De E3 wishlist van Harmen

De E3 wishlist van Harmen

Voor deze E3 heb ik me in mijn artikelen vooral gericht op de Nintendo Switch omdat ik het nog altijd een ontzettend fijne console vind, maar voor mijn grootste wens ga ik toch een uitstapje maken. Of ja, uitstapje, eigenlijk meer terug naar het oude, vertrouwde nest. Het zou me namelijk ontzettend tof lijken als Microsoft een konijn uit de hoge hoed tovert en op de E3 een nieuw deel van Project Gotham Racing aankondigt voor Xbox One en natuurlijk Scorpio.

Ten tijde van de originele Xbox had je twee grote, exclusieve racetitels voor het platform van Microsoft: Forza en Project Gotham Racing. Eerstgenoemde voor de sim-freaks, laatstgenoemde voor gamers die liever wat meer arcade raceten. Project Gotham was de spirituele opvolger van Metropolis Street Racer, een game die voor de Dreamcast verscheen. En dat was ook precies wat Project Gotham zo gaaf maakte en maakt: het racen door straten in (bestaande) steden. Met name het derde deel in de serie, dat een launchgame was voor de Xbox 360, heb ik enorm veel gespeeld. Als graphicshoer was het enorm gaaf om eindelijk in high definition te kunnen racen en keer op keer dat ik de game speelde, genoot ik van de fantastische omgevingen.

Project Gotham Racing 4 is het laatst verschenen deel in de serie, en ontwikkelaar Bizarre Creations heeft er denk ik een zware dobber aan gehad. Deel drie was namelijk al zo goed, dat er, wat mij betreft in ieder geval, weinig verbeteringen meer doorgevoerd konden en hoefden te worden. Naast auto’s was het in het vierde deel mogelijk om met motoren te racen, en dat voelde voor mij een beetje geforceerd aan. Er was wel een mooie balans gevonden waardoor auto’s en motoren zelfs tegen elkaar konden racen zonder een duidelijk voordeel voor een van de twee, maar in mijn ogen was het ’t toch net niet.
Na de release van Project Gotham Racing 4 werd bekend dat ontwikkelaar Bizarre Creations van Microsoft als uitgever in zou ruilen voor Activision, de rechten voor Project Gotham zouden bij Microsoft blijven. Helaas hebben we daarna nooit meer iets van de franchise vernomen. De schoenen van dé arcade racer voor Xbox werden nadien gevuld door Forza-spinoff Horizon, wat ook absoluut geen straf is, laten we daar duidelijk over zijn. Maar toch mis ik Project Gotham Racing.

Een ideale current-gen versie zou voor mij niet eens zo heel veel hoeven te verschillen van de laatste twee delen in de franchise. Ik hoef geen open wereld of zo, gewoon racen op vooraf afgezette circuits is prima. Voeg een aantal steden toe aan het spel, zet daarop verschillende (al dan niet fictieve) stratencircuits uit, bouw wat leuke game modi in en zorg voor een mooie lijst auto’s (motoren hoeven van mij niet) waar in geracet kan worden en ik ben blij. Een soort eerbetoon aan de franchise, als het niet anders kan zou ik zelfs al blij worden van een remake.

Maar is het realistisch? Nou nee, niet echt. In 2013 zei Phil Spencer desgevraagd dat er met Turn 10 wel eens gesproken wordt over Project Gotham Racing, over de sterke punten en over de game die het was. Destijds was het echter geen optie om een nieuw deel in de serie te maken, omdat Spencer van mening was dat twee exclusieve race franchises (Forza en Forza Horizon) voor een console al meer dan genoeg was. Dat, plus het feit dat er sindsdien niet meer publiekelijk over Project Gotham Racing gesproken is, biedt niet bepaald goede hoop. Tel daarbij op dat het originele team achter de franchise uit elkaar gevallen is en je weet dat de kans heel, heel erg klein is dat deze wishlist ooit realiteit gaat worden. Toch hoop ik dat ik over twee weken deze tekst nog eens terug lees en lachend tegelijkertijd de aankondigingstrailer van Project Gotham Racing 5 of desnoods Project Gotham Racing 4 Remastered aan het kijken ben. Maar ach, anders is er altijd tegen die tijd de (ga ik vanuit) eerste footage van Forza Motorsport 7 nog…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.