PRE3: De verwachtingen van Bas

PRE3: De verwachtingen van Bas

Met de E3 weer voor de deur komt de jaarlijkse bezigheid waarin we met z’n alle vooruit gaan kijken. Wat verwachten we. Of beter gezegd; wat willen we? Want verwachtingen en dingen die we willen zijn niet altijd hetzelfde. Gamers willen al jaren een Half-Life 3, maar verwachten de game niet. Snap je wat ik bedoel? Mooi. Daarom beschrijf ik hier beneden de dingen die ik wil. En eigenlijk ook verwacht. Mind is blown.

Meer indies dan AAA-titels
Indies zijn hip. Hoewel ik er over het algemeen het liefste met een grote boog omheen loop (uitzonderingen daargelaten), kan ik niet ontkennen dat indies steeds populairder aan het worden zijn. Misschien ook wel terecht, soms zitten er namelijk bijzonder goede games tussen. Denk aan Ori and the Blind Forrest, een game die kwalitatief niets onder hoeft te doen voor games met vele miljoenen als budget. En daarom denk ik dat er dit jaar (vooral bij Sony) meer ingezet gaat worden op deze titels dan op daadwerkelijke Triple A-games. Sowieso omdat Sony, na het vele uitstellen, geen grote titel meer heeft voor de najaarsperiode dit jaar. Waar Microsoft gaat knallen met Halo 5, Rise of the Tomb Raider, Forza Motorsport 6 en Fable Legends, zal Sony het moeten hebben van de indies op het PSN. Het is misschien niet de ideale situatie voor spelers met een PlayStation 4, maar het kan zomaar eens de harde waarheid gaan worden.

De terugkeer van Star Wars
Oke, hier gooi ik mezelf enorm in het diepe. Electronic Arts heeft de aankomende tien jaar het alleenrecht op het maken van games met de Star Wars licentie (Disney Infinity 3.0 daargelaten). Momenteel zijn ze goed bezig met het hypen van Star Wars Battlefront, een game van de ontwikkelaar achter Battlefield die ons op een fantastische manier bekende gevechten en locaties uit de films voor moet gaan schotelen. Als echte fan van de franchise kan ik niet wachten om met dit spel aan de slag te gaan (ik wil een hands-on tijdens de Gamescom EA!). Echter geloof ik niet dat dit de enige Star Wars-game is die in ontwikkeling is. De hype train is inmiddels vertrokken vanuit het station. Er komt dit jaar een nieuwe film aan! Reden genoeg om nog meer Star Wars te tonen. Hoewel ik niet verwacht dat we een Episode VII tie-in (pun intended!) gaan krijgen, gok ik wel dat EA meer Star Wars onder haar armen heeft zitten. Ik hoop op een aankondiging. Echter kan het ook zo zijn dat de game wel in ontwikkeling is, maar niet getoond wordt om zo de spotlight niet van Battlefront af te halen. We gaan het zien…
Red Dead Redemption 2 zal aangekondigd worden
Rockstar heeft (eindelijk) GTA V op alle platformen uitgebracht. Het heeft even mogen duren, maar de tijd is dan eindelijk hier waarop iedereen, ongeacht wat zijn voorkeur qua computer is, met het spel aan de slag kan gaan. Tenzij je een Nintendo-gamer bent. Jammer joh. Hoewel GTA Online flink onderhouden moet worden, is het tijd voor Rockstar om verder te kijken. In het verleden heeft de ontwikkelaar steeds één game in de media gehad. Geen ander spel werd aangekondigd voordat het eerdere spel verschenen was. En nu GTA V een hoofdstuk is dat afgesloten kan worden, brengt Rockstar op de E3 de eerste beelden van Red Dead Redemption 2 naar buiten. Ik gok dat het hier om een prequel gaat waarin we personages uit het eerste deel terug gaan zien. Het spel zal net zo’n uitgebreide online mode gaan krijgen als GTA V. Met z’n allen op een paard achter een trein aan om deze te overvallen? Count me in!

Microsoft knalt
Ik noemde het net hierboven al even. Dit gaat de E3 van de Xbox One worden. Sony heeft al haar grote titels voor dit jaar door moeten schuiven naar volgend jaar, waardoor Microsoft een fantastische kerst gaat krijgen. De titels die ik noemde -Halo 5, Rise of the Tomb Raider, Forza Motorsport 6 en Fable Legends- zijn zekerheden voor dit jaar. Maar ik gok dat de grote MS meer gaat doen. Het zou me niet verbazen wanneer er iets met Minecraft gedaan gaat worden tijdens de persconferentie. Of het een deel 2 of een nieuwe uitbreiding gaat worden laat ik even in het midden (Minecraft op de maan met andere zwaartekracht?), maar het bedrijf heeft natuurlijk niet voor niets een zaklading geld neergelegd voor de ontwikkelaar achter deze geblokte franchise. Daarnaast is er een nieuwe IP aanwezig en gok ik zomaar dat Rare ook gaat proberen weer een nuttige ontwikkelaar te worden door een toffe game aan te kondigen. Gaat Battletoads dan toch echt terugkeren? Ook ben ik helemaal klaar voor de eerste beelden van de volgende Gears of War en zou ik het raar vinden wanneer een collectie van eerdere delen uit de serie niet aangekondigd gaat worden. Naast Halo 5: Guardians denk ik (hoop ik) dat Halo Wars een terugkeer gaat krijgen, al ben ik bang dat die even exclusief voor Windows 10 (PC) gaat verschijnen, om later alsnog voor Xbox One te komen. Een gelijktijdige release voor beide systemen zou ook zomaar kunnen, maar Xbox exclusief zal het niet zijn. En zie ik daar nu een kleinere Xbox One met een grotere harde schijf in de toekomst?

De ware strijd; exclusieve content
De strijd om de exclusieve content had ik vorig jaar ook in dit lijstje staan. En opnieuw denk ik dat het een strijd is die hard gespeeld gaat worden. Nieuwe DLC voor Call of Duty: Black Ops III het eerst te spelen op de Xbox One. De volgende Assassin’s Creed krijgt exclusieve missies op de PlayStation 4. Maar ook volledige games die (tijdelijk) exclusief naar een platform komen. Microsoft wist vorig jaar een deal te maken waardoor Rise of the Tomb Raider (tijdelijk) exclusief op de Xbox One te spelen is. Een flinke klap voor de gamers die het eerste deel fantastisch vonden en een PlayStation 4 aan willen schaffen. Hoewel ik niet denk dat DLC die eerder verschijnt op platform A ervoor zorgt dat dit platform meer verkoopt, geloof ik wel dat deze tijdelijke exclusieve games voor verkopen van de apparaten kunnen zorgen.
Nintendo hobbelt er achteraan
Vorig jaar had Nintendo een hele mooie E3. Het bedrijf toonde Super Smash Bros. voor Wii U en 3DS, liet de Amiibo’s zien en had spellen als Yoshi’s Wooly World, Captain Toad: Treasure Tracker, de nieuwe Zelda, de remake van Pokémon Ruby en Sapphire, Kirby and the Rainbow Curse, Mario Maker en Splatoon. Een flinke line-up, waarvan veel inmiddels verschenen is. De titel waar we het meeste naar uit kijken, Zelda, zal niet aanwezig zijn op de E3 van 2015. Daarnaast zal er ook geen woord gesproken worden over de NX, de volgende console van Nintendo. Uiteraard zullen er enkele games aangekondigd worden, maar echt knallen zie ik het bedrijf dit jaar niet doen. Ik gun het ze van harte, maar ik zie het niet zo snel gebeuren. Natuurlijk gaan ze iets doen met je mobiele telefoon en stiekem zou het dan ook best tof zijn om Mario daar te kunnen spelen, maar dat is uiteraard niet iets wat de echte Nintendo-fans willen.

Mijn verwachtingen zijn een feit. Maar wat gaat daadwerkelijk gebeuren, en waar pies ik compleet naast de pot? Dat weten we pas wanneer de E3 binnenkort van start gaat. Wij zijn er klaar voor en we hopen dat jij het ook bent. Of Nintendo nu gaat knallen of niet, of Sony echt alleen de Indies naar zich toe gaat trekken en of Red Dead Redemption 2 er nu wel of niet gaat zijn, één ding is zeker; de E3 gaat wederom fantastisch worden!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.