GameParty Top 25 2014, 25 – 21

GameParty Top 25 2014, 25 – 21

We naderen de laatste momenten van 2014. Een jaar waarin Microsoft eindelijk haar Xbox One in ons land uitbracht, games op de markt verschenen voordat ze af waren en waarin de grote titels af en toe toch minder tof waren dan gehoopt. Desondanks zaten er genoeg pareltjes tussen en daarom zetten wij de beste vijfentwintig games van het jaar op een rij!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

De aap uithangen was nog nooit zo leuk als dit jaar in Donkey Kong: Tropical Freeze. Wat in een eerste oogopslag gewoon een leuke 2D-platformer lijkt ontplooit zich al snel tot een uitdagende hindernissenbaan die barst van de creativiteit. Yup, Tropical Freeze is een ouderwets taaie game, maar wel ééntje die nooit oneerlijk gaat aanvoelen en je een heerlijk warm gevoel van succes geeft wanneer het je lukt om een lastig stukje te overwinnen. Het uitdagende aspect van de game gaat hand in hand met uitgekiend leveldesign dat uitnodigt tot ontdekken. De bananen en muntjes die je kan verzamelen geven je extra broodnodige leventjes, wat betekent dat je constant op zoek bent naar de vele verborgen ruimtes waar de meeste goodies te rapen vallen. Het is een simpel recept, maar in de handen van Retro smaakt het ouderwets heerlijk. Dat het er in 1080p en aan de volle 60 frames per seconde ook nog eens erg mooi uitziet in actie, op een manier waarop elke screenshot de game onrecht aandoet, zorgt voor de slagroom op de bananentaart. De beste platformgame van het jaar, zonder twijfel. Lees het originele oordeel in de Donkey Kong: Tropical Freeze review.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Al vroeg in 2014, nog voordat de Xbox One hier officieel te koop was, bracht Electronic Arts ons Titanfall. De game is exclusief op platformen van Microsoft verschenen. Dit wil dus zeggen dat het spel te spelen is op de Xbox 360, Xbox One en PC. Titanfall is afkomstig van Respawn Entertainment, de studio die is opgericht door mensen die ons ooit Call of Duty: Modern Warfare brachten. En dat is te merken. De game speelt dan ook als een echte ‘CoD’. Grootste verandering is de toevoeging van de Titans. Tijdens het spelen krijg je als speler na een x-aantal minuten de mogelijkheid om een Titan uit de lucht te laten vallen (vandaar de naam). Een grote, logge robot waar jij in kunt gaan zitten en de strijd kunt gaan beslechten. Alhoewel, de tegenstander heeft de Titans natuurlijk ook. Het bracht een dynamische gameplay met zich mee. Nu, maanden en enkele uitbreidingen later speelt Titanfall nog steeds heerlijk. Nog steeds doet de game het goed op Xbox Live (wij spelen de game op de Xbox One) en zijn de servers stabiel. Sinds de originele launch heeft de ontwikkelaar verschillende verbeteringen aan de game toegevoegd en dat is te merken. Toch vinden we het stiekem nog steeds een beetje jammer dat er geen echte singleplayer campaign in het spel te vinden is. Lees het originele oordeel in de Titanfall review.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Toen de PlayStation 4 ruim een jaar geleden uitkwam, ontbrak het de console aan die ene topgame waarvoor je een nieuwe spelcomputer in huis zou halen. Killzone Shadow Fall was eigenlijk de enige game die een glimp liet zien van wat de nieuwe generatie consoles in huis had qua power. Maar de eerste échte next-gen game op de PlayStation 4 was inFAMOUS: Second Son. Spelen met elementen als vuur en rook, gecombineerd met spectaculaire lichteffecten, was op de PlayStation 3 en Xbox 360 overduidelijk niet mogelijk op deze manier. De prachtige graphics boden meer dan prima ondersteuning aan de solide gameplay, vergezeld van (na eventjes wennen) heerlijk soepele en zwierende controls. Het was een feestje om deze game te spelen – en dat is het nog steeds. Pak vooral vanaf januari de op zichzelf staande uitbreiding inFAMOUS: First Light op als gratis PS Plus-game, en ervaar het gevoel zelf. Lees het originele oordeel in de inFAMOUS: Second Son review.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Terwijl het achttiende seizoen succesvol bezig is, is South Park op het gebied van videogames alles behalve een succes te noemen. In het verleden kregen we vele middelmatige titels, games die stuk voor stuk de licentie geen eer aan deden. The Stick of Truth wist dit in één klap om te laten slaan. Geschreven door Trey Parker en Matt Stone, de creatieve breinen achter de serie, brengt de game je een ‘typisch South Park-avontuur’ gevuld met poep, plas, harde actie, joden en epische gevechten. De turn based RPG bracht het kleine stadje uit de bergen tot leven zoals dat nooit eerder gedaan werd. Tijdens het spelen van de game had je het idee dat je naar een aflevering van de serie aan het kijken was. Grafisch was de game dan ook prima in orde. De humor zorgde ervoor dat zelfs de grootste anti-RPG’er met de game aan de slag wilde gaan. Want wanneer een nieuw kind in South Park komt te wonen is er maar één ding belangrijk; je moet opvallen tussen de kinderen aldaar en cool worden. En of je dat nu doet door Canada te infiltreren, je ouders te bekijken terwijl ze een broertje aan het maken zijn of door regelrecht kinderen in elkaar te slaan, het avontuur is er eentje die je niet mag missen. Lees het originele oordeel in de South Park: The Stick of Truth review.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Een grote franchise binden aan de blokken van LEGO is niet nieuw. Sterker nog, een LEGO-avontuur in Middle-earth was ook al eerder gedaan. Toch was LEGO The Hobbit op elk vlak een verbetering op LEGO The Lord of the Rings. Originele ideeën van de ontwikkelaar werden verder uitgewerkt, de wereld was groter en interessanter en de humor wist wederom de juiste snaar te raken. In de game speel je het verhaal van de eerste twee Hobbit-films. An Unexpected Journey en The Desolation of Smaug zijn stuk voor stuk opnieuw opgebouwd met het bekende plastic speelgoed. Het derde deel, dat net in de bioscopen draait (The Battle of the Five Armies) ontbreekt maar zal later middels DLC toegevoegd gaan worden aan het spel. Speel als Bilbo of letterlijk honderden andere personages uit de fantasiewereld van schrijver J.R.R. Tolkien en filmmaker Peter Jackson en beleef de meest spannende avonturen. Dit keer echter met de bekende LEGO-twist. Hierdoor is het spel niet alleen leuk voor de meest jonge spelers, maar ook volwassenen kunnen flink wat uitdaging vinden in deze prachtgame. Lees het originele oordeel in de LEGO The Hobbit review.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.