Up2Date, 9 april 2017: Age of Scorpio!

Up2Date, 9 april 2017: Age of Scorpio!

Ja, je verwacht het niet. Waar dit een doodnormale week leek te worden op het gebied van nieuws besloot Microsoft toch even een bommetje te droppen. De specificaties van de Scorpio zijn inmiddels bekend. Uiteraard was er meer, maar het is de Scorpio die deze week extra tof wist te maken.

Microsoft toont specificaties Scorpio
Microsoft heeft een briljante zet gedaan. Briljant op meerdere punten. Niet alleen omdat het opnoemen van specs tijdens de komende keynote op de E3 dodelijk saai zou zijn, maar vooral omdat de tijd nu overblijft voor games. Daarnaast brengt Microsoft het nieuws via Digital Foundry naar buiten; een zeer gerenommeerde website op het gebied van technologie. Als Microsoft dit zelf had gepresenteerd was de impact minder groot dan zoals het nu is gegaan. Als Digital Foundry spreekt over een ‘briliant achievement in technology’, dan weet je dat het echt zo is. De specs, zoals je ze hier beneden ziet (Xbox Scorpio – Xbox One – PlayStation 4 Pro) liegen er niet om. Microsoft zet een monster in de markt. Een console die met gemak 4K gaming met zestig frames per seconde aan kan. Voor de overige details kun je beter even hier klikken. Ik zet alvast wat geld opzij. Hoeveel dat gaat zijn horen we tijdens of vlak voor de E3.

CPU Eight custom x86 cores clocked at 2.3GHz Eight custom Jaguar cores clocked at 1.75GHz Eight Jaguar cores clocked at 2.1GHz
GPU 40 customised compute units at 1172MHz 12 GCN compute units at 853MHz (Xbox One S: 914MHz) 36 improved GCN compute units at 911MHz
Memory 12GB GDDR5 8GB DDR3/32MB ESRAM 8GB GDDR5
Memory Bandwidth 326GB/s DDR3: 68GB/s, ESRAM at max 204GB/s (Xbox One S: 219GB/s) 218GB/s
Hard Drive 1TB 2.5-inch 500GB/1TB/2TB 2.5-inch 1TB 2.5-inch
Optical Drive 4K UHD Blu-ray Blu-ray (Xbox One S: 4K UHD) Blu-ray

Nieuwe Call of Duty is sociaal… en voor je telefoon!
Ook wij moesten even achter de oren krabben bij dit nieuws. Er is een nieuwe ontwikkelaar bezig met Call of Duty. De Zweedse ontwikkelaar King, bekend van Candy Crush, werkt aan een mobiele Call of Duty. Ze willen het mobiele genre met de game herdefiniëren. In 2015 werd de Candy Crush-ontwikkelaar gekocht door Activision voor meer dan vijf miljard. Nu is het aan hen om de ‘career opportunity of a lifetime’ om te zetten in een mobiel platform. De game moet dan ook een nieuwe, sociale versie van Call of Duty worden waarbij toegankelijkheid voor veel spelers belangrijk is. Het spel is momenteel nog in de zogenaamde ‘discovery mode’. Hierin zoekt de ontwikkelaar dus naar wat ze belangrijk vinden om met de game te doen. Het doel is uiteindelijk een mobiele game te maken die de Call of Duty-ervaring weet vast te pakken en jarenlang op je telefoon kan blijven staan. Wij wensen de Candy Crushers enorm veel succes toe.

Jak & Daxter zijn terug… ish
De klassieke Jak and Daxter-titels van Naughty Dog (Jack and Daxter, Jak II, Jak 3 en Jak X: Combat Racing) komen opnieuw uit. Dit keer voor de PlayStation 4 met een HD-upgrade. De games zullen in de PlayStation Store verschijnen. Een datum is niet bekend, we weten alleen dat dit later dit jaar gaat zijn. Het gaat geen complete remake van de games worden zoals wel met Crash Bandicoot gaat gebeuren. Het draait hier om de oude games uit het PlayStation 2 tijdperk met een hogere resolutie. Uiteraard zullen er nieuwe functies aanwezig zijn. Denk aan de te behalen trofeeën, Shareplay, Remote Play en Activity Feeds.

Binnenkort meer info rondom Crackdown 3
Crackdown 3 werd jaren geleden voor het eerst getoond tijdens de E3, maar naast een opwachting op de Gamescom werd het redelijk stil rondom de titel. Daar gaat binnenkort verandering in komen. Op het officiële Twitterkanaal van de game is aangegeven dat 2017 het jaar gaat zijn voor deze game. Volgens geruchten gaat de game volledig in 4K te spelen zijn op de Xbox Scorpio. Ook komt de game naar de PC.

PC-spelers kunnen de Bat worden in VR!
Batman: Arkham VR is de eerste virtual reality beleving waarmee spelers in het universum van de Dark Knight duiken als nooit te voren. PC spelers met HTC Vive en Oculus Rift hardware krijgen nu de kans om Gotham City te ervaren door de ogen van ’s werelds beste detective en zich onder te dompelen in een spannend Batman: Arkham mysterie. Spelers betreden een virtuele wereld waar zij moeten denken als Batman en zijn legendarische gadgets gebruiken om het mysterie te ontrafelen dat de levens van zijn bondgenoten bedreigt. En geloof me: dit wil je spelen.

U.S.S. Enterprise ook in VR
Nog meer VR. Want Batman is tof, maar Star Trek ook! Ubisoft heeft de eerste beelden vrijgegeven van de U.S.S Enterprise in Star Trek: Bridge Crew. In deze VR-game is het aan jou om plaats te nemen op de bridge van een schip van Starfleet om daar als kapitein of als crew op missies uit te gaan. Ik speelde de game op de Gamescom al en van alle VR-ervaringen daar was het mijn op één na meest favoriete game. Dit is intens. Ik wil dit spelen! En nog een keer. En nog een keer!

Naast al deze toffigheden (is dat een woord?) waren we ook nog flink bezig met content die niets met nieuws te maken had! GameParty zou GameParty niet zijn als we je niet trakteerde op toffe features en hier en daar een reviewtje, toch? De week begon met de review van Mass Effect: Andromeda! Niet de minste titel en Eefje geeft een duidelijk, eerlijk oordeel. Diezelfde dag liet Harmen weten dat we best wel blij mogen zijn met The Elder Scrolls: Legends. Dit terwijl hij later sprak over zijn eerste grote liefde. Geen mooie meid, geen naaktposter van Tatjana Simic. Nee, het was de originele Gran Turismo. Als laatste nam ik je mee in de geschiedenis van de Xbox. En dan niet de hoofdpunten die iedereen weet, maar de geheime geschiedenis van de Xbox zelf.

Nee. Volgende week gaat niet zo spannend worden als deze week dat was qua nieuws. De Scorpio is een feit. Het is wachten op de E3 voor een datum, een prijs en een uiterlijk. Maar gelukkig begint die E3 over een kleine twee maanden. Tot die tijd blijven we je uiteraard altijd op de hoogte houden. ‘Same Bat-time, same Bat-channel’.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.