Up2Date, 1 juni 2014

Up2Date, 1 juni 2014

En dan komt ineens het besef. Hierna volgt nog één Up2Date voordat de E3 los gaat barsten. Een week lang is Los Angeles het hart van de gamesindustrie. Hoewel wij morgen op GameParty de E3-gekte al starten, is het deze Up2Date die al bol staat van nieuws dat in aanloop van de beurs vakkundig ‘gelekt’ is.

Battlefield Hardline gelekt
Het had een fantastische knaller kunnen zijn tijdens de persconferentie van Electronic Arts. De aankondiging van Battlefield Hardline had menig hartje sneller kunnen laten kloppen. Helaas mocht het niet zo zijn. Eerder deze week werden de eerste details, waaronder naam, logo, classes, equipment en awards door een foutje op Battlelog gelekt. Zonde. Een domper voor Electronic Arts. Hierop besloot het bedrijf de game dan toch maar zelf aan te kondigen. Het bleef hier echter niet bij. Niet veel later lekten de eerste beelden waardoor de game helemaal geen geheimen meer had voor ons. Wel liet Electronic Arts weten dat het hier ging om een video die al minimaal een half jaar oud was en puur bedoeld voor intern gebruik. Op de E3 krijgen we de echte trailer.

Halo beschikbaar in Minecraft
De update zat er al een tijdje aan te komen, maar deze week verscheen Minecraft: Halo Edition toch ineens. De update brengt flink wat Halo-content richting de wereld van Minecraft. Niet alleen zijn er speciale texturen en 40 personages (waaronder Master Chief, Cortana, Arbiter en Sergeant Johnson) aanwezig, ook zijn er 31 liedjes van de Halo soundtrack te beluisteren en zijn complete gebieden uit de franchise opnieuw nagebouwd. Denk aan Blood Gulch, Valhalla, Sandtap en Blackout. Voorlopig is de DLC alleen voor de Xbox 360 beschikbaar, maar we gaan er vanuit dat deze ook naar de Xbox One komt wanneer Minecraft daar in augustus gaat verschijnen. We hopen nu op een speciale aflevering van Red vs. Blue.
Leeft Rockstars Agent nog?
Oorspronkelijk werd Agent gebracht als een prototype voor de PlayStation 2 en Xbox waarna de game doorschoof als een exclusieve titel voor de PlayStation 3. Rockstar toonde tijdens de E3 van 2009 dan ook een teaser van het spel. Daarna werd het stil. Heel stil. De game leek geannuleerd te zijn. Toch heeft uitgever Take Two nu het handelsmerk verlengd. Hoewel dit helemaal niets hoeft te betekenen, geeft het ons toch een beetje hoop dat Rockstar nog altijd met het spel bezig is. Misschien zien we iets op de E3?

Bedrijven tonen plannen voor de E3
Als je dacht dat de E3 gewoon een beurs is met enkele persconferenties, dan heb je het mis. Dit jaar pakken de twee grote bedrijven, Sony en Microsoft, extra uit. Zo heeft Microsoft laten weten dat er extra streams zullen verschijnen waarin dieper op de materie in wordt gegaan. Ontwikkelaars komen aan het woord en we gaan meer zien van de games dan dat in de persconferentie getoond gaat woorden. Ook zijn er verschillende evenementen in de Microsoft Stores en worden er dagelijks gameplay-beelden gestreamed via Twitch. Een overzicht vind je hier. Sony gooit het over een andere boeg. Mensen in Amerika die de persconferentie willen volgen, hoeven dat dit jaar niet vanuit hun eigen zolderkamer te doen. Nee, Sony brengt ‘The PlayStation E3 Experience’ en geeft gamers de mogelijkheid om de conferentie in de bioscoop te zien. Al dat moois, live op het grote doek. Wij in Europa hebben pech. Wij moeten wel op de warme zolderkamertjes een stream volgen.
PlayStation 4 nu al winstgevend
De PlayStation 4 is nu al winstgevend voor Sony. Dit heeft de baas van het bedrijf, Kaz Hirai, laten weten in een vergadering. Een knappe prestatie, vaak duurt dit bij een nieuwe console vele jaren. Op Sony’s Corporate Strategy Meeting FY14 liet Hirai weten dat per verkochte console winst gemaakt gaat worden. “From a profitability perspective, PS4 is also already contributing profit on a hardware unit basis, establishing a very different business framework from that of previous platform businesses. Approximately half of PS4 users are registered to the PlayStation Plus subscription service.” Deze winst is niet alleen te danken aan de console zelf. Ook het verplichte PlayStation Plus-abonnement heeft hier flink aan bijgedragen.

Batman gaat de ruimte in
Helemaal uit het niets was daar de aankondiging. Lego Batman 3: Beyond Gotham is in ontwikkeling en verschijnt later dit jaar. In de game bundelt the ‘Caped Crusader’ zijn krachten met de superhelden van het DC Comics Universe en schieten ze naar de ruimte om de kwaadaardige Brainiac te weerhouden van het vernietigen van de aarde. Met behulp van de kracht van de ‘Lantern Rings’ laat Brainiac werelden inkrimpen om deze aan zijn gestoorde collectie van miniatuur steden van het gehele universum toe te voegen. De grootste superhelden en de meest sluwe schurken moeten zich verenigen en afreizen naar verschillende Lantern Worlds om de ‘Lantern Rings’ te verzamelen en Brainiac te stoppen voor het te laat is. Ik kan niet wachten.
Op de website kon je deze week genieten van verschillende artikelen. Zo vertelde ik je alles wat je moet weten over de eerste DLC voor Titanfall in de review van Titanfall: Expedition. Fabiano gaf les in het worden van een heuse dictator in zijn recensie van Tropico 5. Als laatste gaf Auke je een speciale blik op GameParty zelf. Wie zijn we, wat doen we en waar liggen de interesses? Je leest het in GameParty Unplugged! Voor meer artikelen kom je vanaf morgen terug op de site. Dan beginnen we al met de E3-pret. We zijn behoorlijk wat van plan. Een overzicht van deze plannen kun je hier vinden. Blijf ons dus goed in de gaten houden!

De kaarten liggen op tafel, het lijkt erop dat we de complete E3 zelf in kunnen gaan vullen. Toch hebben we hoop op geheimen, dingen die we niet aan zagen komen en toffe verrassingen. De E3 gaat een feest worden. Nog één Up2Date slapen en we gaan los…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.