Titanfall: Expedition Review

Titanfall: Expedition Review

Titanfall was de start van een nieuwe franchise, een serie waar we nog veel van gaan horen. Het eerste deel, dat exclusief bij Microsoft verschenen is, laat spelers sneller dan ooit tegen elkaar vechten op grote maps met gigantische Titans. We zijn inmiddels twee maanden verder en de eerste downloadbare content dient zich aan in de vorm van Expedition.

Op 17 maart gaf ik Titanfall een sterke score in mijn review. De vloeiende gameplay, de toffe actie en de uitdagende modi zorgden ervoor dat ik behoorlijk wat avonden in de game van Respawn door heb gebracht. Toch, zoals haast elke game dat doet, verloor ik na vele uren een beetje de interesse. Ik had het inmiddels wel weer gezien. Alle wapens en unlockables waren vrijgespeeld en de originele generatie lag ver achter me. Normaliter leg ik een shooter op dat moment weg om hem maanden later nog eens op te pikken. In het geval van Titanfall kwam de eerste DLC dan ook als geroepen. Na een flinke installatie was ik klaar voor de nieuwe maps.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Met Runoff, Swampland en War Games voegt Respawn Entertainment drie nieuwe gebieden toe aan het originele spel. Vervelend is echter dat je geen inspraak hebt op de te spelen maps wanneer je online een potje start. Het duurde maar liefst dertien games voordat de eerste nieuwe map zijn gezicht liet zien. Het was Runoff. Hoewel ik mijn ogen uitkeek in de nieuwe omgevingen, wist ik meteen dat dit niet mijn favoriete map zou gaan worden. Het industriële level speelt in drie dimensies. Je moet meer dan ooit ook dat boven je in de gaten houden. Diverse lagen kunnen bewandeld worden door vijandige Pilots. Op de grond vond ik rioolwater en toegankelijke gebieden. Plekken die snel vol zaten met Titans. De actie was intens maar het level bracht weinig met zich mee. Runoff voelde dan ook aan als een map die ik al in verschillende andere games tegen was gekomen. Zonde.

Het leek haast alsof het zo moest zijn. Alsof Expedition mij Runoff liet zien om er maar mee klaar te zijn. De overige maps zijn werkelijk fantastisch om te spelen en op momenten zelfs beter dan de originele levels die het spel te bieden heeft. Favoriet is Swampland, een level dat me op meerdere momenten deed denken aan de bosmaan van Endor (je weet wel, daar waar de Ewoks wonen). Midden in een jungle, een moeras, maak jij je weg met je Pilot. Overal is begroeiing te vinden, bomen reiken tot hoog in de lucht.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

De map wisselt grote open plekken af met kleine, kapotgeschoten gebouwen. De ideale mix voor een gevecht tussen de voetsoldaat en de gigantische Titans. Elke speelstijl komt in Swampland tot zijn recht. Of je nu vanaf een afstand je tegenstander een kogel door het hoofd schiet met een sniper rifle, of je meer van de close quarters combat bent, dit level geeft je precies wat je wilt en verwacht.

Blijft er nog één map over: War Games. Een puike plek om menig tegenstander van het leven te beroven. Het level is een simulatie, zoals de tutorial uit de originele game. Hierdoor spring je ook niet uit een dropship, zoals normaal het geval is, maar start de simulatie wanneer je de simulator binnenstapt. Het holodeck uit Star Trek is er haast niets bij. De high-tech omgevingen doen op momenten denken aan een fijne mix van Call of Duty en Assassin’s Creed, maar dan geheel met een eigen smoel. War Games is qua leveldesign misschien de meest interessante map uit de eerste DLC voor Titanfall. Met verschillende paden (die vaak naar een centraal gelegen plek lopen waar de pleuris echt uitbreekt), geeft het level jou de keuze waar en hoe je gaat. Tactiek is hierdoor interessant. Ren je vol het gevecht in, of probeer je via een andere kant de vechtende groep te flanken? En wat doe je als je zo’n Titan onder de knoppen hebt? Potjes in War Games lopen standaard uit tot hectiek, de goede vorm van het woord welteverstaan.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Hoewel ik het enigszins jammer vind dat Expedition drie maps aan boord heeft en verder geen nieuwe Titans, modi of wapens aan het spel toevoegt, is het goed om te weten dat de ontwikkelaar deze uitbreidingen (de nieuwe modi in ieder geval) op een later tijdstip beschikbaar stelt. Gratis, voor iedereen. Ook voor hen die Expedition en de komende downloadbare pakketten niet in huis hebben. Graag had ik ze nu al gezien, maar het is misschien goed om ergens naar toe te leven.

Hoewel Runoff een zeer inwisselbare map is, zijn Swampland en War Games sterke aanwinsten voor de solide ervaring die Titanfall heet. Deze twee laatste maps zorgden ervoor dat Titanfall weer een hele periode in mijn Xbox One heeft gezeten (ik heb Wolfenstein nog steeds niet uit door deze DLC!) en dat ik mezelf weer helemaal onder heb laten dompelen in de toffe shooter van Respawn. En hoewel het een mooie warmhouder is, kijken we stiekem toch al weer vooruit naar de volgende pakketten…

[review pros=”+ Swampland en War Games
+ Elke mode goed te spelen op nieuwe maps” cons=”- Runoff” score=82]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.