Verslag Sony E3 persconferentie

Verslag Sony E3 persconferentie

Was je nog wakker toen Sony afgelopen nacht haar persconferentie hield? De kans is groot dat je in bed lag. Sony begon, onze tijd, pas om 3.00 met haar show. Gelukkig was het team van GameParty fris en fruitig en dus wakker genoeg om de show in kaart te brengen. Wat liet Sony zien? Wat liezen ze niet zien en hoe was de conferentie?

De vraag die op het net circuleerde was al snel of Sony wederom haar persconferentie aan zou passen op dat wat Microsoft eerder had gezegd. Niet dat mensen daar ooit achter zouden komen, maar het blijft een interessant gegeven. Tijdens de complete show van Sony wist ik een raar gevoel te krijgen. Een dubbel gevoel. Dit, omdat wat ze lieten ze tof was, maar er toch een vervelende boodschap achter zat. Grotendeels kreeg je het dit jaar niet te spelen.

De persconferentie begon met, jawel, eindelijk, The Last Guardian. Het spel is al sinds 2007 in ontwikkeling en werd in 2009 aangekondigd voor de PlayStation 3. En toen werd het stil. Heel stil. Dit jaar was de game dan eindelijk terug in de vorm van een gameplaytrailer. Duidelijk is meteen dat het team achter Ico achter de game zit, maar ergens deed de game me helemaal niets meer. Het was leeg, en het steeds herhalen van dialoog was nu al vervelend. Ik ben zeer benieuwd naar het eindproduct, maar ik weet niet of dit het beste stukje uit de game was dat ze hadden kunnen laten zien na zo’n tijd. Volgend jaar ligt de game eindelijk in de winkel. Misschien dat je tegen die tijd ook Horizon: New Dawn kunt spelen, de nieuwe game van Guerrilla. Misschien schuift die ook gewoon door naar 2017; Sony sprak hier niet over een datum. De game wist me te integreren en ik raad je aan de trailer te bekijken.
Na deze RPG van het team achter Killzone ging Sony snel verder met Hitman. Een CG trailer liet zien hoe de kale 47 terug gaat keren. De PlayStation 4 krijgt een exclusieve beta en zes extra contracten nadat het spel uitgebracht is. Geheel exclusief (tenminste, voor de consoles) is Street Fighter V. Wanneer je deze nu voorziet van een pre-order mag je op 31 juli aan de slag met de beta. Een releasedatum van No Man’s Sky is niet gegeven maar die komt binnenkort, wist de man achter het spel te vertellen. Tijdens de presentatie van de game liet hij zien dat het spel letterlijk miljoenen te ontdekken planeten heeft. No way dat je ze allemaal gaat zien, maar indrukwekkend is het wel. Media Molecule, het team achter LittleBigPlanet, toonde Dreams, een game waarin je kunt maken wat je wil. De presentatie was wat zweverig en nog flink onduidelijk. Daar mag nog meer rondom bekend worden gemaakt, want wat voor game is het nu? Firewatch maakt zijn console debut op de PlayStation 4 en de derde DLC van Destiny, genaamd The Taken King, krijgt een map, een coöperatieve strike en wat gear die niet op de Xbox te vinden zijn.

Opnieuw kwam Ubisoft het podium op met Assassin’s Creed Syndicate. Dit keer werd Evie Frye getoond, een vrouwelijke Assassin die haar opwachting zal maken in het spel. Je speelt dus niet alleen met de harige mannelijke hoofdrolspeler. Op de PlayStation krijg je exclusief de Dreadfull Crimes missie. Deze is niet alleen met de man maar ook met de vrouwelijke Assassin te spelen. Mocht dat niet je ding zijn, dan is het kinderlijke World of Final Fantasy dat misschien. De game werd aangekondigd door middel van een trailer en verschijnt alleen op de PlayStation 4 en PlayStation Vita. Interessanter is de remake van Final Fantasy VII. Na jaren van smeken, na duizenden tweets richting de ontwikkelaar en heel wat fansites die hier op aan het hopen waren is het dan zover. Final Fantasy VII keert terug in een complete remake voor deze tijd. Opvallend was dat deze niet exclusief naar de PlayStation 4 komt. Ja, het spel verschijnt daar eerder, maar het feit dat dit spel ook naar de Xbox One gaat komen moet pijn hebben gedaan bij Sony.
Soms gebeuren er dingen die je niet verwacht. Nadat Devolver Digital vier games toonde, werd het grote scherm van de conferentie gevuld met de titel Shenmue III. De game waar al jaren op gewacht wordt komt er aan. Toch? Nou misschien. Het gaat hier om een Kickstarter die live ging. Wanneer het bedrag opgehaald gaat worden, zal Shenmue III gerealiseerd worden. En dit wringt enorm bij me. Het was alsof Sony even een pauze in aan het lassen was om geld op te halen. We hebben een game die iedereen wil, maar je moet wel even mee betalen tijdens de ontwikkeling. Een persconferentie is een rare plek om een Kickstarter te tonen; het was niet op z’n plek. De komst van de game is voor velen fantastisch, maar de manier waarop vond ik ronduit belachelijk.

Gelukkig werd de nare smaak snel weggespoeld door Batman: Arkham Knight. Hoewel het spel volgende week al verschijnt, was het toch even aanwezig om te genieten van de aandacht. En mijns inziens geheel terecht. De PlayStation 4-gamer krijgt exclusieve kostuums (Adam West!) en missies rondom Scarecrow. Dat wisten we natuurlijk maanden geleden al, maar een opfrisser kan nooit kwaad.

Waar Microsoft de wereld van de Virtual Reality in wil stappen door middel van Oculus Rift, Valve VR en de HoloLens, heeft Sony met haar Morpheus genoeg mogelijkheden om deze realiteit naar jou toe te brengen. Tijdens de persconferentie werd aangekondigd dat ze een techniek hebben ontwikkeld waarop deze bril ingezet kan worden tijdens multiplayergamers. Met vier spelers sta je in dezelfde wereld waarin jouw bewegingen met je hoofd bepalen wat je ziet. Guerrilla Cambridge is bezig met Rigs, een shooter voor dit systeem. Wel een duur geintje wanneer je met vier Morpheusjes in huis zit.

Tijdens de aankondiging van de Xbox One wist Sony flink te geinen over het kijken van TV op je console. Daar is een console niet voor; je moet er op gamen. Daarom was het des te vreemder dat Sony nu opnieuw een sectie van haar persconferentie wist te besteden aan PlayStation Vue, de tv-dienst op het platform. Nee, het komt nog niet naar Nederland, maar in Amerika worden nieuwe regio’s toegevoegd. De wereld lijkt om te draaien: Xbox focuste zich compleet op games, Sony pakt de tv erbij. Het omgedraaide wereld idee ging verder met Black Ops III. Het spel krijgt op de PlayStation de DLC als eerste en heeft een vier speler coöperatieve campaign. Ook de beta zal eerst op de PlayStation 4 verschijnen. Wat ook exclusief op de PlayStation komt is een Limited Edition Starters Pack van Disney Infinity 3.0. Inclusief een nieuw beeldje: Boba Fett!
Sony besloot haar persconferentie met beelden uit de coöperatieve stand van Star Wars Battlefront en met Uncharted 4. Helaas moest Uncharted 4 even opnieuw ingestart worden; de game leek niet te reageren. Wat we zagen was een Indiana Jones-achtig avontuur met sterke graphics en een toffe cliffhanger. Release in 2016.

Sony’s persconferentie was geen slechte, al had het momenten die van mij eruit gehaald hadden mogen worden. PlayStation Vue, Kickstarter… het was niet op z’n plek. Het is jammer dat Sony amper over releasedata durfde te spreken (aangezien we bijna niets dit jaar gaan zien) en dat er weinig exclusieve games op komst zijn. Maar dat hoeft niet uit te maken; de PlayStation gamer zit er warmpjes bij. Volgend jaar dan.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.