Ik speel nog steeds… Command & Conquer: Red Alert 3!

Ik speel nog steeds… Command & Conquer: Red Alert 3!

Ah Red Alert 3, een van mijn eerste 16+ games. Waar ik voorheen games als Freddie Fish, Putt-Putt redt de Zoo en Neopets speelde, was dit een hele verandering. Voor een spotprijs gekocht in een Steam Sale heb ik de game laatst maar weer eens opgestart uit sentiment voor de goede oude tijden. Ik speel dus nog steeds… Command & Conquer: Red Alert 3.

Daar zat ik als 12-jarige Ricky legers aan te sturen vanaf onze kast van een PC. Mijn moeder vond het niet leuk dat ik de game op eigen houtje bij de Kruitvat had gekocht, en terecht. Red Alert 3 heeft naast het aansturen van legers als commandant ook nog een kleine hoeveelheid erotiek. De assistente van de president van Amerika in een wel erg kort gesneden rokje, de assistente van de premier van de Sovjet-Unie in latex en een vrouwelijke ‘soldaat’ in het leger van Japan in een schoolmeisjeskostuum. En dit alles niet in cartoon-vorm, maar in real-life cut scenes. We hebben dit jaar in Quantum Break al gezien hoe real-life cut scenes goed kunnen werken voor een game, Red Alert 3 was voor mij de eerste game die dit deed.

De vorige Red Alerts lieten het conflict tussen de Sovjet-Unie en Amerika zien, maar in dit deel van de Red Alert-serie komt er een nieuwe grootmacht bij: Japan, ook wel “The Empire of the Rising Sun” genoemd. Red Alert stond al bekend om het geven van een futuristische oorlogssfeer, Japan doet hier echter een schepje bovenop: mechanische Shinobi’s ter grootte van gebouwen, ninjas met lightsabers en schoolmeisjes die legers kunnen uitschakelen met psychische krachten. Dit keer hebben Rusland en Amerika geen atoomwapens, waardoor Japan uit de schaduw kan treden en je nu drie campaigns kunt spelen. Iedere campaign heeft eigen cutscenes, dialogen en missies. De game heeft dus zeker replay value en in het verleden heb ik de game dan ook meerdere malen uitgespeeld.




In de campaign zien alledrie de facties je als hun legercommandant. Je stuurt legers aan van Tesla Troopers, Apocalypse Tanks en speciale factiesoldaten zoals de Russische sniper “Natasha Volkova”. Iedere missie heeft een hoofdmissie en enkele zijmissies, waar je extra dialoog kunt krijgen, maar die wel stukken moeilijker zijn. Zelf bouwde ik altijd een leger van tanks op voordat ik de basis van de vijand ging vernietigen, maar dit kon niet in alle missies aangezien er ook missies waren waar je gelimiteerde tanks of geen basis krijgt.

De omgeving waar de missies zich afspelen wordt aan het begin van iedere missie weergegeven. Veel plaatsen klinken bekend zoals Stalingrad of Pearl Harbor, veel is niet naar realiteit vormgegeven, maar het level design vond ik erg sterk. De levels bestaan uit monumenten en gebouwen uit het echte leven. Er zijn voor ieder level honderden manieren om het level af te ronden, zolang je maar aan de missie eisen voldoet. Hoe je je basis opbouwt en of je een leger meeneemt of een enkele soldaat is in de meeste missies compleet aan de speler. Indien je meer vrijheid wil is er ook een free-play mode, waar je je eigen regels en het aantal facties kunt bepalen. Deze free-play is ook in de online multiplayer te spelen, maar aangezien de game al een tijdje uit is is de kans nihil dat je een game vind met een actieve host.

Live Action cutscenes zijn iets unieks uit de Command & Conquer games en hierdoor zie je in Red Alert dan ook iedere keer weer uit naar het verhaal tussen de missies door. Het acteerwerk is soms wat cliché vergeleken met een game zoals Quantum Break, maar dat de cutscenes vaak humoristisch en opgebouwd zijn met stereotypes maakt het helemaal goed. Zoals ik eerder al aanhaalde zitten er wat erotisch getinte scenes in Red Alert 3, 12-jarige Ricky vond dit natuurlijk geweldig. Het is niet voor niets dat de game een PG 16 rating heeft gekregen vanwege de erotisch getinte scenes en het oorlogvoerende karakter van de game, maar in combinatie met de badass ninja scenes en de epische toespraken van de president van Amerika is het in balans.

Deze tactische oorlogsgame was voor mij een inleiding tot gaming en het kijken van Amerikaanse tv-series. De grappige cutscenes, het geweldige leveldesign en dat je de game vanuit meerdere facties kunt spelen maakte Red Alert 3, toen ik 12 was, mijn favoriete game. Red Alert 3 zit tegenwoordig niet meer bij mijn top 5 videogames, maar heeft wel altijd een speciaal plaatsje in mijn hart, net zoals de poster met alle vrouwelijke personages van de cutscenes nog altijd een speciaal plaatsje aan mijn slaapkamer muur heeft. Ik speel dus nog steeds… Command & Conquer: Red Alert 3!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.