TV kapot? Cloud Gaming!

TV kapot? Cloud Gaming!

Er is als gamer niets erger dan een tv die niet meer werkt. Helemaal niet wanneer die tv juist kapot is gegaan omdat de fabrikant een fout heeft gemaakt tijdens een software herstel op het beestje, waardoor niets meer mogelijk is. En waarna de fabrikant alles op alles zet om maar geen klantenservice te hoeven verlenen… Twee maanden later staat de tv nog steeds op zwart. Een merk zal ik niet noemen hier, maar ik kan je aanraden nooit problemen te krijgen met je Samsung TV, want de klantenservice… wauw.

Daar zat ik dan. Zonder TV, iets wat tegenwoordig toch wel de hub van je huiskamer is. Het is de bron van mijn entertainment. Want ik zal de eerste zijn die toegeeft dat al mijn hobby’s digitaal zijn en op een scherm spelen. Niet alleen gamen, maar ook het bekijken van menig serie of film op Disney +, Netflix, Apple TV + of Amazon, het bijhouden van diverse kanalen op Youtube en zelfs mijn complete muziek gaat via de Apple Music app op de smart tv. Aangesloten aan een fijne Atmos soundbar brengt dit in alle aspecten de hobby naar nieuwe hoogtes. Totdat het niet nader te noemen merk (Samsung) wegens een fout in je soundbar (van het merk Samsung) een reset op je tv moet doen waarna niets meer werkt. Na enkele reparaties werkt niets meer. Geen internet toegang, geen streaming, geen HDMI-kanalen die herkend worden. Daar gingen al mijn favoriete bezigheden.

Ik hoor het je denken. Dat moet zo’n nerd zijn die niet graag op het voetbalveld staat. Precies. Dat ben ik. En daarom moest ik andere stappen ondernemen om toch mijn favoriete bezigheid uit te kunnen voeren. Mijn Xbox Series X moet gebruikt worden, het blijft toch mijn grootste vorm van entertainment. De avonden Halo met vrienden zaten er al even niet in (bedankt Samsung), iets wat je toch gaat missen. Maar, toch bood Microsoft mij een oplossing. Als het niet via A kan, dan maar via X, laten we maar zeggen. Recentelijk introduceerde Microsoft natuurlijk Cloud Gaming voor iOS. En laat ik nu heel veel iOS in huis hebben!

Wanneer het gamen op de Xbox op je grote TV (van Samsung) even niet werkt, is Cloud gaming de oplossing. Aangezien ik lid ben van Game Pass en daar een Ultimate lidmaatschap heb, krijg ik gratis deze extra service via mijn Gamertag op mijn iPhone, iPad of Macbook Pro. Zonder enige moeite had ik dan ook deze streamingdienst (want dat is het in feite) draaiende op mijn iPad Air uit 2019. Gewoon even naar de website via Safari, een icoontje op je homescreen en inloggen met je Microsoft account. En vele, vele games stonden meteen klaar om gespeeld te worden. Aangezien de Xbox Series X controller (alsook die van de Xbox One, of zelfs die van de PlayStation 4 en 5) gebruikt kunnen worden in deze service (via bluetooth verbonden aan de tablet) heb je niets extra nodig om toch te genieten van je games wanneer je (Samsung) TV het even (heel lang) niet doet.

Wetende dat de dienst nog in beta draaide, wist ik dat ik her en der nog tegen wat problemen aan kon lopen. Maar, eigenlijk viel dit allemaal best wel mee. Afhankelijk van je internet loopt het best prima allemaal. Ja, je merkt dat er wat ‘input lag’ is bij sommige games (games waarbij snelle handelingen nodig zijn, zijn misschien vooralsnog niet zo optimaal voor deze service), maar wanneer je games speelt die daar minder problemen mee hebben kun je zo aan de slag. Ik speelde dan ook vooral de puzzelgames op deze manier en liet de heftige shooters nog even voor wat het was. Ik verbaasde me tijdens het spelen eigenlijk hoe goed het werkte.

Want eigenlijk kan ik dus overal ter wereld, zolang ik maar internet heb, aan de slag met een hoop Xbox-games. Niet alles, games moeten daadwerkelijk in de service opgenomen zijn. Maar aangezien dat er al een hele hoop zijn (en er worden wekelijks nieuwe toegevoegd), is de Cloud-service van Microsoft een hele fijne. Zonder dat ik er iets voor hoefde te doen stonden mijn savegames voor mij klaar, kon ik doorgaan waar ik gebleven was en starten met genieten van mijn hobby. Dit keer zonder vervelende Samsung TV.

Cloud Gaming van Microsoft is geweldig. Het is nog niet perfect, maar het is hard op weg om een cruciaal onderdeel van mijn game belevenis te worden. Want niet alleen heb ik deze week op mijn iPad games als 12 Minutes, The Gardens Between, Omno, Donut County en stiekem toch een beetje Halo zitten spelen, ook kan ik dit gewoon onderweg op mijn iPhone. Mijn 5G verbinding is meer dan genoeg om games zonder lag te streamen. Als die minimale input lag nog kan verdwijnen zie ik een toekomst zonder consoles onder de tv. Xbox is geen console meer, Xbox is een platform. Een platform dat ik overal ter wereld, op elk scherm kan bereiken. Fuck you, Samsung.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.