Wat is het plan voor de One?

Max is ontzettend in de war

Wat is het plan voor de One?

Na de E3 ben ik razend enthousiast. Wat was het toch een geweldige evenement! De persconferentie van Sony vond ik helemaal geweldig. Heel veel exclusieve games en een releasedatum voor het langverwachte The Last Guardian. Sony weet wat de gamers willen en dat laten ze merken. Alles wat ze lieten zien, klopte gewoon. Lang verloren mascottes die nu weer hun opwachting maken? Check! Nieuwe games? Check! Virtual Reality? Check! Ik zat vol vreugde ernaar te kijken. Daarnaast hadden andere bedrijven zoals EA, Bethesda en Ubisoft ook redelijke tot goede conferenties. Echter zat ik naar één conferentie vol verbazing te kijken en dat is de conferentie van Microsoft. Waarom? Ik ga het je vertellen.

Om te beginnen wil ik zeggen dat ik de conferentie van Microsoft totaal niet slecht vond. Sterker nog: Microsoft liet ontzettend goede games zien op hun conferentie. Daarnaast onthulden ze de Xbox One S en een project wat Scorpio heet. Scorpio zou in mijn ogen het equivalent moeten zijn van de PlayStation Neo. Niets hiervan was verkeerd in mijn ogen. Sterker nog: de enige reden dat ik nog geen One had gekocht, was dat er van tevoren al een gerucht ging dat er op de E3 een nieuw model aangekondigd zou worden. Toch heeft de conferentie ervoor gezorgd dat ik nooit meer een One ga kopen. Microsoft heeft de One voor mij namelijk compleet overbodig gemaakt.

Het bedrijf lijkt een beetje in de war te zijn. De Xbox One is in mijn ogen een console, en helemaal geen verkeerde. Echter lijkt het alsof Microsoft de One aan de kant wil schuiven of onderdeel wil maken van het bredere Windows 10. De exclusieve games waarop ik zat te wachten, komen nu namelijk allemaal uit voor Windows 10. Juist! Het stuurprogramma wat ik op mijn redelijk krachtige pc heb staan. Games als Scalebound, Gears of War 4, ReCore, Sea of Thieves en vele anderen komen nu allemaal uit voor Windows 10. Waarom zou ik nu in godsnaam nog een One willen? Mijn pc is namelijk een stuk krachtiger dan dat apparaat. Microsoft heeft ervoor gezorgd dat de One in feite geen exclusieve games meer heeft. Natuurlijk is Windows 10 ook van Microsoft en zal het bedrijf winst blijven maken, maar niet zoveel als dat ze zouden doen met console-exclusieve games, toch?

Ik ben Microsoft dankbaar, aangezien mij nu 300 euro bespaard blijft. 300 euro die ik nu misschien kan opmaken aan bijvoorbeeld PlayStation VR of een lading Windows 10-games. Ik snap het alleen niet. Wat is het plan voor de One? Natuurlijk zou de Scorpio in theorie mooie pixels eruit kunnen spugen in 4K, echter heb ik daar weer een 4K beeldscherm voor nodig, waardoor dat ook geen must voor mij wordt. Hoe wil Microsoft de One relevant houden na hun conferentie? Het lijkt een beetje op het fiasco van de eerste Xbox. Een ontzettend korte levensduur voor een goed apparaat. Natuurlijk blijft Microsoft de One verkopen, maar ik kan mij niet voorstellen dat deze verkopen goed blijven lopen. Hoe voelen One-eigenaren zich onder dit nieuws als zij ook een krachtige pc hebben? Natuurlijk, als je de game koopt op pc dan krijg je de game gratis op de One en andersom, maar wat is daar het nut van? Waarom zou ik de game op twee apparaten willen spelen? Zoveel vragen, maar zo weinig duidelijkheid.

Misschien ben ik wel te dom om het te begrijpen en wordt het allemaal duidelijk na verloop van tijd of de onthulling van de Scorpio. Waar het nu echter op lijkt is dat de One een soort pc wordt. Er is al aangekondigd dat de One compatibel wordt met toetsenbord en muis en het apparaat draait of gaat draaien op Windows 10. Het lijkt alsof Microsoft heeft gekeken naar de Steam Box en heeft gedacht ‘dat is een goed idee, laten wij van onze console een hybride maken’. Als de One of de Scorpio een soort pc wordt voor een redelijke prijs, dan kan ik begrijpen dat de verkopen weer omhoog gaan lopen, maar het zou er wel voor zorgen dat de One geen console meer is, maar een Microsoft huismerk pc. Niet verkeerd, maar in mijn ogen wel een bijzondere keuze.

Voor mij is de One helemaal done. Ik ga het apparaat niet kopen, zeker nu er zoveel onduidelijk is over de toekomst van het platform. Ik weet niet of het een hybride pc gaat worden of een console blijft maar dan zonder exclusieve games, en ik weet niet wat Microsoft van plan is met de One en de Scorpio. Mocht de Scorpio toch een ontzettend goed apparaat worden, wat tegelijkertijd gebruikt kan worden als pc, misschien dan en alleen dan, koop ik de Scorpio, maar tot die tijd koop ik ReCore en dergelijke gewoon voor mijn pc. Misschien is dit wel het begin van het einde van het console-tijdperk. Wat vind jij?

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.