Verslag E3 2014 persconferentie Ubisoft

Verslag E3 2014 persconferentie Ubisoft

Ubisoft heeft altijd één van de betere persconferentie van de E3. Dit jaar was het wederom raak met FarCry 4, The Division, The Crew, Assassin’s Creed Unity en natuurlijk nog een nieuwe game aan het einde van de presentatie. Aisha Tyler praatte het geheel weer aan elkaar, net als ze dat de jaren ervoor deed. Ze is lekker grof in de mond en krijgt de lachers redelijk op haar hand. De Creative Directors en Executive Producers deden het redelijk. Sommige speelden hun eigen game en het voelde redelijk goed ingestudeerd. Gelukkig lieten ze meer gameplay en trailers zien dan dat ze aan het ouwehoeren waren. En wat ze lieten zien, zag er weer heerlijk uit.

De presentatie van Ubisoft begon met een lange trailer van Far Cry 4. Je zit in een busje met, wat lijkt, een lokale bewoner die jou helpt om het land binnen te komen. De controlepost houdt het busje echter aan en schiet bijna elke passagier neer. Jij en je kameraad worden gevangengenomen terwijl er op de achtergrond een helikopter landt. Alhier meneer de badguy die op een psychopaat-achtige manier één van zijn ondergeschikten met een ballpoint meerdere malen in zijn nek steekt omdat hij het niet eens is met de manier waarop hij het busje heeft doorzeefd met kogels. Raar genoeg krijg jij lachend een dikke knuffel van de creepy, onder de bloedspetters zittende slechterik. De trailer ziet er goed uit. De setting is dit keer de Himalaya, wat op zichzelf al tof is. En het verhaal lijkt weer een goeie te worden. We kijken reikhalzend uit naar deze titel waarvan de release op 18 november is gezet.
Just Dance 2015. Het voelt als een verplichting, de presentatie van deze game, maar het aantal fans is toch groot genoeg om er een big deal van te maken. Vernieuwend in deze game is dat er geen maximum aantal deelnemers dat mee kan doen aan een dans. Ook kun je de game nu via je smartphone spelen. Het enige wat je nodig hebt is een groter scherm om zo de moves te kunnen nadoen. Hoe het je danskwaliteiten registreert is mij even onduidelijk, maar het idee erachter is natuurlijk dat je overal, op welk moment dan ook, een potje Just Dance Now kunt doen. Uiteraard is de tracklist ook weer geüpgradet met tracks van o.a. Pharrell Williams, Ellie Goulding en Calvin Harris.

Tom Clancy’s The Division. Velen van ons kijken uit naar deze verwachte topper. Als producer Petter Mannerfelt het podium betreedt, volgt er een luid applaus. Hij weet het gevoel alleen niet echt vast te houden met een ingestudeerd stukje tekst dat hij spannend probeert te brengen, maar juist een beetje knullig klinkt mede door zijn Zweedse accent. Ze laten een trailer zien waarin een beetje wordt uitgelegd hoe het virus waar de game om draait zich door New York verspreidt. Maar vooral hoe men er mee omgaat. Er bestaan een soort van exterminators die met vlammenwerpers door de straten struinen om daar elke vorm van het virus plat te leggen. Of dit nu mensen zijn, dieren, planten of wat dan ook, er wordt geen onderscheid gemaakt. De trailer ziet er mooi uit, en volgt door middel van een time-lapse een onzichtbaar persoon dat geïnfecteerd is met het virus. Onder het mom ’tragedy is invisible’ zien we de persoon pas als onze held hem de reikende hand toesteekt. Wij bekommeren ons namelijk wel om deze persoon en proberen zijn leven te redden. Het contrast tussen de verdelgers van het virus en de beschermers van het volk is groot en belooft een goede verhaallijn. 2015 mogen we ‘m eindelijk spelen!
The Crew geeft je een open wereld racinggame in de vorm van de US of fucking A. In de game is het mogelijk om van kust naar kust te rijden, non-stop, zonder laadtijden. Het gevoel van vrijheid is enorm, de omgeving ziet er schitterend uit en je kunt onderweg challenges aangaan, maar dat hoeft niet. Sommige challenges nemen ongeveer twee uur in beslag, dus maak je borst maar nat. Daarnaast bestaan er nog Crew Battles, die je samen met je vriendengroep tegen andere groepen kan spelen. Ik weet nog niet zeker wat de game anders gaat doen dan bijvoorbeeld een Burnout Paradise, maar het ziet er in ieder geval al wel fantastisch uit. Je kan je nu inschrijven voor een gesloten beta van de game, op 23 juli. De release staat gepland voor 11 november.

Assassin’s Creed Unity. Tot op heden dé game van de E3 volgens velen. Qua gameplay wat ze hebben laten zien zeker. De trailer volgt een valk die over de stad Parijs vliegt en daarmee een goed beeld geeft van de met bloed overgoten straten. De game ademt de perfecte sfeer van de Franse Revolutie van 1789 tot 1799 (denk Napoleon). Je voelt de dramatiek van de setting om het marktplein waar iemand naar de guillotine wordt geleid. De trailer vloeit naadloos over in de gameplay en je kijkt neer op het plein waar zich een enorme mensenmassa heeft gevormd. Lead designer Dominic Butler neemt op het podium de controller in handen (wat suggereert dat het een consoleversie is waar we naar kijken) en leidt ons over de daken van het oude Parijs. Het oog voor details is magistraal en alles ziet er zeer realistisch uit. Hoewel de meute onder je uit ongeveer vijfhonderd man bestaat, kun je je er gewoon doorheen waden, alsof het niets is. Het ziet er allemaal nog gelikter uit dan Black Flag en hoewel het op zee erg leuk was om een Assassin’s Creed te spelen, zijn we blij dat we ons nu weer in een stad bevinden. Releasedatum is 28 oktober.
Shape Up, een fitnessprogramma waarmee het lijkt alsof Ubisoft een nieuwe doelgroep wil aantrekken. De gameplay heeft wat weg van een Guitar Hero, maar dan in combinatie met fitnessoefeningen; op de beat een push-up of sprong maken, dat soort geneuzel. De felle kleuren geven er een speelse look aan, maar geeft het tegelijkertijd een kinderachtige setting. Ook weten ze het nummer Eye Of The Tiger dusdanig te verneuken dat wij even onze stream zacht zetten. Het helpt de presentatie ook niet dat de bewegingen van de spelers niet gelijk lopen met de beelden van de game. Het voelt wat onaf en misschien moeten we deze game maar weer snel vergeten.

Er volgt een korte trailer van Valliant Hearts: The Great War, een game die een eerbetoon moet worden aan gevallen soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Het zijn verhalen die worden verteld aan de hand van puzzels die gedaan moeten worden. Het wordt wat triest gepresenteerd om zo misschien wat gevoel in de game te leggen. Het ziet er wel redelijk tof uit, met leuk getekende karakters. Maar er worden nog geen gameplaybeelden getoond en dus kunnen we alleen nog maar gissen naar wat het gaat worden.
Zoals we gewend zijn van Ubisoft komt opperhoofd Yves Guillemot iedereen bedanken en natuurlijk(?!) nog een geheim project laten zien. Weliswaar nog in de pre-Alpha fase van de ontwikkeling, maar we krijgen gameplay te zien van de nieuwe Rainbow Six game: Siege. We volgen een squad die een huis infiltreert om zo een groep gijzelnemers te overmeesteren en natuurlijk de gegijzelde chick te redden. Hoewel het een pre-Alpha vid is, zien we goed dat alles in huis kapot kan. Elke gun heeft zijn eigen specifieke kogelgaten in de muren. Rainbow Six is een geweldige serie en heeft een hoop aanhangers. De aankondiging werd dan ook geweldig ontvangen en iedereen is blij weer een Rainbow Six-game te mogen verwelkomen. Het zal overigens geen vervolg zijn, maar een reboot van de serie.

The Division gaat 2015 worden, maar we worden dit jaar nog genoeg verwend door Ubisoft. The Crew komt eind van het jaar uit en zal moeten concurreren met vele toppers als Call of Duty en Halo, maar dat zijn totaal verschillende genres dus kan het goed aflopen. Ondanks een aantal foute korte broeken, een awkward momentje met presentatrice Aisha Tyler en dansende Creative Directors, was je weer heerlijk om naar te kijken, Ubisoft. Alvast bedankt voor een nieuwe Rainbow Six! Laat die games maar komen!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.