Hittegolf top 5: games die een beetje verkoeling bieden

Hittegolf top 5: games die een beetje verkoeling bieden

Het is ZOMER dames en heren, jongens en meisjes. Jaren hebben we gezeurd en geklaagd dat de zomers hier in de lage landen ruk waren. Te weinig zon, te lage temperaturen, geen fijne warmte. Nou, ik denk dat we inmiddels wel kunnen stellen dat de natuur haar grammetje gehaald heeft. De afgelopen weken, en dan met name de afgelopen week, werden temperaturen gehaald die nooit eerder bij ons op de thermometer verschenen. En wat wil je dan? Juist, afkoelen. Daarom hebben wij vijf games voor je op een rijtje gezet die een beetje verfrissing kunnen bieden.

Bioshock
Misschien niet de eerste titel waar je aan denkt bij het vinden van afkoeling, maar vergeet niet dat alle Bioshock-games zich ofwel onder water, ofwel hoog (en dus koel) in de lucht afspelen.

https://www.youtube.com/watch?v=iRWexlrZJc4

Helaas is het alweer een tijdje aardig stil rondom deze franchise. Het laatste nieuws was de verschijning van de Bioshock Collection voor PS4, Xbox One, PC en Mac waarin alle drie de delen geremastered en wel gebundeld zijn. Het onderstreepte dat de gameplay van deze titels ontzettend stevig in de schoenen staat, want toen de Collection verscheen voelden de games eigenlijk weer als nieuw aan. De enige invloed die de tand des tijds had gehad, namelijk de graphics, was weer gladgestreken. Bang for your buck die collectie, heerlijk om die games weer eens te spelen.

En dat gaat nu in deze hete zomer nog eens extra op. De geluiden van het druipende water, de weerspiegelende natte oppervlakken. De kleine stroompjes die her en der over de muur lopen. En in Infinite natuurlijk de wapperende vlaggen en de zo nu en dan fluitende wind om je oren. Perfect om zowel de sfeer van deze games weer eens te proeven, als je oververhitte lichaam en geest wat te koelen.

Amped
Deze franchise is inmiddels een beetje in de vergetelheid geraakt, misschien ook wel door de dalende populariteit van snow-/ en skateboardgames. Echter was de eerste Amped ten tijde van de lancering van de originele Xbox een aangename verrassing in de launch line-up. De PlayStation 2 had al haar ‘eigen’ snowboardgame in de vorm van SSX en met de populariteit van dat spel kon Microsoft natuurlijk niet achterblijven. Amped focuste zich minder op het racen maar meer op het aan elkaar rijgen van tricks. Meer een skateboardgame in de sneeuw dus eigenlijk.

https://www.youtube.com/watch?v=Iq-f6z_A3wU

Destijds was het enorm indrukwekkend dat het mogelijk was om in één keer van de bovenkant van de berg naar de onderkant te kunnen snowboarden, wat mogelijk gemaakt werd door het laden van data van de interne harde schijf die de Xbox had. Over het algemeen kreeg de game dan ook positieve reviews. Graag hadden we hier neer willen zetten dat het makkelijk was om de game nog eens te herbeleven via Xbox Backward Compatibility, maar geen van de drie titels uit de franchise is helaas op de Xbox One speelbaar.

Super Mario Sunshine
Als er één game is die het zomergevoel optimaal uitstraalt, dan is het wel Super Mario Sunshine. Het zit ‘m natuurlijk al in de naam van de game, maar de algehele sfeer in het spel ademt ook door en door zomer. Echter is het de combinatie van zon en water die dit spel zo goed maakt.
De ster (pun intended) van Super Mario Sunshine is natuurlijk niet Mario, maar de machine c.q. het personage dat hij op zijn rug draagt. F.L.U.D.D. is de naam van deze companion, die Mario gedurende game van de nodige gemakken voorziet. Met zijn waterkanon-functie zorgt F.L.U.D.D. er onder andere voor dat de besnorde loodgieter kan vliegen, en natuurlijk de mogelijkheid heeft om overal waar maar kan water naartoe te schieten. Het water maakt daadwerkelijk deel uit van de gameplay, wat deze game zo uitermate geschikt maakt om, in ieder geval tussen de oren, de nodige verkoeling te bieden. Zouden we F.L.U.D.D. terug gaan zien in de nieuwe Super Smash Bros.?

Lost Planet
Ken je ze nog? De Lost Planet-games? Shooters van Japanse makelij die stiekem best Westers spelen, maar toch duidelijk hun eigen Oosterse identiteit en look and feel hebben. Al is dat natuurlijk niet de reden dat de franchise in dit lijstje staat. De games spelen zich af op een ijzige planeet en ook in de gameplay heb je rekening de houden met de felle kou.
De games doen qua gameplay en stijl misschien wel ietwat denken aan sommige Metal Gear Solid-levels, al kon geen van de drie delen in de franchise ooit het niveau van het geesteskind van Hideo Kojima bereiken. Echter speelde en speelt het spel nog steeds prima weg, al is wel duidelijk te merken dat we te maken hebben met games van een aantal jaren oud. Desalniettemin helpt het misschien door de ijzige sfeer om de hitte een beetje te verdrijven. Zelfs met de relatief mindere graphics (de eerste Lost Planet verscheen in 2006) wordt het gevoel van kilte en kou namelijk erg goed overgebracht.

Wave Race
Een heel ander genre, maar niet minder verkoelend. Stiekem missen we de Wave Race-franchise eigenlijk wel. Waar Nintendo zich tegenwoordig amper tot niet meer toelegt op racegames, was dat vroeger wel anders. De eerste Wave Race verscheen voor de GameBoy, later kwam de game ook nog uit voor de Nintendo 64 en de GameCube.
In de Wave Race-games race je met jetski’s rond met als doel om zo snel mogelijk te finishen en zoveel mogelijk punten te behalen door het uitvoeren van trucjes. De GameCube-versie kenmerkte zich met name door het voor die tijd zeer realistisch ogende water en de games hebben nog steeds een vaste schare fans achter zich die al jaren en jaren roept om een nieuw deel. Mogelijk gaat het er nog komen ook, want in 2016 zijn de rechten op de naam vernieuwd door Nintendo. En in een interview afgelopen voorjaar hebben de makers aangeven dat een nieuw deel van de game voor de Nintendo Switch tot de mogelijkheden zou kunnen horen. Waar wachten jullie nog op Nintendo? Deze hittegolf is het perfecte moment om die game aan te kondigen!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.