Up2Date, 28 juli 2013

Up2Date, 28 juli 2013

Van alle kanten wordt geroepen dat we midden in de komkommertijd zitten. Weinig nieuws over het algemeen – laat staan op het gebied van games. Het samenstellen van onze wekelijkse nieuwsverzameling Up2Date is in deze tijd dan ook een zware klus, zou je tenminste zeggen. Tot mijn verbazing heb ik echt keuzes moeten maken welk nieuws ik niet ging bespreken. Genoeg te vertellen dus, lees gauw verder!

Xbox One neemt laatste vijf minuten gameplay op
De lancering van de volgende generatie gameconsoles komt snel dichterbij. We weten nog maar een paar maanden met wat voor stukken elektronica we de komende jaren onze games gaan spelen en langzamerhand duiken er steeds meer details op. Hat in deze tijden alles wat je doet delen met de buitenwereld zien we ook terug in de nieuwe consoles, de controller van de PlayStation 4 heeft zelfs een speciale Share-knop waarmee je direct alles wat je doet kunt delen via de sociale kanalen.
Daartoe behoort ook het delen van zojuist gespeelde games, waarvoor Sony’s console de laatste vijftien minuten gespeelde gameplay opslaat. Microsoft heeft nu bekendgemaakt dat haar console een soortgelijk trucje kan, alleen dan slechts met de laatste vijf minuten gameplay. Wie heeft er wat dat betreft de beste kaarten? Sony met de langere opgeslagen gameplay, een lengte die misschien wel overbodig lang is, of Microsoft dat bespaart op geheugen en rekenkracht en maar vijf minuten opslaat? De tijd, en vooral de ervaring, zal het gaan leren.

Gran Turismo wordt verfilmd
Als er een racegame is die wat ons betreft niet geschikt is om verfilmd te worden, dan is het wel Gran Turismo. Hoewel de gameplay al jarenlang staat als een huis en ferm omarmd wordt door een vaste schare fans, blijft de presentatie van het spel toch een doorn in het oog. Geen verhaal, geen hoempa toempa-spektakel. Gamewise niks mis mee, maar voor een film wil je juist wél zo’n vibe hebben. Het verfilmen van Gran Turismo kan dan ook alleen maar gruwelijk misgaan.

Er zijn eigenlijk maar twee mogelijke scenario’s: de film wordt net als de game; statisch en saai ogend, of er wordt wel zo’n hoop kleur, geluid, (nep)verhaal et cetera toegevoegd dat je wel een leuke film hebt om naar te kijken, maar dat er van de inspiratiebron voor de film amper meer iets terug te vinden is. Wij worden echter graag verrast en hopen dus dat we het mis hebben, en dat Sony met een blockbuster van een film op de proppen komt.

Hoop voor Wii U-bezitters; Activision brengt lading games uit (inclusief CoD: Ghosts!) voor Nintendo’s console
Hèhè, eindelijk kunnen we weer een keer positief nieuws melden rondom de ondersteuning van de Wii U door gamedevelopers. Waar de console van Nintendo vaak het minst populaire jongetje van de klas is en steeds meer buiten wordt gesloten door PS3/PS4 en Xbox 360/One, is er nu ook een ontwikkelaar die wél games voor het kleine kastje uit gaat brengen: Activision.

Belangrijkste titel is de nieuwe Call of Duty: Ghosts. Er was al een paar maanden een welles-nietes spelletje aan de gang over of deze game naar de Wii U zou komen, maar nu is dus bevestigd door Activision zelf dat ‘ie er écht gaat komen. Daarnaast komen ook Skylanders SWAP Force, Angry Birds Trilogy, Angry Birds Star Wars, SpongeBob SquarePants: Plankton’s Robotic Revenge en Wipeout Create & Crash richting Nintendo’s nieuwe console. Bepaald geen straf dus allemaal. Zou de Wii U toch nog eens de weg terug naar boven gaan vinden? Wij hopen erop!

WRC 4 komt eraan!
Na het wat minder goed ontvangen derde deel gaat ontwikkelaar Milestone in WRC 4 een poging wagen om het gestrande schip weer vlot te trekken. Volgens de ontwikkelaar bestaan de veranderingen deels uit verbeteringen op het gebied van graphics en deels uit het luisteren naar feedback vanuit de community, al wordt niet verduidelijkt wat er met dat laatste precies bedoeld wordt.

Wij hopen in ieder geval dat de community flink heeft lopen vitten op de besturing en de wegligging van de wapens, want die was wat ons betreft niet bepaald om over naar huis te schrijven. De auto’s voelden dusdanig aan dat ze leken te zweven op de baan in plaats van dat je door je controller heen kon voelen hoe de grote banden door de modder ploegden. Als dat zo getweakt wordt dat het weer een beetje realistisch aanvoelt, is WRC 4 in ieder geval op de goede weg.

EA showt het nieuwe Battlelog voor Battlefield 4
Een nieuwe Battlefield, een nieuwe Battlelog! Of ja, nieuw. Een uitbreiding van het bestaande, want de basis staat natuurlijk al. Het systeem zal breder beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in de vorm van beschikbaarheid op tablets en smartphones. Zo heb je altijd je statistieken bij je om te patsen tegenover je vrienden. En voila, daar is dat sociale aspect weer waar we het bij het eerste nieuwtje in deze Up2Date al over hadden. Klassementen zijn nu bijvoorbeeld ook locatiegebonden.

http://www.youtube.com/watch?v=pxEWjsFmLjY

Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook je eigen missies instellen, realtime van wapen wisselen en switchen van server. Dit allemaal via het nieuwe gevechtsscherm op je tablet of smartphone – het tweede scherm dus. We zijn sowieso erg benieuwd in welke mate het gebruik van een tweede scherm bepalend gaat worden de volgende generatie. Zowel de PS4 als de Xbox One ondersteunen het volop – om over de Wii U met de GamePad maar niet te spreken.

En dat was ‘m al weer, je wekelijke nieuwsshot. Wij kijken alvast uit naar de hoeveelheid, grootte, smaak en structuur van de komkommers die we komende week weer tegen gaan komen. We checken je dan!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.