Verslag Ubisoft E3 persconferentie

Verslag Ubisoft E3 persconferentie

Natuurlijk mocht de bekende Aisha Tyler de Ubisoft-persconferentie weer presenteren. Zoals elk jaar praatte ze de boel weer goed aan elkaar en een stuk beter dan de gemiddelde CEO die op het podium verschijnt tijdens de E3. Maar had de persconferentie ook inhoud? Of was het alleen maar gladde praatjes en (loze) beloftes? Naar onze bescheiden mening was er wel degelijk kwaliteit te bespeuren dit jaar.

De presentatie begon met een mooie verrassing in de vorm van een nieuwe South Park game. Matt Stone en Trey Parker kwamen kort op het podium om te bekennen dat ze toch een nieuwe game zijn gaan maken en dat die South Park: The Fractured but Whole gaat heten. Deze keer gaan de hoofdrolspelers een avontuur beleven als superhelden en dat zal vast weer hilarische beelden op gaan leveren. We kunnen niet wachten tot we hier meer van gaan zien. Na deze verrassing kwam Ubisoft meteen met de deur in huis: een nieuwe IP in de vorm van For Honor. De game wordt ontwikkeld door Ubisoft Montreal en in de trailer zagen we grote gevechten tussen Vikingen, ridders en andere stoere mannen. Daarna werd er nog even een demonstratie gegeven van een vier-tegen-vier multiplayermode. De gameplay zag er indrukwekkend uit, maar tegelijk ook heel herkenbaar. We zijn erg benieuwd hoe deze game zich verder gaat ontwikkelen.
Ubisoft stond ook even stil bij de bestaande titels en de uitbreidingen die daarvoor verschijnen. Zo krijgt hun racegame The Crew binnenkort een uitbreiding in de vorm van Wild Run. Deze expansion pack voegt nieuwe voertuigen, events en verbeterde graphics toe aan de game. Een korte trailer gaf ons een beetje het gevoel van Forza Horizons, waarbij ook alles draait om events. Ook Trials Fusions krijgt een uitbreiding en die heeft de mooie titel “Awesome Level Max” gekregen. Hiermee krijgt de game 30 nieuwe tracks, maar bovenal: een kat die op een vuurspuwende eenhoorn rijdt! Dat is net zo over-the-top als de naam van het pakket, dus het beloofd weer fantastische gameplay op te gaan leveren. Een andere onverwachte aankondiging was een nieuw deel in de Anno-reeks: Anno 2205. De citybuilder gaat verder in de toekomst en het zal in dit nieuwe deel mogelijk zijn om de maan te gaan koloniseren. Er zal een beta beschikbaar komen en de release staat gepland voor november van dit jaar.

Een Ubisoft persconferentie is niet compleet zonder The Division, dus daar mochten we ook nieuwe beelden van zien. In een trailer zagen we hoe een team van drie spelers de ‘Dark Zone’ betreed om nieuwe items te zoeken. Daarbij komen ze een ander team van menselijke spelers tegen en samen gaan ze op onderzoek uit. Wat duidelijk wordt uit de trailer is dat teamspel heel belangrijk is, maar dat tegelijk niemand te vertrouwen is. Dat kan dus nog weleens hele interessante gameplay op gaan leveren. Overigens werd ook bekend gemaakt dat begin 2016 een beta plaats zal vinden voor alle platformen (Xbox One, PlayStation 4 en pc), maar de Xbox One beta zal al in december beginnen. En dit is vlak voor de release, want The Division zal op 8 maart 2016 verschijnen voor de drie verschillende platformen. Dat is zo kort op elkaar dat de beta voor ons meer voelt als een demo dan een daadwerkelijke testsessie, maar daar zullen we verder niet over klagen. Als we die game maar kunnen gaan spelen.
Eén van de grootste franchises van Ubisoft op dit moment is zonder twijfel Just Dance en dat werd nog een keer benadrukt tijdens de persconferentie. Just Dance 2016 komt dit jaar met een nieuwe functie. Je hebt geen camera of WiiMote meer nodig, want je kan jouw smartphone koppelen aan de game. Die zal jouw bewegingen registreren en doorgeven aan de game. Wat ons betreft een hele goede zet, want zo wordt de game alleen maar toegankelijker voor een nog groter publiek. Daarnaast wordt dit jaar de Just Dance Unlimited Streaming Service geïntroduceerd. Het is een soort season pass voor Just Dance, waarbij je het hele jaar door in de game voorzien wordt van nieuwe muziek.; niet meer dan een logische stap in deze tijden van Youtube en Spotify. Het praatje over Just Dance 2016 werd nog even onderbroken door een optreden van Jason Derulo wat vooral goed laat zien dat deze game echt voor het mainstream publiek is bedoeld.

Een andere game die dit jaar uit moet gaan komen is Rainbow Six Siege en we zagen voor het eerst de modus Terrohunt gespeeld worden op het podium. Terrohunt kent vier varianten en die zijn allemaal in je eentje te spelen of met maximaal vier vrienden in coöp. Deze modus en de multiplayer zullen speelbaar zijn in de beta die op 24 september van start zal gaan. Als kleine verrassing tussendoor kwam na Rainbow Six ineens Trackmania om de hoek kijken. De racegame is van origine een pc game, maar Trackmania Turbo zal ook de stap gaan maken naar de PlayStation 4 en Xbox One. We kregen een kleine demonstratie van de optie om de game zelf een track te laten samenstellen en dat belooft spectaculaire tracks op te leveren. Maar dat zijn we ook gewend van Trackmania, waar loopings en jumps heel normaal zijn. Als afsluiter had Ubisoft een hele mooie CGI trailer van Assassin’s Creed: Syndicate. De trailer zit prachtig in elkaar en laat goed de sfeer van de game zien. Het laat ons verder echter een beetje in het duister over de gameplay en de verdere invulling van de game, iets waarover Ubisoft ons hopelijk binnenkort meer over gaat vertellen.
“Just one more thing…” Toen Aisha deze woorden sprak wist iedereen dat er nog een klapper zou komen. Watch Dogs 2 misschien? De trailer werd ingestart en iedereen was een beetje in verwarring. Dit leek in de verste verte niet op een vervolg op Watch Dogs, maar had meer iets weg van Splinter Cell. Uiteindelijk kwam er duidelijkheid en bleken het pre alpha beelden van Ghost Recon Wildlands te zijn. Ghost Recon speelt zich deze keer af in een grote open wereld waarbij je als elite eenheid weer de vuile klussen op mag knappen. De trailer zag er alvast indrukwekkend uit, maar de vraag is nu of de game de verwachtingen straks waar weet te maken. Laten we het hopen.

Naast dat Tom Clancy duidelijk aanwezig was tijdens deze persconferentie met The Division, Rainbow Six en Ghost Recon waren er ook opvallend veel verrassingen te melden. En ook voor ieder wat wils: een racegame als Trackmania komt naar de consoles, een nieuwe Anno op de pc, keihard vechten in For Honor en dansen met je smartphone in Just Dance. Alles bij elkaar heeft Ubisoft laten zien dat ze nog steeds kwaliteit in huis hebben met de bestaande franchises, maar dat ze tegelijkertijd ook niet stil zitten en met nieuwe games en IP’s komen.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.