Sea of Thieves, waarom je het moet spelen

Sea of Thieves

PC Xbox One
8

Sterk

Sea of Thieves, waarom je het moet spelen

Sea of Thieves, waarom je het moet spelen

Al sinds de aankondiging van Sea of Thieves weet dit spel me vast te pakken. De belofte van een open zee, het zijn van een piraat, het doen wat je zelf zou willen, het sprak me sinds dag één enorm aan. Nu de game bijna gaat verschijnen kan ik niet meer wachten om het ruime sop te kiezen. Maar ik zie ook dat de game misschien nog wat problemen heeft. Die wil ik weg gaan halen. Lees je mee?

Het zijn van een piraat. Iedereen droomt er wel eens over. Het doen wat je zelf zou willen, geen regels kennen zoals de normale burger, gaan waar jij op dat moment zijn wil. Het zoeken naar schatten, het veroveren van schepen, het alleen zijn op de grote oceaan. Het klinkt als muziek in de oren. En niet alleen bij mij, maar bij iedereen moet de fantasie wel eens naar boven zijn gekomen. Misschien toen je jonger was en als piraat ging carnavallen, bijvoorbeeld. Of meer recentelijk in de bioscopen tijdens de avonturen van Jack Sparrow, of tijdens het kijken van Black Sails. Maar ook tijdens het spelen van de beta van Sea of Thieves.

Al sinds de aankondiging van de game ben ik bij GameParty degene die echt gelooft in dit spel. De opzet, in combinatie met Rare als ontwikkelaar, de pure fun die het uitstraalt, ik hou er van. Maar vanuit mijn collega’s heb ik al vaker dezelfde vraag gehad: waarom? Waarom ik dit spel zo hoog heb zitten? Waarom ik zo uit kijk naar de game van Rare, een ontwikkelaar die al heel lang geen noemenswaardige dingen heeft gedaan? Het antwoord is elke keer simpel. Omdat ik het gespeeld heb. En dat is het probleem dan ook dat Sea of Thieves heeft. Je moet dit spel spelen om het te begrijpen. Je moet je handen om je controller vouwen (of spelen op je toetsenbord, uiteraard) om te snappen waarom dit spel zo gigantisch leuk is.

Want ja, trailers zijn ook maar trailers. En hoewel Rare er alles aan doet om de game aan de man te brengen, en hier ook wel in slaagt, is er toch één factor die constant blijft. Het spelen. Sea of Thieves maakt de klik met je nadat je even met een piraat op stap bent geweest. En ik kan het weten. Ik mocht de game voor het eerst spelen op Gamescom 2016. Waar tot die tijd de game ook voor mij vooral screenshots en trailers waren, was dit het moment dat ik voor het eerst zelf een boot het water op mocht sturen. De sessie, die door Rare vast is gelegd en hier beneden is te bekijken (vanaf 16:20) toont je niet alleen de eerste stappen van mij in dit avontuur, maar door een goedgeplaatste camera zie je ook de reacties van mij en mijn crew. En je ziet ons lachen. Veel lachen.

Wanneer je een stream kijkt van iemand die Sea of Thieves aan het spelen is, snap je misschien niet waarom. Want waarom staat die piraat zo random met zijn muziek instrument te spelen? Wat is nu de lol om jezelf dronken te voeren in een bar en je medespelers onder te kotsen. Hoe is dit leuk? Maar na de speelsessie van hierboven waren voor mij meteen alle twijfels weg. De game is hilarisch, spannend, uitgebreid en weet de fantasie te voeden. De typische Rare-humor komt strak in beeld, het avontuur is dat van jou. Tijdens die Gamesom gingen mijn gevoelens van ‘geïnteresseerd in..’ naar ‘kan niet wachten op..’. Een flinke prestatie.

Inmiddels zijn we haast anderhalf jaar verder sinds die Gamescom en de game heeft mijn gedachten nooit verlaten. Ik volg de officiële ‘Sea of Thieves: Tales from the Tavern’ podcast van Rare, bekijk elke developer video en ben regelmatig te vinden op de fora rondom de game. Sinds de afgelopen gesloten beta, waar ik ook thuis op mijn Xbox One X behoorlijk wat tijd in heb gestoken, wist Rare mij opnieuw enthousiast te krijgen. Sea of Thieves is een game als geen ander; het is iets nieuws en niet te vergelijken met andere online wereld games op de consoles. Het heeft een lagere instap, maar weet dieper te gaan dan menig game. Het is de ultieme fantasie.

Nog een maandje en dan is het zover. Dan ligt Sea of Thieves eindelijk in de winkel. Ik ben er klaar voor. Jaren na de originele aankondiging, anderhalf jaar na mijn eerste preview en net nadat ik met de closed beta aan de slag kon, is het dan zover. Mijn piratenlegende gaat starten. Nee, geen Jack Sparrow taferelen, maar een eigen piraat. Gecreëerd zoals ik dat wil, wanneer ik dat wil. Het verhaal van Bas ‘Salty Dog’ van Dun. En ik vraag jou ook de game een kans te geven. Want spelen is geloven. Met het feit dat ‘ie vanaf dag één via GamePass te spelen is heb je geen excuus om het niet te doen. Ik zie je op de zeven zeeën!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.