Star Wars: de beste games volgens de crews

Star Wars: de beste games volgens de crews

Naast de fantastische films (waarvan deel zeven bijna gaat verschijnen!) zijn er in het verleden heel wat games verschenen onder de Star Wars-licentie. De ene was misschien net wat beter dan de andere, terwijl een derde ronduit slecht kon zijn. Toch zaten er ook echte pareltjes tussen. Daarom kijken de mensen achter GameParty en Deathstar.nl vandaag naar hun meest favoriete games uit het Star Wars universum!

Bas, GameParty
Ik heb veel, heel veel Star Wars-games gespeeld. De goede titels, waar we met veel plezier aan terug blijven denken, maar ook de waardeloze games die we liever vergeten. Vooral in de tijd dat ik een originele PlayStation had, zijn er veel games aan me voorbij gegaan. Rebel Assault II, Demolotion, Jedi Power Battles, The Phantom Menace, Masters of Teras Kasi. Ik speelde ze met veel plezier, maar bij het grootste gedeelte kwam het plezier puur uit de licentie. Niet uit een goede game, maar omdat ik met Star Wars bezig was. Gelukkig zijn er ook Star Wars-titels die tot de top behoren. Volgens velen is Knights of the Old Republic de beste RPG ooit, terwijl anderen met liefde terug blijven kijken naar ‘vanilla’ Star Wars Galaxies. Mijn favoriet is dan ook lastig te kiezen. Nogmaals, ik heb heel veel Star Wars-games gespeeld. Misschien moet ik niet kiezen voor de beste, maar voor degenen waar ik het meeste plezier aan heb gehad. Want als we hier allemaal kiezen voor de beste, wordt het wel een heel erg saaie lijst. Hoe vaak kun je Knights of the Old Republic in een lijst stoppen? Nee, ik kies voor Jedi Knight II: Jedi Outcast. Voor het eerst kon ik echt losgaan met een lichtzwaard in een toffe, 3D omgeving. Het verhaal van Kyle Katarn was tof, de actie was onderhoudend en het langzaamaan vrijspelen van The Force was geweldig. Om diezelfde reden heeft The Force Unleashed ook een plek in mijn hart. Maar dat is een ander verhaal…
Eefje, GameParty
De relatie tussen Star Wars en videogames is verre van vlekkeloos te noemen. Er zijn uiteraard de nodige klassiekers zoals Knights of the Old Republic, maar de galaxy wordt ook bevolkt door regelrechte stinkers, zoals die gare Kinect-game waarin Emperor Palpatine zijn dansmoves liet zien. Twee games zijn me echter altijd bijgebleven als regelrechte toppertjes en dat zijn The Force Unleashed en Star Wars Republic Commando. Force Unleashed is uiteraard die redelijk rechttoe rechtaan action-adventure die de gameplay van God of War in een stoer Star Wars-malletje weet te gieten, vooral memorabel wegens het nieuwe verhaal waarin je een discipel van Vader bent die begint te rebelleren. Republic Commando daarentegen is misschien net iets unieker qua opzet, omdat het een tactische first-person shooter is in een universum dat vooral bekend staat om de lightsabers. Het leuke is dat de game zich weliswaar laat spelen als een snellere variant op Rainbow Six, maar dat de sfeer ontegensprekelijk Star Wars is. Samen met je squad Clonetroopers missies uitvoeren op bekende planeten als Geonosis en Kashyyyk terwijl je bevelen uitdeelt aan je kompanen is behoorlijk stoer spul. Zelfs tien jaar en vele spellen later heb ik nog steeds fijne herinneringen aan de game, dus dat wil in elk geval wat zeggen.
Harmen, GameParty
Gezien mijn redelijk Star Wars-loze periode die pas een paar maanden geleden tot einde kwam, heb ik me nooit heel erg geïnteresseerd in games rondom de franchise. Zo uit m’n hoofd kan ik me vaag iets herinneren van Star Wars-games op de GameCube (die ik overigens niet gespeeld heb), de eerste game die daarna in me opkomt is The Force Unleashed. Die heb ik dan weer wel gespeeld, en ik heb me er ook best mee vermaakt, maar niet speciaal. Het gecancelde Star Wars 1313 gaf me tijdens een presentatie op de Gamescom een paar jaar geleden wél een wow-gevoel, maar helaas blijft het dus bij dat euforische moment dat ik tijdens de presentatie had. En toen kwam Star Wars Battlefront. In eerste instantie ook door mij ontvangen met scepsis wegens het feit dat ontwikkelaar DICE aan het roer staat, want een Star Wars-Battlefield leek me überhaupt niets omdat ik niks heb met Battlefield. De eerste (prachtige!) teasers maakten mij als liefhebber van mooie graphics erg geïnteresseerd, er daarbij niet van uitgaande dat zulke sfeervolle beelden ook daadwerkelijk door consoles op mijn tv getoverd konden worden. Een speelsessie op de Gamescom en later ook het spelen van de beta bewijzen het tegendeel. En het ziet er niet alleen prachtig en sfeervol uit, het speelt ook nog eens verdomd lekker. Geen Battlefield met een Star Wars-jasje, dit voélt ook echt als een Star Wars-game. Het kan niet anders dan dat dit mijn ultieme interactieve Star Wars-ervaring wordt.
Lisa, GameParty
Een favoriete game uitkiezen is voor mij vrij makkelijk. Eerlijk gezegd ben ik namelijk vooral gek van de films, want tot nu toe heb ik maar liefst twee Star Wars-games gespeeld (waarvan één de beta van Battlefront is, dus die telt niet echt). Eigenlijk kan ik dus alleen maar zeggen dat ik ‘Kinect Star Wars’, de game die ik heb gespeeld, een leuke game vond. Laat ik voorop stellen dat ik de game alleen maar heb gekocht omdat er ‘Star Wars’ op stond en ik een aantal games voor de Kinect wilde hebben. Gelukkig heeft Kinect Star Wars mij toen best positief verrast. Niet alleen kreeg je een heuse workout waarbij je over van alles heen moet springen en moet uitwijken voor je vijand, ook mocht je zelf een staaltje Lightsaber-technieken laten zien. Hoewel de gameplay in die tijd niet helemaal ‘je van het’ was, ging het vooral over het feit dat je zelf even ‘letterlijk’ (oké, bijna letterlijk) in de schoenen van je jeugdhelden mocht staan. Helaas heb ik de game nooit uitgespeeld. Eerlijk gezegd hadden de Jedi’s het maar zwaar met al dat springen en rondrennen, lang heb ik het dan ook niet volgehouden. Dat kwam eigenlijk vooral omdat de Kinect er niet in trapte dat ik even ging zitten…
Patrick, Deathstar.nl
Met name in de jaren ’90 heb ik diverse Star Wars games gespeeld. Maar de game die mij het meeste is bijgebleven, is zonder twijfel TIE Fighter (1994) van LucasArts voor de PC. Als je het nu terugziet, ziet het er niet uit met die hele simpele graphics in een overheersende donkerblauwe toon. Maar wat met name de jaren ’90 zo goed maakten voor mij op gamegebied, was de gameplay. Het was ook de glorietijd van LucasArts. Bijna alles wat ze aanraakten, veranderde in goud. Behalve de Star Wars-games had je ook pareltjes als Sam & Max, Full Throttle en Monkey Island. Tegenwoordig speel je de meeste games met relatief weinig moeite uit. Het is bijna een gegeven. Dat was in ieder geval voor mijn gevoel in die tijd wel anders. Het kostte vaak behoorlijk wat moeite en een dosis geluk om zoiets te bereiken. Met TIE Fighter had je in het begin simpele, korte missies die naarmate je verder kwam in het spel steeds lastiger en langer werden. De uitdagingen werden steeds groter en de beloningen ook. Steeds betere voertuigen en je klom op in de ranken, je werd bepalend voor de macht van het Keizerrijk. Maar waarom dan TIE Fighter en niet bijvoorbeeld de voorganger X-wing? Simpel. Het Keizerrijk trekt mij op Star Wars gebied het meeste. Stiekem is het toch het leukste om een bad guy te zijn?! En dat hebben de Rebellen ook geweten. Ik denk dat ik de game een keer of drie helemaal heb (uit)gespeeld. Het verveelde gewoon niet. Nou ja, tot de volgende gave game uitkwam!
Robin, GameParty
Mijn favoriete Star Wars-game is LEGO Star Wars. Misschien niet de eerste game waar je aan denkt als je aan een Star Wars game denkt, maar dat is de game waar ik misschien wel het meeste plezier aan heb beleefd. Destijds begon de serie zelfs (voor mij dan in ieder geval) op de GameCube, waarna er nog veel meer LEGO-games zouden verschijnen. Maar LEGO Star Wars introduceerde de gameplay die nog steeds zo succesvol is. Een leuke platformgame die niet te moeilijk is. Maar ook een game die, naast jeugdige gamers, volwassen gamers goed bezig kan houden. Al is het maar omdat er zo ontzettend veel te verzamelen valt. Ik ben in ieder geval druk bezig geweest om alle figuurtjes te verzamelen en vrij te spelen. Bovendien wist LEGO Star Wars een leuke draai te geven aan het Star Wars-verhaal. Vooral de inside jokes die de fans (en volwassenen) alleen zouden snappen, maakten de game van tijd tot tijd erg grappig. En anders wist de droge humor wel bij iedereen van 8 tot 88 een lach op zijn of haar gezicht te toveren. De toegankelijke gameplay is bovendien ontzettend leuk. Het is altijd leuk om iemand met een lightsaber in stukjes te hakken, maar het is misschien nog wel leuker om dan je tegenstander in LEGO-blokjes uiteen te zien vallen. LEGO Star Wars mag dan misschien wel de eerste LEGO-game zijn, maar het is ook nog altijd een van mijn favorieten. Al is het maar omdat Star Wars zo awesome is.
Simon, Deathstar.nl
Easy! Super Star Wars voor de SNES (1992). Het is ten eerste mijn favoriete console en op gebied van Star Wars-spellen heb ik er de leukste herinneringen aan. Het typische van links naar rechts lopen, de power-ups, de bloed irritante vijanden die maar bleven spawnen met op de achtergrond die voor die tijd kenmerkende 8-bits geluidjes en muziek. En dat derde level… met die afgrijselijke Sandcrawler! Eerst had je al een dagtaak aan het uitschakelen van de diverse wapens en Jawa’s op dat ding. En als je dat al wist te overleven, moest je via zenuwslopende sprongen naar liftjes en platforms bovenop dat ding zien te geraken. Dat betekende dus honderd keer naar beneden donderen. En dat was dan dus nog maar aan het begin van het spel! Het wist je op zo’n manier te frustreren dat je door bleef gaan om het maar voor elkaar te krijgen. Ik kan me niet herinneren of ik het spel heb weten uit te spelen. Ik heb nog wel eens een keertje naar een YouTube-filmpje van de game zitten kijken. Bepaalde levels kon ik me niet echt meer voor de geest halen, maar het laatste level in de Death Star trench – waar Gold Leader steeds “Stay on target!” riep als je teveel afweek van de koers – staat me nog wel goed bij. Hoe dan ook, de uren plezier die het me heeft gegeven zijn onbetaalbaar. Daarnaast het feit dat je je kon verplaatsen in een Star Wars-spel als een personage als Luke voelde bijzonder. Heel af en toe kriebelt het weer om de SNES aan te sluiten en het spel op te starten en een paar leveltjes te spelen. Gewoon om weer even dat gevoel terug te krijgen. Maar voordat ik dan begin, kijk ik wel even snel op Google om te zien hoe die lightsaber-cheat ook alweer werkte…
Staat je favoriete Star Wars-game er niet tussen? Het is goed mogelijk! Iedereen vindt een andere ingang in het universum op zijn PC, console, handheld of waar dan ook. Wat is jouw favoriete game? Laat het ons vooral weten!

In samenwerking met DeathStar.nl

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.