Vrijdagavond gameavond: Vergane glorie

Vrijdagavond gameavond: Vergane glorie

De feestdagen staan weer voor de deur. Sinterklaas. Kerst. En het lijkt alsof iedereen in december jarig is want wij hebben ook nog eens zes verjaardagen. En last-but-not-least Oud en Nieuw. Want ook ik ga dit jaar weer een hoop geld de lucht in knallen. Het is allemaal wel heel erg gezellig hoor, maar het is met recht een dure maand te noemen. En nu ik kinderen heb waarmee we voor het eerst Sinterklaas gaan vieren, ben ik nòg meer geld kwijt. Een uitgelezen mogelijkheid om dus eens te gaan kijken naar games in de uitverkoop.

Vroeger was ik totaal niet van de goedkopere, oudere games. Ik wilde alles direct spelen. Zodra het uitkwam, kocht ik het. Ik had geen zin om iedereen over de nieuwste games te horen praten terwijl ik nog de prequel aan het spelen was. En ik wilde online niet achterblijven op mijn vrienden. Nee, ik wilde juist degene zijn die de lat hoog legde. Ik wilde meedeinen in de kakofonie op YouTube en Twitter. Ik maakte mezelf gek door van tevoren al allerlei filmpjes te bekijken en previews te lezen, zodat ik op de dag van release met een wekenlange erectie trillend mijn pinpas door de gleuf haalde om eindelijk de game aan te schaffen. Dit is echter verleden tijd. Niet alleen maar omdat ik nu kinderen heb en het gewoon niet haalbaar meer is om honderden euro’s uit te geven, maar ook omdat ik mij iets ben gaan realiseren. Ik ben er namelijk achter gekomen dat het plezier van het spelen van een game niets te maken heeft of een game net uit is of juist een paar jaar oud is. Veel mensen zullen dit gevoel allang kennen, maar ik was zelf heel erg gefocust op de nieuwste releases.

In het begin voelde ik mij wel een loser. In plaats van de nieuwste games te kopen, ben ik nu aan het downloaden van Xbox Live en via Playstation Plus. FIFA 13 heb ik tot op heden nog niet eens aangeraakt. Voor Halo 4 en Black Ops 2 geldt precies hetzelfde. Op Facebook en Twitter las ik veel verhalen hoe geweldig deze games zijn en zag ik veel tweets over nieuwe games, zoals Hitman en de nieuwe Need For Speed. Terwijl ik mijn tube tandpasta aan het openknippen was om het laatste beetje er nog uit te kunnen halen, liep mijn hoofd over van de nieuwe games waarvan ik wist dat ik ze niet kon spelen. Ik voelde mijn grip op de game-wereld verslappen. Totdat ik werd uitgenodigd voor een game-avondje bij mijn zwager. Daar hebben we tot de late uurtjes enkel en alleen Worms Armageddon zitten spelen. En ik heb een erg gezellige avond gehad! En dat heeft mijn ogen geopend voor wat betreft oude, en wellicht achterhaalde games.

Ik dacht namelijk dat ik nooit oudere games speel. Dat was eigenlijk helemaal niet waar. Het enige wat ik namelijk speel, wat wel echt mijn genre is, zijn FPS games. Ik heb dit jaar enkel en alleen Modern Warfare 3 gespeeld. En de twee jaar daarvoor heb ik enkel en alleen Modern Warfare 2 gespeeld. Ik zit dus al drie jaar in hetzelfde stramien. Ik ben dus eigenlijk al drie jaar oude games aan het spelen! Toen ik mij dit realiseerde, ben ik gaan kijken wat er allemaal aan games was uitgekomen die ik allemaal heb gemist. En daar hebben wat flinke parels tussen gezeten. Ik noem een Max Payne 3, Borderlands, Batman Arkham Asylum, Skyrim en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb drie jaar lang genoegen genomen met mindere graphics en één specifiek genre. Ik voelde mij ineens afgestompt. Ik ben daarna direct games gaan downloaden en ben in de uitverkoop gaan kijken. Ik ben nu Bulletstorm, Transformers en James Bond aan het spelen. En ik vind het fantastisch!

Ik heb niet zozeer een moraal in mijn verhaal. Ik ben nu alleen van mening dat oudere games óók meer dan de moeite waard zijn om aan te schaffen en helemaal grijs te spelen. Heb je voor Sinterklaas of Kerst met je vrienden of familie afgesproken om maximaal 20 euro uit te geven? Wees dan niet bang om games op je lijstje erbij te zetten. En koop ook rustig een game in de uitverkoop als je het lootje hebt getrokken van iemand die juist om een game vraagt. Er zitten nog steeds erg leuke games bij. Uiteraard heb je online ook mogelijkheden om games aan te schaffen. Meestal zelfs nog goedkoper dan in de winkel. Ik ben zelf van de oude stempel en vind het lekker om in de schappen te kijken of in een bak te graaien, op zoek naar vergeten juweeltjes. Veel plezier! Iedereen hele fijne feestdagen gewenst en maak van 2013 een mooi game-jaar met nieuwe maar vooral ook oude games!

Eén keer per maand verschijnt “vrijdagavond gameavond”, een column van Auke van Leersum. Hierin omschrijft deze gamende vader van twee kinderen op geheel eigen wijze zijn zoektocht naar de perfecte balans van de hectiek van de huidige gamewereld in de hectiek van zijn gezinsleven.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.