Top 10 franchises

Top 10 franchises

Top tien lijsten. Iedereen is er gek op en wij ook! Daarom gaan we eens in de twee weken zo’n lijst uitbrengen en jij kunt bepalen waar we het over gaan hebben!
Om te starten kijken we naar series die succesvol uitgegroeid zijn tot een gigantische franchise. Er zijn helaas zoveel succesvolle franchises, dat wij slechts een keuze maken uit franchises die nog steeds bestaan; anders zou deze top 10 in een top 100 moeten veranderen (er zijn immers zoveel goede games). We hebben ook niet alleen gekeken hoe leuk mensen een game vinden, maar ook naar de globale verkoopcijfers van franchises.

NUMMER 10: Metal Gear Solid
Om de lijst te beginnen, beginnen we met Metal Gear Solid. Deze franchise van de meester Kojima weet al jarenlang menig gamer hart te bekoren. Vooral onze Bas is er een groot fan van en had destijds speciaal een PlayStation 3 gehaald voor Metal Gear Solid IV. Ondertussen komt deeltje V er alweer aan (ditmaal ook voor de Xbox) en voor het eerst kan je in een sandbox je missies voltooien. Heb je de eerste vier delen niet gespeeld? Ga dat dan heel snel doen, want ze verdienen allemaal een playthrough!

https://www.youtube.com/watch?v=MzvNi98UVb4

NUMMER 9: Uncharted
Het paradepaardje van Naughty Dog en Naughty Dog is dan weer een van de paradepaardjes van Sony. Naughty Dog wist met Uncharted de PlayStation 3 eindelijk echt op de kaart te brengen, maar daar stopten zij niet: ook deel twee en drie wisten indruk te maken. Uncharted 4 komt er aan en de eerste beelden zijn veelbelovend met achtervolgingen, een zweep en ontploffende fruitkraampjes! Ik kan niet wachten in ieder geval.

NUMMER 8: Final Fantasy
Final Fantasy weet al generaties lang fans tevreden te houden. Ondertussen is Final Fantasy de X al lang (echt heel lang al) gepasseerd en blijven er maar nieuwe games komen. Niet alleen komen er nieuwe games, maar ook remakes komen aan bod en met rede. Final Fantasy VII wordt opnieuw uitgebracht en bij deze aankondiging op de E3, werden de fans wild. Door hun enthousiasme zullen misschien ook nieuwkomers de serie proberen. Eén ding is dan zeker: aan uren gameplay kom je niet te kort.

NUMMER 7: Assassin’s Creed
Ooit, toen de PlayStation 3 en de Xbox 360 nog in de kinderschoenen stonden, was Assassin’s Creed een van de eerste games die critici en gamers echt next-gen noemden. De game was ietwat repetitief, maar dat mocht de pret niet drukken en ondertussen komt er elk jaar weer minimaal een game uit van Assassin’s Creed. Het repetitieve hebben ze aangepast voor deeltje twee, want deze game was geweldig en als iemand Assassin’s Creed tegen mij zegt, dan denk ik niet aan de eerste, of de meest recente, maar aan Assassin’s Creed II. Wat was dat een dijk van een game. Met Black Flag werden er twee stappen naar voren gezet, maar Unity viel weer een beetje tegen. Ik ben benieuwd hoe Syndicate het gaat doen.
NUMMER 6: The Elder Scrolls
Deze epische RPG’s weten al jarenlang de speler bezig te houden met een diepe fantasiewereld, complete boeken, magie, draken en allerlei verschillende rassen. Skyrim is ondertussen ook al jaren uit en nog steeds wordt de game door menig gamer grijs gespeeld en geen enkele playthrough is hetzelfde. Zelf heb ik 60 uur erover gedaan, voordat ik naar de Grey Beards ging. Daarnaast is er ook een MMO van de franchise en ook deze weet menig liefhebber te trekken, vooral nu de maandelijkse bijdrage is verwijderd (het lijkt wel alsof elke MMO dit lot te wachten staat, behalve WoW natuurlijk). Als je niet van fantasy houdt, maar meer van sci-fi, dan kan je altijd terecht bij Fallout, die zo toch nog een beetje in de lijst staat.

NUMMER 5: Gran Turismo
Een game die je misschien niet helemaal zou verwachten, puur omdat het zo’n specifiek genre is. Toch weet de game elke keer weer de hitlijsten te bestormen en is deeltje 5 een van de best verkopende racegames aller tijden. Voor zover simulators gaan, is Gran Turismo de game die je moet hebben, ook al doet de concurrent: Forza zeker niet onder (vooral de laatste Forza is prachtig). Gran Turismo 7 mag ook wel verschijnen!

NUMMER 4: Pokémon
Misschien de tweede game die je niet had verwacht in deze lijst, maar Pokémon begon ooit met Red en Blue, snel gevolgd door Yellow en tegenwoordig heeft de game zoveel sequels en afspinsels dat het tellen ervan uren in beslag zou nemen. De eerste 151 Pokémon zijn ondertussen gegroeid tot het imposante getal 720. De game verkoopt elke generatie weer goed en telkens als ik iemand Pokémon zie spelen, beginnen ook mijn handen toch weer een beetje te jeuken.

NUMMER 3: Halo
Halo is begonnen met de komst van de eerste Xbox en is nu het paradepaardje van Microsoft. Dat is ook niet zo gek: de eerste 3 delen waren te gek en werden met veel liefde gespeeld door de fans. Het vierde deel is gemaakt door 343 Studios en was deze game minder goed? Alles behalve, 343 bewees zich per direct als de juiste studio om Bungie op te volgen. Halo 5 komt eraan, dus maak je borst alvast nat.
NUMMER 2: Call of Duty
Misschien niet mijn persoonlijke favoriet, maar deze franchise begon alweer twee generaties geleden en is ondertussen uitgegroeid tot de grootste FPS van onze tijd. Het feit dat de game elk jaar weer opnieuw uitkomt en elk jaar weer verkoopt als een dijk wil zeker wat zeggen. Menig persoon kent Call of Duty en als je eenmaal gewend bent aan de hoge snelheid van de multiplayer kan je ook elk jaar gemakkelijk volmaken met multiplayer mayhem. #NoScope

NUMMER 1: Grand Theft Auto
Lang geleden, toen consoles nog geen nummer hadden en games met slechts felle kleurtjes al mooi werden genoemd, kwam er een game uit die vandaag de dag trots mag zijn op de prestaties van de franchise. GTA was een top-down shooter met weinig verhaal en eigenlijk weinig te doen, echter hoefde je niet per se een missie te doen en kon je ook willekeurige mensen neerknallen en auto’s stelen. Dit was uniek en erg vermakelijk en dit is ook gebleken, want er zijn flink wat games uitgevloeid met als laatste GTA V. GTA V is de meest populaire game ooit gemaakt en heeft flink wat wereldrecords verbroken met zijn release (en staat waarschijnlijk ook nummer 1 van internetlijstjes). De meest recente versie van de game wordt online kapot gespeeld door allerlei mensen en dit zal ook wel zo blijven tot er weer een nieuw deeltje komt.
Hebben wij een game gemist volgens jou? Met welke game ben jij het eens? Of misschien zou je liever wel een heel andere volgorde willen zien in de lijst die wij hebben opgesteld? Laat het vooral weten! Misschien heb je zelfs wel een goed idee voor onze volgende top 10!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.