Up2Date, 3 mei 2015

Up2Date, 3 mei 2015

In deze nieuwe Up2Date nemen we wederom de belangrijkste nieuwtjes van de week onder de loep. We hebben het over voor de hand liggende videogames, maar ook over wan-communicatie en positief uitstel. Welkom bij de Up2date!

Reveal trailer voor Call of Duty: Black Ops III
Ja hoor, daar is hij dan, de niet al te lang verwachte trailer voor Black Ops 3. Ik benadruk die “niet al te lang verwacht”; zodra de eerste teaser voor de game weg gaf dat de game een futuristische setting zou gaan krijgen, kon je bijna een zucht van teleurstelling door het internet voelen weerklinken. Geen terugkeer naar WW2 zoals zovelen (waaronder ondergetekende) echt op gehoopt hadden, geen Vietnamoorlog, zelfs geen koude oorlog, nope… lauwe futuristische shit, want die shit is hip, toch? Euhm nee. Bas noemde de game gekscherend al wel eens Advanced Warfare, maar het is echt wel een nieuwe Black Ops hoor; het obligate gebruik van Paint it Black van The Stones moet ons daar van overtuigen. Wat ik persoonlijk ervan vond nadat ik door de eerste teleurstelling heen kon kijken (ik wil nazi’s gatverdamnt), is een trailer die gelukkig wel wat potentieel toonde voor een game die een acuut gebrek aan ook maar enige originaliteit mogelijk weet te maskeren met een dosis ouderwetse fun. Het hele idee van geavanceerde wapens die zelfbewust worden, dat is een dooddoener van heb ik je daar die je recent nog als plotelement in de nieuwe Avengers kon zien. Op dat vlak wordt het dus weer een Call of Duty die braafjes de checklist gaat aflopen, een voorspelbaar plot opgehangen aan stevige setpieces. Maar goed, het heeft een arm die in een gun kan veranderen en een stoere pijl en boog, dus het kan wel enigszins leuk worden, toch? Games met bogen zijn nooit echt slecht. Op vlak van multiplayer ben ik in elk geval nog het meest hoopvol: hoe hard het wallrunnen ook gepikt is van Titanfall, het lijkt er wel op dat het tempo hoog kan komen te liggen. Een tweede Ghosts lijkt het in elk geval niet te worden. Toch nog één iets om positief over te zijn na het bekijken van die eerste trailer…

https://www.youtube.com/watch?v=58Pspqx0XGs

Silent Hills gaat niet meer verschijnen
De kans dat deze de eindejaarslijstjes gaat halen als meest schandalige dickmove van een uitgever lijkt me behoorlijk groot. Niet eens zo zeer dat ze een erg veelbelovende game geschrapt hebben; dat is hun goed recht, het is hun geld. Het is gewoon de manier waarop deze soap afgehandeld is die volstrekt respectloos geïnterpreteerd kan worden. Zodra het nieuws lekte dat Konami hommeles had met Hideo Kojima wisten we allemaal: uhoh, Silent Hills is fucked. Wij wisten dat, zij wisten dat, maar het bleef stil. Toen kwam het bericht dat P.T., de meest veelbelovende demo in de geschiedenis van… veelbelovende demo’s, van de store gehaald werd. Case in fucking point zouden Amerikanen zeggen, maar in Japan bleef het stil. Pas toen Guillermo Del Toro op een random Q & A event bevestigde dat de game niet kwam kregen fans eindelijk duidelijkheid. En dat noopte Konami dus uiteindelijk tot een droog statement dat bevestigde dat dit project geschrapt werd, maar dat er in de toekomst nog Silent Hill-games zullen verschijnen. Als die games even sterk worden als de vorige twee spellen in de reeks, dan slaat de daver me nu al op het lijf. Misschien denken we bij het spelen van een nieuwe crappy Silent Hill wel weemoedig terug naar die tijd waarin Daryl Dixon over een straat liep en dromen we weg van wat kon zijn. Nog even een kleine terzijde trouwens, arme Guillermo Del Toro, eerst Sadness en nu dit. Ooit zal je naam eens verbonden worden aan een game die effectief verschijnt jij gekke Mexicaanse hobbit, ik blijf in je geloven.

Speel met meerdere personages in Batman: Arkham Knight
Mijn eerste reactie op het horen van dit nieuws was, waarom? Waarom zou ik een ander personage onder de knappen willen? Niemand is stoerder dan de fleddermaus zelve. Na het zien van de trailer ben ik echter om. Nightwing en Robin zien er lekker stoer uit en de mogelijkheden voor brute vechtmoves zijn plotseling een stuk gestegen. Gezien wat Robin met zijn stok deed? Zag er erg pijnlijk en niet exact goed uit voor de voortplantingsmogelijkheden van die baddie, heerlijk noem ik dat.
Dead Island 2 uitgesteld naar 2016
Dit durf ik gerust goed nieuws te noemen. Ik heb ontwikkelaar Yager sinds het succes van Spec Ops: The Line behoorlijk hoog zitten en het feit dat de game uitgesteld wordt naar volgend jaar om er verder aan te werken doet de verwachtingen voor deze tweede Dead Island toch weer stijgen. Het is misschien een droom, maar bij een Dead Island-game van de makers van Spec Ops: The Line denk ik toch aan een game waarin het verhalend aspect een stuk prominenter aanwezig is dan in de voorganger, die toch meer weg had van een rpg met ruwe technische randjes. Naar mijn gevoel gaat de sequel de lat die vorige ontwikkelaar Techland gelegd heeft toch een stuk hoger plaatsen en daarom mag Yager wat mij betreft alle tijd ervoor nemen die ze nodig hebben. Het is nou niet bepaald alsof iemand dit jaar gaat klagen over een tekort aan zombiegames lijkt me.

Eerste gameplaytrailer voor Just Cause 3
Avalanche software, het zijn een stelletje helden. Deed ik vorige week nog spontane happy dansjes na het zien van de Mad Max gameplay, die aantoont dat als Rage en Shadow of Mordor gore seks zouden hebben het resultaat wel eens enorm fun zou kunnen worden, dan is het deze week wederom van dattum. Just Cause 3 toonde dus in haar eerste gameplaytrailer wat het moest tonen, een game die duidelijk verder bouwt op wat de voorganger zo geliefd maakte, maar dan naar een volledig nieuw niveau getild. Het spektakel dat in de trailer te zien was zou zelfs Tom Cruise nog aan het kwijlen doen brengen en toont een game die weet waar het om draait in spellen als dit: dingen naar de kloten helpen op zo spectaculair mogelijke wijze. Dit zou wel eens één van de games van het najaar kunnen worden als hij niet doorschuift naar 2016. Ben ik de enige die het echt een vergezocht idee vind dat een ontwikkelaar twee grote triple A-games in enkele maanden tijd uitbrengt? De games hebben verschillende uitgevers, dus het zou zo maar even kunnen. Ik weet echter één ding, als zowel Mad Max als Just Cause 3 dit najaar top blijken te zijn verkondig ik nu reeds dat we bij de GPN-Awards een ‘ontwikkelaar van het jaar’ categorie hebben en dat het wel eens een voorspelbare zou kunnen worden. Wat zeg je Bas, 343 brengt een nieuwe Halo?
Het is rustig in de wondere wereld van de games. Daarom kreeg je op GPN deze week alleen de review van Tales from the Borderlands: Episode 2 – Atlas Mugged en schreef ik iets over documentaires rondom games. Moet je gewoon even lezen.

Ook deze week ben je op GameParty weer aan het juiste adres om de beste nieuwtjes uit Gameland te ontdekken. Gaat Guillermo Del Toro werken aan een nieuwe Half Life? Lekken er beelden van Gears of War: Remastered? Is Norman Reedus opgepikt als personage in Splatoon? Op GameParty kom je het sowieso te weten!

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.