Up2Date, 20 oktober 2013

Up2Date, 20 oktober 2013

Het zijn roerige tijden in de gamesindustrie. We staan aan de rand van de release van de PlayStation 4 en dat brengt een hoop nieuws met zich mee. Daar zit veel leuk nieuws bij, maar deze week ook enkele minder leuke nieuwtjes. Met name het nieuws dat drie games zijn uitgesteld naar begin 2014 heeft een flinke stempel weten te drukken op deze week. Het kan dan ook niet anders dan dat ik dat benoem in deze Up2Date.

Watch_Dogs en The Crew naar 2014
Aan het begin van de week kwam Ubisoft met slecht nieuws: Watch_Dogs en The Crew zullen niet meer verschijnen in 2013. Slecht nieuws voor de vele gamers die zich zaten te verheugen op deze nieuwe games. Persoonlijk had ik ook wel erg veel zin om met Watch_Dogs aan de slag te gaan. Alles wat ik er tot nu toe van gezien heb heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik baal dan ook net zo goed van dit uitstel. Ubisoft geeft als reden dat ze meer tijd nodig hebben om de game te maken zoals ze het voor ogen hebben. Dat is natuurlijk een nobel streven, maar maakt het uitstel niet minder zuur. Aan de andere kant verschijnt de game nu waarschijnlijk als alle next-gen consoles op de markt zijn. Je kunt als gamer dan de optimale keuze maken op welk platform je de game wilt spelen. Nu ik dat zeg, heeft iemand de game al werkend gezien op de Xbox 360, PlayStation 3 of de Wii U? Daar is nog verdacht weinig over naar buiten gebracht.

Driveclub naar 2014
Naast Ubisoft kwam ook Sony met uitstel-nieuws voor de racegame DriveClub. De releasedatum van de game is verschoven naar ‘begin 2014’ wat betekent dat de game niet tegelijk met de release van de PlayStation 4 zal verschijnen. Geen goed nieuws voor de nieuwste console van Sony want hiermee verliest die een exclusieve launchtitel met veel potentie. Er zijn nog voldoende andere games om de launch line-up van deze console interessant te houden, maar met het uitstel van Watch_Dogs en DriveClub ontbreken wel twee grote titels. Met name Watch_Dogs werd gezien als een ‘systemseller’ omdat de PS4 de eerste next-gen versie zou krijgen. Nu het nog onduidelijk is wanneer Watch_Dogs precies verschijnt (lente 2014) is dat ook een vraagteken. Het is te hopen voor Sony dat het hierbij blijft en dat er komende weken niet nog enkele games uitgesteld gaan worden. Aan de andere kant heb je genoeg aan één of twee top games bij de launch, want gamers kopen meestal toch niet meer games bij hun nieuwe console. Het is belangrijker om de eerste maanden na de release te vullen met mooie nieuwe games en dat lijkt Sony wel goed voor elkaar te hebben. Erg bang zullen ze dan ook nog niet zijn op het hoofdkantoor.

Originele GTA in 3D
Praktisch elke gamer leeft op dit moment in Los Santos en is waarschijnlijk met geen twintig paarden richting Chicago of een racecircuit te krijgen. De wereld van de originele GTA is misschien wel interessant. Michael Dailly, de oorspronkelijke man achter de eerste GTA, is namelijk bezig om deze game opnieuw te ontwikkelen in 3D. De wereld die we oorspronkelijk van bovenaf bekeken zouden we dan dus ineens in 3D kunnen zien. Dit is geen wereldschokkende verandering zoals GTA 3 dat deed, maar wel een leuke gimmick. Het zette me ook aan het denken. Van welke (oude) game zou ik nog weleens een 3D-remake willen zien? Het eerste dat in me opkomt, is de eerste Command & Conquer of de eerste Super Mario Bros. Hoe zou het zijn om die vertrouwde werelden ineens in 3D te beleven? Waarschijnlijk zou ik helemaal de weg kwijt zijn en alles opnieuw moeten leren. Welke game zou jij weleens in een 3D-jasje willen zien?

Call of Duty: Ghosts moet records verbreken
Over Grand Theft Auto gesproken: Activision heeft veel vertrouwen in de nieuwe Call of Duty en beweert dat het de records van GTA V zal verbreken. Nu was GTA V goed voor 800 miljoen dollar in twee dagen, een ongekend hoog bedrag in een verbazingwekkend korte tijd. Zou Call of Duty: Ghosts dat kunnen verbreken? Ondanks dat de Call of Duty serie ook immens populair is denk ik dat Activision hier iets te hoog van de toren heeft geblazen. De hype rond de nieuwe Call of Duty komt niet eens in de buurt van de hype die rond GTA V was opgebouwd en nog steeds bestaat. Natuurlijk zal Call of Duty: Ghosts ontzettend goed gaan verkopen, daar twijfel ik niet over, maar of het de recordboeken in zal gaan? Nee, die eer blijft voorlopig nog wel even voor GTA V.

De launch line-up van de PlayStation 4 is iets uitgedund deze week, maar dat mag de pret niet drukken. Voor de gamers die een pre-order hebben geplaatst blijven er nog genoeg leuke andere games over om de aankoop van de nieuwe console te rechtvaardigen. Voor de overige gamers (zonder pre-order) blijft Los Santos nog altijd een mooie plek om naartoe te vluchten. Eens kijken of je daar jouw eigen records kan verbreken.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.