten in ieder geval. Aan de ene kant nieuwe releasedata, trailers en de tweede levering PlayStation 4 consoles, aan de andere kant niet zo’n beste geruchten over de concurrentie van laatstgenoemde. We sommen het zoals je van ons gewend bent hieronder voor je op.

The Walking Dead Season 2 verschijnt komende week!
Het eerste seizoen van de Walking Dead-game van Telltale werd in eerste instantie met argusogen gevolgd. Eerder had de ontwikkelaar aardige episodische games neergezet in de vorm van Wallace & Gromit en Back To The Future, maar het (voor The Walking Dead) meest recente Jurassic Park stelde teleur. Enfin, je moet wel onder een steen geleefd hebben wanneer je niet weet dat The Walking Dead zowel onder recensenten als gamers hoge waardering kreeg. De verwachtingen voor het tweede seizoen zijn dan ook hoog.

Afgelopen week kregen we zowel een teaser als een trailer te zien, evenals een tweetal releasedata. Vanaf 17 december is de game te downloaden via Steam, een dagje later verschijnt hij ook voor Xbox 360 en PlayStation 3. En wij hebben er zin in! Eat our brainz!

Verkopen Gran Turismo 6 vallen tegen
Ooit een titel die voor enorm veel PlayStation-bezitters een must-buy was, tegenwoordig een grootheid die van zijn voetstuk gevallen is. Oké, dat is wel een beetje overdreven, maar feit is dat Gran Turismo ingehaald is door de tijd. Door de lange ontwikkeltijd van zowel deel vier als deel vijf ebde de hype lichtelijk weg, maar de grootste knauw kreeg de racefranchise te verwerken doordat de game gewoon tegenviel. Hij voelde niet af, er werd amper vernieuwd. Het onlangs verschenen zesde deel krijgt over het algemeen wel aardige cijfers en wordt als beter beschouwd dan deel vijf, maar alsnog krijgt ‘ie het stempel ‘niet af’.
Iets wat ook terug te zien is in de verkopen. In de eerste week werd slechts twintig procent van het aantal GT6-exemplaren verkocht van het aantal dat de voorganger in de eerste week verkocht. Ook een beetje een slechte timing van Sony; zo’n grote game uitbrengen op je vorige console als de opvolger net een week in de winkel ligt. Waarop dit moment natuurlijk alle aandacht naartoe gaat. Hopen dat Gran Turismo 7, die misschien al wel in 2014 verschijnt, een hoop goed gaat maken.

Xbox One komt niet in de lente maar Q3 2014 naar Nederland?
Microsoft maakte ons een paar maanden geleden al niet blij door de release van haar nieuwe console in acht landen, waaronder het onze, uit te stellen tot ‘begin 2014’. Maar als we GameReactor moeten geloven kunnen we onze billetjes opnieuw van elkaar doen om door Microsoft genaaid te worden. Zij hebben namelijk uit betrouwbare bronnen vernomen dat we hier pas in juli, augustus of september met de One aan de slag kunnen in plaats van in het voorjaar. Dat betekent dat de console hier op z’n laatst dus pas tien maanden na de originele release uit zou komen.

Het is uiteraard maar een gerucht, maar een betrouwbare site als GameReactor zal niet zomaar iets op internet zetten (en waarvan ze erop kunnen rekenen dat het viral gaat) waar ze niet in geloven. Door deze stap is het in ieder geval nóg aantrekkelijker geworden om de One gewoon uit een land als Duitsland of Frankrijk te importeren. Een aantal Nederlandse gameshops heeft inmiddels ook al (geimporteerde) One-games in de schappen liggen, dus als je de console in huis hebt is het eigenlijk alsof ‘ie al gewoon in de winkels ligt. Wij zouden het wel weten als we graag een Xbox One willen…

Gaat Fallout 4 zich afspelen in Boston?
Het leek er even op dat de (volgens de nummering) vierde Fallout officieel aangekondigd ging worden, maar de site waar de onthulling plaats zou gaan vinden bleek een hoax te zijn. De game zelf lijkt dat echter allerminst, want via gelekte documenten is een aantal details over een project dat ‘Institute’ heet gelekt, maar gezien enkele aanwijzingen naar het verleden van de serie lijkt het er sterk op dat het hier om een nieuwe Fallout gaat.

Het gaat hierbij om characteromschrijvingen en zelfs complete scripts, maar dus ook de locatie Boston. Iets wat niet geheel onlogisch zou zijn, aangezien een aantal medewerkers van Bethesda in 2012 de omgeving van het Massachusetts Institute of Technology, (dat in Boston ligt) in kaart aan het brengen waren. Hopen dat binnenkort een échte aankondiging komt, als het even kan vergezeld door een aantal (next-gen) gameplaybeelden…

The Elder Scrolls Online verschijnt april 2014
En nog meer Bethesda-nieuws. Dit keer geen gerucht, maar echt een officieel bericht. The Elder Scrolls Online voor PC en Mac komt op 4 april 2014 uit. De game is ook aangekondigd voor de PlayStation 4 en de Xbox One, de release daarvan is echter twee maanden later, in juni dus. Zou dit de game gaan worden die consolegamers aan de MMO krijgt? Of moeten we dan toch nog even geduld hebben tot Destiny? Of zal MMO nooit echt voet aan de grond krijgen op consoles?
Nah, laten we niet teveel afdwalen. The Elder Scrolls is in ieder geval wel een wereld die bol staat van de MMO-potentie. Bethesda staat erom bekend haar gamewerelden propvol de stouwen met content en de previews zijn aardig positief. Nu is het alleen nog afwachten of mensen een maandelijks bedrag neer willen leggen voor een andere MMO dan World of Warcraft. Met een nieuwe trailer doet Bethesda in ieder geval goed haar best om potentiële spelers alvast lekker te maken.

Na al dat toekomstwerk in deze Up2Date gaan wij ons weer even bezighouden met het heden. Ondergetekende heeft nog een Killzone-review te schrijven, onder andere Gran Turismo 6 gaan we ook nog bespreken en er zit een mooie hoeveelheid eindejaarsartikelen aan te komen. En Up2Date gaat natuurlijk ook vrolijk door. Tot volgende week!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.