Up2Date, 13 november 2016: de PlayStation 4 Pro ligt in de winkels!

Up2Date, 13 november 2016: de PlayStation 4 Pro ligt in de winkels!

De eerste nachtvorst van deze herfst is achter de rug. Winterjassen worden van zolder gehaald en de schaatsen kunnen uit het vet, maar nog veel belangrijker: de feestdagen komen dichter en dichter bij. En dat betekent veel toffe nieuwe releases, waaronder afgelopen week bijvoorbeeld de PlayStation 4 Pro! Er gebeurde afgelopen week echter veel meer; je leest het belangrijkste en meest opvallende nieuws in deze nieuwe Up2Date!

Verkoopcijfers Call of Duty: Infinite Warfare gehalveerd ten opzichte van Black Ops 3
De nieuwe ‘all-space’-richting van Call of Duty kon op drie manieren uitpakken. De verkopen stegen tot ongekende hoogte omdat er een nieuwe richting werd ingeslagen, de cijfers bleven gelijk aangezien gamers alles kopen waar de naam Call of Duty op staat, of de cijfers kakten in omdat men eindelijk eens iets anders wil. Het is optie drie geworden. Infinite Warfare is momenteel 50% minder verkocht dan zijn voorganger. Nu is die vergelijking wellicht niet helemaal eerlijk omdat Black Ops 3 ook nog voor Xbox 360 en PlayStation 3 verscheen, maar als we dat in de cijfers meenemen verkoopt Infinite Warfare nog steeds 44% minder dan zijn voorganger. Een zorgelijke ontwikkeling voor Activision. Zouden ze volgend jaar terugslaan met een terugkeer naar de Tweede (of Eerste) Wereldoorlog van de hand van Sledgehammer? Gezien de ontvangst en verkopen van Battlefield 1 zeker geen ondenkbare zet…

Nieuwe CG trailer van Mass Effect Andromeda
De laatste volledig nieuwe Mass Effect zagen we alweer op de vorige generatie consoles in 2012, maar er is nieuw materiaal op komst. Mass Effect Andromeda komt in het tweede kwartaal van 2017 uit en er wordt op dit moment nog hard aan de game gewerkt. Gameplay hebben we helaas nog niet gezien, dat gaat 1 december op The Game Awards gebeuren, maar BioWare warmt ons enthousiasme alvast op met een nieuwe CG trailer van de game die afgelopen week gereleased is. Ohja, en er was nog wat ander Mass Effect-gerelateerd nieuws… Maar dat lees je verderop.
Nieuwe gratis DLC voor Left 4 Dead
De game is alweer een flink aantal jaartjes oud (2008 om precies te zijn), maar geloof het of niet: er is nieuwe DLC voor het spel uitgekomen. Dat wil zeggen, voor de PC versie. De console versies volgen als het goed is later. Het gaat om content waarvan de ontwikkeling nooit geheel is afgerond, vandaar ook dat er geen geld voor gevraagd wordt. De DLC heet ‘Dam it’ en omvat een nieuwe campaign die een logische schakel tussen ‘Dead Air’ en ‘Blood Harvest’ vormt. Er missen wat features en het geheel is in ‘gray box’, wat inhoudt dat er geen textures aanwezig zijn, maar de content is verder volledig speelbaar.

Mass Effect-trilogie volledig backwards compatible op Xbox One
Het eerste deel was al onderdeel van de backwards compatibility list van Xbox 360 games die speelbaar zijn op Xbox One, maar sinds afgelopen week zijn ook Mass Effect 2 en 3 aan de lijst toegevoegd. Dit is, naast de nieuwe trailer van Mass Effect Andromeda waar je eerder al over las in deze Up2Date, een mooie extra warmmaker voor fans die het vierde deel in de serie willen gaan spelen.

PlayStation 4 Pro is vanaf nu verkrijgbaar!
Voor het eerst in de geschiedenis der consolegaming wordt de ‘normale’ cyclus overhoop gehaald. De nieuwste console van Sony behoort niet tot een volledig nieuwe generatie spelcomputers, maar is meer een krachtigere versie van de huidige PlayStation 4. Zo is de CPU een tik krachtiger en is de GPU zelfs dubbel zo krachtig. Hierdoor is het mogelijk om content in 4K en HDR weer te geven op daarvoor geschikte TV’s. Alle games die in de toekomst voor de PS4 uit zullen komen, zullen sowieso op de ‘normale’ versie van de console draaien. PS4 Pro exclusives gaan er volgens Sony niet komen. De PlayStation 4 Pro heeft een adviesprijs van 400 euro.
Overwatch volgend weekend gratis speelbaar
We hebben Overwatch een aantal weken geleden al gratis kunnen proberen op PC, PS4 en Xbox One en ook aankomend weekend is het weer raak! De volledige game zal op PC en voor abonnees van PlayStation Plus en Xbox Live Gold gratis te spelen zijn, om precies te zijn van 18 tot 21 november.

Daarnaast hadden we zelf op GameParty ook de nodige nieuwe content. Bas reviewde de Special Edition van Skyrim, daarnaast schreef hij ook nog een flinke feature over Blizzcon 2016 en Robin schreef over zijn liefde voor Super Smash Bros.

En dat was hem weer voor deze week. Volgende week zijn we uiteraard weer bij je terug met een nieuwe Up2Date!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.