Wat verwacht Kevin van Gamescom 2013?

Wat verwacht Kevin van Gamescom 2013?

Dit jaar ga ik voor het eerst naar de Gamescom. Samen met ‘mede-groentje’ Danny en de twee Gamescom-veteranen Harmen en Bas ga ik de grootste gamesbeurs van Europa ontdekken. Dit maakt het voor mij al een bijzondere gebeurtenis en dan kan ik ook nog eens aan de slag met de volgende generatie consoles (en bijbehorende games). Ik heb er al veel over gelezen en gezien, maar de aankomende dagen zal ik het zelf kunnen ervaren en mijn eigen mening kunnen vormen. Het lijkt erop dat dit een bijzondere Gamescom gaat worden en het is tof daarbij aanwezig te mogen zijn.

Ik ben wel eens eerder op gamebeurzen geweest, zoals Firstlook, maar als het beeld in mijn hoofd klopt, dan is dat totaal niet te vergelijken met de grootte en gekte van de Gamescom. Waar Firstlook voldoende heeft aan één zaal in de Jaarbeurs, is de Gamescom verspreid over maar liefst elf beurszalen. Dat betekent dus elf zalen tot de nok toe gevuld met videogames… Waar moet ik beginnen? Er zijn er ook zo veel vette games die ik wil gaan zien én spelen dat ik me afvraag of ik voldoende tijd heb om alles te kunnen gaan zien wat er op mijn lijstje staat. Ik noem een Watch_Dogs, Battlefield 4, World of Tanks voor de 360, FIFA 14, Killzone: Mercenary, Mario Kart 8, Command & Conquer en zo ongeveer alles wat op de Xbox One of PlayStation 4 verschijnt. Dat wordt dus prioriteiten stellen en de games verdelen onder het GameParty-team. Volgens mij hebben we allemaal wel enkele favorieten en moeten we met elkaar deze immense gamebeurs goed kunnen coveren.
Naast het feit dat dit mijn eerste grote gamebeurs is, ga ik nu ook voor het eerst met een perspas naar binnen. Waar ik bij andere beurzen altijd een beetje jaloers keek naar de mensen die met zo’n pas wachtrijen konden ontlopen, zal ik nu zelf met de pas mogen zwaaien. De eerste paar keer zal ik dat waarschijnlijk met een soort schuldgevoel doen, maar ik heb begrepen dat het snel went. De perspas levert hiermee dus een mooi voordeel op, maar er zitten ook verplichtingen aan vast. Zo zijn de beursdagen in Duitsland voor een groot gedeelte gevuld met afspraken voor presentaties en speelsessies. Bas en Harmen hebben een mooi schema in elkaar gedraaid waarbij de afspraken goed verdeeld zijn over de mensen. Zo mag ik onder andere langs bij Warner Bros. voor de nieuwe Mad Max game en heb ik bij Wargaming een interview gepland staan. Dit is echter pas het topje van de ijsberg aan toffe afspraken! Ook Bas en Harmen hebben genoeg leuke afspraken en Danny zal als vliegende cameraman overal bij aanwezig zijn om mooie filmbeelden te schieten voor GameParty.

De beurs begint voor ons al op dinsdag, want dan gaan we naar de persconferenties van EA en Sony. Stiekem hoop ik daar op een Oprah-moment (“Jij krijgt een PlayStation 4! En jij één! En jij één!”), maar natuurlijk weet ik wel beter. Interessanter is waarschijnlijk het feit dat Sony al heeft aangekondigd dat tijdens de persconferentie een launchdatum voor de PS4 genoemd gaat worden en dat ze nieuwe titels zullen aankondigen. Persoonlijk hoop ik ook dat ze de PS Vita genoeg ruimte geven tijdens de presentatie en dat er een sloot nieuwe grote titels geshowd gaan worden voor hun handheld. Dat zou Sony sieren en dat heeft PS Vita ook hard nodig. Van de persconferentie van Electronic Arts weet ik eerlijk gezegd nog niet zoveel. Ik verwacht beelden van FIFA 14, Titanfall en Need for Speed, maar zouden ze nog iets nieuws achter de hand hebben? Een nieuwe IP misschien? Ach, ik ben niet veeleisend. Ik zou al een gat in de lucht springen als ze nieuwe beelden van Mirror’s Edge 2 laten zien…

Naast de beursvloer verwacht ik ook vele uren door te brengen in onze hotelkamer. Niet alleen om uit te rusten, maar ook om alle impressies en ervaringen om te zetten in mooie artikelen en pakkende video’s. Op de hotelkamer zal er dan ook hard gewerkt worden om op GameParty zo goed mogelijk verslag te kunnen doen van alles wat we meemaken in Duitsland. Onze ervaringen met nieuwe titels, de next-gen consoles en de interviews met de verschillende ontwikkelaars. Misschien weten we tijdens een feestje of een biertje nog wel een exclusief nieuwtje te ronselen, je weet het maar nooit. Zo schijnt Wargaming op de E3 een episch feest gegeven te hebben en de verwachtingen voor de Wargaming-party in Keulen zijn dan ook hoog gespannen. Het lijkt me alvast niet overbodig om even een goede bodem te legen voordat we naar dat feest toe gaan. Zouden ze daar eigenlijk Duits bier hebben of zouden ze hun eigen Poolse biertjes meegenomen hebben?

Het is geen verrassing als ik zeg dat ik er heel erg naar uitkijk om het spektakel van de Gamescom een keer van dichtbij mee te mogen maken. Waar ik voorgaande jaren met veel plezier de video’s en artikelen op het internet doornam, sta ik nu zelf aan de basis van die artikelen. Zo dicht bij de nieuwste games en de ontwikkelaars daarvan ben ik nog nooit geweest. Ergens ben ik wel een beetje bang dat mijn verwachtingen zo hoog zijn dat alles alleen nog maar tegen kan vallen, maar eigenlijk kan ik me dat niet voorstellen. Als ik ook maar één game van mijn gigantische lijst kan spelen dan is de beurs voor mij al geslaagd. Gamescom, here I come!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.